Gülaçtı: “Büyükşehir, ASKİ’den De Sınıfta Kaldı”

Güncelleme Tarihi:

Gülaçtı: “Büyükşehir, ASKİ’den De Sınıfta Kaldı”
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2015 11:58

AK PARTİ GRUP BAŞKAN VEKİLİ OZAN GÜLAÇTI, YAZIN GEÇTİĞİNİ VE ALTYAPI İYİLEŞTİRME ADINA HİÇBİR ÇALIŞMA YAPILMADIĞINI SAVUNDU.

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Ozan Gülaçtı, Adana Büyükşehir Belediyesi’nin ASKİ’nin hizmetleri konusunda da sınıfta kaldığını ifade etti.
ASKİ’nin 2016 bütçesinin görüşüldüğü toplantıda konuşan Başkan Vekili Ozan Gülaçtı, ASKİ’nin, hizmet alanı gereği yaşam alanlarına ve yaşam kalitesine yaptığı ve yapmadığı çalışmalarla direkt olarak etkileyen bir bağlı kuruluş olduğunu hatırlatarak, “ASKİ içtiğimiz, kullandığımız suyun kalitesinden sorumlu olarak direk sağlığımıza, her yağan yağmurda su altında kalmamıza neden olduğunda ve kanalizasyon sorunları yaşadığımızda da direk yaşam kalitemize etki eden bir kuruluştur” dedi.
ASKİ’nin altyapı çalışmaları üzerine yatırım yapan bir kuruluş olduğunu da belirten Başkan Gülaçtı, “Normal şartlarda yaşam kalitemize farkı çok belli olmasa da olağanüstü koşullar altında başarısını gösterebilecek kurumdur. Ancak son dönemlerde maalesef sınıfta kalmıştır. Göreve geldiğimiz ilk günden beri tüm ASKİ Genel Kurullarında yağmur sonucu su baskınları ve sel üzerine tartışıp durduk. Yağışsız kara bir yaz geçirdik ve yaz sonunda ilk yağışta Adana’yı sel aldı. Hafızalarımızda da bir takım fotoğraflar ve mağdur olan hemşehrilerimizin görüntüleri kaldı. Şimdi diyeceksiniz ki kilometrekareye şu kadar yağmur düştü. Beklenmedik bir yağıştı normal koşullar değildi. Zaten bir kurumun başarısını da burada görmemiz gerekmez mi? Normal koşullar altında bir başarıdan söz edilmez. Başarı şartlar zorlandığında gerçektir” şeklinde konuştu.
Önlem alınmayarak yağışlara karşı hazırlıksız yakalanıldığını belirten Başkan Vekili Ozan Gülaçtı, “Bir önceki kış yaşadıklarımızdan hiç ders almadı. Hiç hazırlık yapmadı ve Adana denizle buluştu. Koca bir yaz geçti ve altyapı iyileştirme adına hiçbir çalışma yapılmadığı anlaşılıyor. Oysaki yapması gerekenler biliniyordu ve basitti. Kış öncesi yapılması gereken rögarların temizliği yapılmasa yaz boyunca tıkanan rögarlar açılmazsa su gitmez. ASKİ altyapı çalışmalarını yaparken de hemşehrilerimizi mağdur etmemeli. İyi bir planlama ile işlerini acil olarak başta bitirmeli. Çalışmalarını aylarca sürdürmemeli. Bitirdikten sonra da yolların ve kaldırımların tamiratını ve kapatmasını acilen yapmalı. Yok bu tamiratı yapmıyor ilçe belediyesine yaptırıyorsa bunun bedelini de zaten kısıtlı bütçeyle çalışan ilçe belediyelerine ivedilikle vermeli, mağdur etmemeli. Ayrıca ilçe belediyelerine vermesi gereken ÇTV borçlarını da acilen ödemeli, hizmetin önünü tıkamamalı. Bu dönemde içme suyunun kullanımını yaygınlaştırmak için kampanya yapılmalı. Evlere giden suyun içilebilirliği ve kalitesi de etkin bir çalışma ile arttırılmalı” dedi.
‘ASBESTLİ BORULAR DEĞİŞTİRİLSİN’
Asbestli boruların da ivedilikle değiştirilmesi gerektiğini ifade eden Başkan Vekili Ozan Gülaçtı konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu kapsamda geçen yıl tartışma konusu olan asbestli boruların da ivedilikle değiştirilmesi çok önemlidir. Aslında bu konu bundan tam bir yıl önce görüşüldüğünde önce varlıkları tartışılmış sonra da 1970’li yıllarda yani o günün koşullarında ilçelere giden 319 kilometre uzunluğunda asbestli boru varlığı resmi olarak açıklanmıştı. Tabii bu geçen yıl tartışıldığında mevcut yönetimin sorumluluğunda döşenmediğini ve fakat ivedilikle değiştirilmesi gerektiğinden bahsettik. Ve 2015 yılı içerisinde değiştirileceğinin sözünü aldık. Komisyonda sordum kaç kilometre değiştirebildik acaba diye. Hepsinin değiştirilmiş olmasını beklemiyordum açıkçası. Ancak aldığım cevap karşısında dona kaldım. 0 (sıfır) kilometre. Hiç değişmemiş. Proje aşamasındaymış. Yani bu konuyu hemşehrilerimize bile bile asbestli borularla su taşımaya devam etmiş. Ne zaman değişecek peki dedim. Şimdi de 2016 dendi. Bu boruların tamamının acilen değiştirilmesi elzemdir, mutlaktır. Bununla ilgili gerekli bütçeye de performans programında yer verdik.
2016 yılı için ASKİ’ye tam tamına 700 milyonluk bir bütçe yaptık. Gerçekten bu bir rekor. Bizleri dinleyen hemşehrilerimiz kafalarında canlandırsınlar diye söylüyorum. 6360 Sayılı Büyükşehir Yasası’ndan önce Adana Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesine eş bir bütçe bu. Buradan her bütçeyi sağlayan, performans programında yer verdiren tüm meclis üyesi arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Biz üstümüze düşeni yaptık. ASKİ’nin gerekli yatırımları yapıp verimli bir şekilde çalışabilmesi için önünü açtık. Artık Adanalı hemşehrilerimin beklentisi hizmettir. Bu yeni dönemde altyapı ile ilgili çalışmalarını artık bitirmeli, içilecek suyun kalitesini artırmalı ve musluklarımızdan akan suyun içme suyu olarak kullanılmasını teşvik etmeli. Yağmur suyu hızlı tahliye çalışmalarını bitirmeli. Günümüz teknolojisini kullanarak kayıp, kaçak oranını azaltacak çalışmaları hızla yapmalı ve burada bağlı olarak su fiyatlarını düşürmelidir. Bu çalışmaları yaparken de günü kurtaracak çalışmalar yapmak yerine şehrin geleceğini inşa etmelidir.
6360 sayılı yasa ile mahalleye dönüşen köylerde yasa gereği en düşük tarifenin 1/4’ü oranında ücret uygulanması gerekirken bu yapılmamış ve itirazlarımız neticesinde de düzeltilmemiştir. Ayrıca ücret tarifesinde fahiş artışlar tespit edilmiştir. Bu fahiş artışlara ve yasaya rağmen uygulanan ücretlere karşı geldik ve ücret tarifesine ret verdik.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!