Girmen: Gübreye ÖTV artışı çiftçinin ekmeğini küçülttü

Güncelleme Tarihi:

Girmen: Gübreye ÖTV artışı çiftçinin ekmeğini küçülttü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2018 11:15

Girmen: Gübreye ÖTV artışı çiftçinin ekmeğini küçülttü

Haberin Devamı

 

ADANA,(DHA)- ADANA'da Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, yanlış tarım politikalarının sonucu olarak 'gübre hammaddesi' niteliğindeki ürünler için kiloda yaklaşık 1 TL, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) alınacağını belirterek, bu durumun çiftçiler için büyük bir maliyet artışı anlamına geldiğini söyledi.

Bakanlar Kurulu Kararı ile 27 Mart tarihinden itibaren, 'kimyevi gübre' ya da 'gübre hammaddesi' niteliğindeki ürünler ÖTV tabi hale gelmesinin üreticinin ekmeğini biraz daha küçülttüğünü dile getiren Süleyman Girmen, zor durumda olan çiftçi için bunun kabul edilemez olduğunu kaydetti. Dünyanın en verimli ovalarından biri olan Çukurova üreticisinin bu ÖTV  artışından etkileneceğini belirten Girmen, "Çukurova üreticisinin kazancı gübreye yapılan son ÖTV yüküyle bir kez daha küçüldü. Günü birlik yapılan tarım politikaları üreticiyi her geçen gün biraz daha zor duruma sokar hale geldi. Üretici, Türk tanımını ayakta tutabilmek için her defasında kendinden ödün veriyor. Tarım politikaları uzun vadeli olur. Ancak yapılan uygulamalar bunun tam tersini gösteriyor" dedi.
Türkiye'nin tarım yaparak ekonomisini güçlendirebilecek ülkeler arasında olmasına rağmen birçok üründe ithalat yaptığına da dikkat çeken Girmen şöyle devam etti: 
"2017 yılı Ocak - Şubat aylarında 486 bin ton buğday ithal etmişken, 2018 yılının aynı döneminde ithalatımız yüzde 188 artışla 1,4 milyon tona ulaştı. Türkiye 2017 yılında 5 milyon ton buğday ithal etmişti. Yine geçen yılın ilk iki ayında 74 bin tondan 9 katlık büyük bir artışla 2018 yılı ilk iki ayında 683 bin tona yükseldi. Türkiye 2017 yılında 2,1 milyon ton mısır ithal etmişti. Soya ithalatımız da aynı dönemlerde 297 bin tondan yüzde 16 artışla 346 bin tona ulaştı. Aynı dönemler için pamuk ithalatımız da 102 bin tondan yüzde 42 artışla 145 bin tona yükseldi. 2017 yılının ilk iki ayında 49 bin baş olan sığır ithalatı, 2018 yılının ilk iki ayında yüzde 320 artışla 206 bin başa yükseldi. Bu rakamların örnekleri çok daha fazla. Ne yazık ki Türkiye olarak ihraç eden bir ülke konumunda olmamız gerekirken, ithal eden konumdayız. Bu da tarım politikalarının uzun vadeli yapılmamasından kaynaklanmaktadır."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!