Kamışlı: "Kentleri Yaşanır Kılan Kriterler İçimizi Acıtıyor"

Güncelleme Tarihi:

Kamışlı: Kentleri Yaşanır Kılan Kriterler İçimizi Acıtıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2015 11:04

TMMOB Mimarlar Odası Adana Şubesi tarafından düzenlenen “Kentlerimizin Yaşam Kalitesi ve Adana” konulu panel 5 Aralık 2015 Cumartesi günü gerçekleştirilecek.
Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Bekir Kamışlı, Seyhan Oteli’nde yapılacak“Kentlerimizin Yaşam Kalitesi ve Adana” konulu panel ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, kentleri yaşanılır kılan, yaşam kalitesini yükselten, yaşayanları mutlu eden kriterler bulunduğunu söyledi. Kamışlı açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“Kentin korunan ve yaşatılan tarihi mimarisi, çağı yansıtan yapıları, insanca ve etkin ulaşım sistemi, yürüme ve bisiklet yolu ağları, yeşil alanlar, buluşma yerleri, meydanlar gibi ögelerdir. Bu kriterlerle kentlerimize baktığımız zaman içimizi acıtan, gelecek için karamsar olmamıza yol açan bir manzara ile karşılaşıyoruz. Yapılı çevrelerimizde gözlenen bu keşmekeşin kentin sosyal hayatına olumlu ve olumsuz etkileri gözlenmektedir. Kentsel yaşam kalitesinin belirlenebilen, ölçülebilen göstergeleri olarak iklimsel koşulları, demografik özellikleri, kullanım ve ulaşım kolaylıklarını, ekolojik etkenleri ve kentsel doku özelliklerini gösterebiliriz. Önemli olan, bütün bu göstergelerin yerel yaşamla örtüşebilir nitelikte olmalarıdır. Çocukların okullarına yalnız başına ve yürüyerek gidebilmeleri, kenti yayalar için çekici kılmayı ön plana alan, araç kullanmayı ise zorlaştıran bir planlama yaklaşımının hakim olması, kentlerin genelinde duyumsanabilen rahatlatıcı ortamın en önemli nedeni olmaktadır. “Yürünebilir kentler” ve “çocuk dostu kentler” tanımlamaları artık kentleşme terminolojisine girmiştir. Daha iyi yaşam kalitesi arayışı ile kent dışına yayılma olgusu beraberinde kentlerimize yeni sorunlar getirmiştir. Kentlerin sahipliği yitirilmekte, kentler niteliksiz planlama ve tasarımlara, toplumsal yabancılaşma ve izolasyona ve motorlu trafiğin hakimiyetine terk edilmektedir. Kent merkezinin ve kamusal mekanların yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir.”
Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Bekir Kamışlı, panelde mimar, plancı, sosyolog, kültür ve sanat insanlarının yanı sıra yerel yöneticilerin de katılımıyla kentlerimizin ve özellikle Adana’nın yaşam kalitesini etkileyen faktörlerin bir kez daha irdelenmesi, Adana’nın geleceğine yönelik yaklaşımlara temel olabilecek açılımların yapılabilmesi hedeflendiğini sözlerine ekledi.
PANEL PROGRAMI
“Kentlerimizin Yaşam Kalitesi ve Adana” panelin açılışında Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Bekir Kamışlı, TMMOB Mimarlar Odası Genel Sekreteri Ö. Fikret Oğuz, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Seyhan İlçe Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Çukurova İlçe Belediye Başkanı Soner Çetin birer konuşma yapacak.
Prof. Dr. Ruşen Keleş’in oturum Başkanlığını yapacağı oturumda ise Prof. Derya Oktay “Kentlerde Yaşam Kalitesi: Araştırma ve Uygulamalara Yansıması”,Prof. Dr. Handan Türkoğlu, “Sürdürülebilir Gelişme Stratejileri Kapsamında Kentsel Yaşam Kalitesinin Değerlendirilmesi” konularında birer sunum gerçekleştirecek.
Bülent Tuna’nın oturum başkanlığını üstleneceği panelde ise Dr. Deniz Altay Baykan Kenti Kadınların Gözünden Görmek… Kentte Eşitlikçi Bir Yönetim Anlayışı, Hizmet Sunumu ve Mekan Çözümü”, Yrd. Doç. Dr. Yasemin Çekirer Özservet “Çocuğa Dost Bir Kent İçin”, Behçet Çelik, “Yeni Şehirde Edebiyat ve Kültür”, Fethi Dağlık, “Büyüyen Adana’da Yaşam Kalitesi” hakkında görüşlerini bildirecek. Panelin son bölümünde ise Bülent Tuna’nın yöneteceği bir de forum yapılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!