Güncelleme Tarihi:
ADANA (AA) - ABD Adana Konsolosu John L. Espinoza, "Kadın eşitliği için savaşmak bizim görevimiz ve bu görevi sürekli pes etmeden ve korkusuz olarak yerine getirmeliyiz ki evlerimiz, komşularımızın evleri şiddetten ırak olsun" dedi.
ABD Adana Konsolosluğu ve Adana Büyükşehir Kent Konseyi işbirliğinde 5 Aralık Kadın Hakları Günü kapsamında Adana Kız Lisesinde "İstanbul Sözleşmesi, Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi ve Kadın Hakları" paneli yapıldı.
ABD Adana Konsolosu Espinoza, panelin açılışında yaptığı konuşmada kent konseyinin bu tür çalışmalarına destek vermekten gurur duyduklarını kaydetti.
Kadına karşı şiddetin önlenmesinin ve kadın haklarının ABD için çok önemli olduğunu ifade eden Espinoza, "Toplumsal cinsiyete dayalı şiddet, tüm etnik, ırksal, sosyoekonomik ve dini çizgileri aşar. Sınır tanımaz. Türkiye'de oluyor, ABD'de oluyor. Tüm ülkelerde olan bir sorun" dedi.
Dünyada her üç kadından birinin şiddet gördüğünü, cinsel ilişkiye zorlandığını veya başka bir şekilde mağdur edildiğini ifade eden Espinoza, şunları söyledi:
"İnsanlığımızın sürdürülebilirliği bu şiddeti durdurmamıza bağlı. Her birimiz, fark etmesek de her gün bu şiddetin etkisi altındayız. Dünya Bankasından alınan bilgiye göre benzeri şiddet türlerinden doğan masraf, yurt içi hasılanın yüzde 1,2 ila 3,7'sini oluşturmakta. Bu, Türkiye'nin 2012 yılında eğitime harcadığı bütçesinin neredeyse tamamı. Kadınlarımıza şiddetten uzak, eşit imkanların sunulduğu bir eğitim, sağlık hizmeti, iş olanağı ve siyasi katılımın bulunduğu bir hayat sağlandığında, kadınlar ailelerini, toplumlarını ve ülkelerini en üst düzeye getiriyor ve birer yenilik elçisi oluyorlar. "
- Kadın erkek eşitliği
Kadına karşı şiddeti durdurmak için herkesin harekete geçmesi gerektiğini ifade eden Espinoza, şöyle devam etti:
"Toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin toplumumuzda süregelen, kadının erkeğe eşit olmadığı düşüncesinden kaynaklandığının farkında olmalıyız. Her birimiz annelerimizin, kız kardeşlerimizin ve kızlarımızın şiddete maruz kalmadığından emin olmakla sorumluyuz. Kadın eşitliği için savaşmak bizim görevimiz ve bu görevi sürekli, pes etmeden ve korkusuz olarak yerine getirmeliyiz ki evlerimiz, komşularımızın evleri şiddetten ırak olsun."
Espinoza, polisin doğru şekilde eğitilmesi, yürürlükteki kanunların uygulanmasından emin olma, kadın sığınma merkezleri açılması, aile içi şiddetin mağdurlarına destek olunması, şiddetin ihbar edilmesi ve çocuklara herkese saygılı ve eşit şekilde davranmayı öğretmek kadar tüm unsurlarda herkesin kritik birer role sahip olduğunu kaydetti.
Konuşmaların ardından Adana Barosu Kadın Hakları Komisyonu Üyesi Kübra Özbiçer Türkiye'de kadın hakları tarihçesi hakkında bilgi verdi.
Panele ABD'den görüntülü katılan Knoxville Aile Adalet Merkezi Başkanı Amy Dilworth da ülkesinde kadına karşı şiddetle mücadele uygulamalarını anlattı.