Güncelleme Tarihi:
ZİRAAT Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Özden Güngör, Adana'nın geleneksel mısır üretim bölgesi olduğunu belirterek üreticilerin daha çok desteklenmesini istedi. Mısırda dışa bağımlılığın azaltılmasının desteğe bağlı olduğunu vurgulayan Güngör, "Türkiye'deki 6 nişasta bazlı şeker fabrikasından 3'ünün Adana'da bulunması, yüksek kapasiteli mısır özü yağı üretim tesislerinin olması, diğer bölgelerde bulunan yem gibi mısır işleme tesisleri için tedarik merkezi olması Adana'da üretimi artıran birincil etkenlerdir" dedi.
'ÜRETİCİ DÜŞÜNÜLMELİ'
Türkiye'nin yıllık mısır tüketiminin 6.5 milyon ton, üretimin ise ortalama 6.2 milyon ton olduğunu bildiren Özden Güngör, "En fazla mısırı ABD, Çin, Brezilya, Arjantin gibi ülkeler üretiyor, Türkiye 24'üncü sırada. Bugün 1 kilogram mısırın satış fiyatı 65-68 kuruş. Mısır üretim maliyeti ise daha yüksek. Bu nedenle Toprak Mahsulleri Ofisi mısır alım fiyatını üretici karını da düşünerek belirlemeli" diye konuştu.
'ÇUKUROVA ÇOK ÖNEMLİ'
Çukurova Bölgesi'nin geleneksel mısır üretim bölgesi olduğunu anımsatan ZMO Genel Başkanı Özden Güngör, şunları kaydetti:
"Özellikle Adana'da mısır üretiminin gelişmesinde, 1980'li yıllarda yürütülen ikinci ürün mısır projesinin katkısı oldukça önemlidir. Diğer yandan, Türkiye'deki 6 adet nişasta bazlı şeker fabrikasından 3'ünün Adana'da bulunması, yüksek kapasiteli mısır özü yağı üretim tesislerinin olması, diğer bölgelerde bulunan yem gibi mısır işleme tesisleri için tedarik merkezi olması gibi faktörler Adana'da üretimi artıran birincil etkenlerdir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi de 2000 yılından bu yana mısır üretimi 48 bin tondan 1.85 milyon tona yükselerek, en hızlı artışın gerçekleştiği bölge olarak dikkat çekmektedir. Ülkemizin mısır ihtiyacı gözetilerek üreticilerin daha çok desteklenmesi gerekiyor."
Yusuf BAŞTUĞ / ADANA, (DHA)
FOTOĞRAFLI