Kamuda “Yerli Malı” Kullanım Oranı Yüzde 30 Oldu

Güncelleme Tarihi:

Kamuda “Yerli Malı” Kullanım Oranı Yüzde 30 Oldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2015 12:31

AKAMDER BAŞKANI MUSTAFA KARSLIOĞLU

Adana Kamu Müteahhitleri Derneği (AKAMDER) Başkanı Mustafa Karslıoğlu, kamu ihalelerinde yerli malı kullanım oranının yüzde 30’a çıkarıldığını bildirdi.
Karslıoğlu, yaptığı açıklamada, kamu ihalelerinde mal alımlarındaki, Türkiye’de üretilmiş malların alınmasına yönelik yıllardır devam eden taleplerin ardından oluşturulan yeni sistemle mal alımlarında “yerli” üretim ürünlerinin çokluğunun hissedilir düzeyde arttığını belirtti. Karslıoğlu, Kamu İhale Genel Tebliği, kamu mal alımı ve kamu hizmet alımı ihale yönetmeliklerinde yapılan değişikliklerle, önceki düzenlemeye paralel olarak, Kamu İhale Kurumu’nun her yıl Ocak ayında orta ve yüksek teknolojili ürünleri listesini ilan etmesi ve bu listede yer alan malların ihalelerinde yerli malı teklif eden istekliler lehine yüzde 15’e kadar olan fiyat avantajının yüzde 30’a kadar artarak kamu müteahhitlerine önemli katkılar sağlayacağını belirtti.
Karslıoğlu açıklamasına örnek vererek şunları kaydetti:
“Yüzde 10’larda olan bu oran 2015’in ilk 6 ayında yüzde 30’lara yükselmiştir. 2015 Ocak-Haziran döneminde Türkiye genelinde yapılan 10.653.000.000.- TL kamu mal alım ihalelerinde yerli mala sağlanan avantaj 3.219.000.000.-TL’dir. İhaleyi açan idareler yaptıkları ihalelerde “yerli malı” avantajını uygularken daha cesur olmalılardır. TOBB ve TESK tarafından verilen belge ile bu avantaj sonuna kadar uygulanmalıdır. Ekonomiyi canlandıracak bu genelge Başbakanlık tarafından yayınlanmıştır. Sanayi Bakanlığıda orta ve yüksek teknolojili ürünlerde fiyat avantajını zorunlu hale getirmiştir. Bu kadar kanunlara rağmen bu uygulamada çekingen davranan kamu idareleri olursa, yetkili mercilere görevi kötüye kullanmadan dolayı şikayetçi olacağız. Toplumun her kademesi yerli malına gerekli önemi gösterirse ekonomi daha da rahatlayacaktır."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!