IHA
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2016 11:05
OSMANİYE'DE GEÇİRDİĞİ İNME NEDENİYLE ÖLÜMLE BURUN BURUNA GELEN 1 ÇOCUK ANNESİ HASTA, 2016 YILIYLA BERABER HİZMETE AÇILAN, ADANA NUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ İNME MERKEZİ SAYESİNDE HAYATA TUTUNDU.
Osmaniye’de geçirdiği inme nedeniyle ölümle burun buruna gelen 1 çocuk annesi hasta, 2016 yılıyla beraber hizmete açılan, Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi İnme Merkezi sayesinde hayata tutundu.
Kuvvet kaybı, konuşma güçlüğü, dengesizlik, kol ve bacaklarda uyuşma şikayetleriyle Osmaniye’de özel bir hastaneye başvuran 38 yaşındaki Zehra Bekmez’in, yapılan muayene ve tetkiklerinde inme (felç) geçirdiği anlaşıldı.
Doktorlar tarafından aileye, inme geçirdiği ve acilen bir inme merkezine gitmeleri gerektiği söylendi. Bölgede kamu hastaneleri arasındaki tek inme merkezinin henüz iki hafta önce açıldığı belirlenince, Osmaniye- Adana arasında zamana karşı bir yarış başladı. Adana Kamu Hastaneler Birliğine bağlı Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi İnme Merkezi, ilk sınavını ilk hastası Zehra Bekmez’le verdi. Zehra Bekmez, burada yapılan müdahaleyle hayata tutundu.
"İLK 3-4.5 SAAT İÇİNDE FELÇTEN DÖNDÜREBİLİRİZ"
Adana Numune Eğitim Hastanesi İnme Merkezinde Girişimsel Nöroloji Direktörü Prof. Dr.Semih Giray, Osmaniye’den gelen Zehra Bekmez’in kendilerine ilk 5 saat içinde yetiştirildiğini belirterek, "Direk endovasküler tedaviye alındı. 2.5 saat süren başarılı bir müdahale sonunda kapalı olan şah damarı (karotid arter) pıhtılardan temizlendi, stentlendi ve takiben tıkalı olan orta beyin damarı pıhtı çekici cihazla başarılı şekilde açıldı. İki gün nöroloji yoğun bakımda solunum cihazında uyutuldu. Daha sonra uyandırılan hasta, fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezine alındı, bilinci açıldı konuşmaya
yemek yemeye başladı" dedi.
Prof. Dr.Semih Giray, Zehra Bekmez’in geldiği anda ve tedavi süresince ağır bir tabloda ilerlediğini ifade ederek, "Azmi ve hastaneye zamanında yetiştirilmesi sayesinde hayata tutundu. İlk 3-4.5 saat içerisinde vereceğimiz ilaçla, hastaları felçten önemli ölçüde döndürebiliyoruz" diye konuştu.
Prof. Dr.Semih Giray, “Zaman zaman, kollarımızda, ayaklarımızda, beynimizde, karıncalanmalar, uyuşmalar, baş ağrıları, baş dönmeleri, dilde uyuşmalar, görme bozuklukları oluyorsa hızlıca doktora gitmek gerekir. Ayrıca tansiyon, kalp hastalığı, diyabet, kolesterol gibi risk faktörleri varsa, bir sağlık kuruluşuna başvurmalı ve yıllık sağlık takiplerinin yapılması gereklidir. İnme, kalp ve kanserden sonra dünyada en çok 3. ölüm nedenidir" dedi.
"ABLAMDAN ÜMİDİMİZİ KESMİŞTİK"
Osmaniye’de özel bir hastanede sağlık personeli olarak çalışan hastanın kardeşi Murat Coşlu, ablasının sağ tarafında kuvvet kaybı, konuşmada problem gibi şikayetleri üzerine altından beyin krizi geçirdiğini anlayarak, hemen çalıştığı hastanenin nöroloji uzmanına götürdüklerini anlattı.
Coşlu, Adana’da bu merkezin yeni açıldığını öğrenir öğrenmez Osmaniye’deki doktorumuz, Prof. Dr.Semih Giray ile bağlantıya geçti.Ablamı Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi İnme Merkezine getirdik. Semih hocamız hafta sonu olmasına rağmen ablama acil müdahalede bulundu. Ablamdan artık ümidimizi kesmiştik. Katkısı olan herkesten ve doktorlarımızdan Allah razı olsun" şeklinde konuştu.
10 DAKİKADA 1 KİŞİ FELÇ GEÇİRİYOR
Adana Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Kürşat Arıkan ise yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı’nın destekleriyle 2016 yılı itibarıyla hizmete giren inme merkezinin ilk hastasının hayata tutunmasının mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Arıkan, Bölgemizde, inme (Felç-Beyin Krizi-Strok) aslında oldukça sık görülmektedir. Yapılan araştırmalara göre her 10 dakikada bir kişi inme hastalığı geçirmektedir. Diğer bir deyişle 2 milyon nüfuslu bir şehirde yaklaşık günde 30 ile 40 hasta inmeyle karşı karşıya gelmektedir. Bu büyük bir rakam çünkü sadece bir hastanın felç kalması durumunda yaşamı boyunca 2 milyon liraya yakın ekonomik kaybı söz konusudur. Dolayısıyla yeni açılan inme merkezimizin Adana’ya katkısı büyük olacaktır" dedi.
İnme ya da felç tedavisinde hastaların, beyin krizi belirtilerinin ilk saatlerinde, teşekküllü bir inme merkezine gelmelerin çok önemli olduğunu belirten Arıkan, Adana bölgesinde Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinde işinde profesyonel bir ekip tarafından hizmet vermeye başlayan inme merkezinin, bölge halkı tarafından bilinmesi çok önemlidir. İnmede zaman kaybı, beyin kaybına yol açmaktadır" şeklinde konuştu.