İlacın yan etkilerinin geri bildirimi anlatıldı

Güncelleme Tarihi:

İlacın yan etkilerinin geri bildirimi anlatıldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2016 12:00

İlacın yan etkilerinin geri bildirimi anlatıldı

Haberin Devamı

ADANA Sağlık İl Müdürlüğü ve Adana Eczacı Odası, 'Farmakovijilans (ilacın yan etkilerinin geri bildirimi) Farkındalığını Arttırmada ve İlaç Suiistimalini Önlemede Sağlık Mesleği Mensuplarının Rolü' toplantısı düzenlendi.
Türkiye'de ilk kez Adana'da gerçekleştirilen toplantıya Adana İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Özer, yardımcıları, Akılcı İlaç ve Farmakovijilans Komisyonu Başkanı Cem Mercül, Adana Eczacı Odası Başkanı Ersun Özkan, çok sayıda eczacı, hekim ve diş hekimleri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Adana Eczacı Odası Başkanı Ersun Özkan, meslektaşlarının tüm sorun ve sıkıntılara rağmen halk sağlığı adına hizmet vermeye devam ettiğini söyledi. Özkan, "Verilen bu hizmet ile hastalara ve toplumun büyük bir kesimine temas edebilen biz eczacılar, ilaçların piyasaya sürüldükten sonra da takibini yapıyoruz. Yan etki ve advers etkilerin geri bildirimini sağlayarak sistematik veri akışına katkı sağlıyoruz. Hastaların bilinç düzeyini arttırma da tüm sağlık meslek mensupları gibi biz eczacılara da önemli görevler düşmektedir"dedi.

MERCÜL: ADVERS ETKİLERİN ÇOĞU ÖNLENEBİLİR NİTELİKTE

Akılcı İlaç ve Farmakovijilans Komisyonu Başkanı Cem Mercül ise ilacın yan etkilerinin geri bildirimini anlattı. Mercül şöyle konuştu: "Geçmişte eczacılık; ilaç mamulleri tedarik etme, depolama, hazırlama ve sunma görevini yaparken yani ilaç üretici konumundayken 1950'li yıllardan itibaren ilk üç madde ilaç sanayisi tarafından üstlenilmiş, 80'li yıllardan sonrada eczacılar 'yetkin sunucu' olarak rol almıştır. Gelişmiş ülkelerde yapılan çalışmalar advers etkilere bağlı ekonomik ve sağlık kayıplarının tahminin çok üzerinde olduğu kanıtlanmış. Enteresan olanı ise bu advers etkilerinin çoğunun önlenebilir nitelikte olmasıdır. Farmakovijilans temel bir şart, ilacın sahibi ve hasta güvenliği sorumlusu olarak eczacılar bu sistemin olmazsa olmaz bir parçasıdır."

Konuşmaların ardından, 'Ülkemizde Yürütülen Farmakovijilans Faaliyetleri' konusuyla Dr. Ecz. Demet Aydınkarahaliloğlu 'Farmakovijilans Farkındalığının Arttırılmasında Sağlık Mesleği Mensuplarının Rolü' konusuyla Uzm. Ecz. Emel Aykaç 'İlaç Suistimalinin Önlenmesinde Sağlık Mesleği Mensuplarının Rolü' konusuyla Prof. Dr. Zehra Arıkan sunum yaptı.

ADANA, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!