Güncelleme Tarihi:
Salih ÜÇTEPE/ADANA, (DHA) - ADANA'da Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında açılan davada, eski Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak tanık olarak dinlendi.
Adana Emniyet Müdürlüğü'ne 15 Mayıs 2015'te yapılan bir ihbarla, 2012'de Büyükşehir Belediye Başkan vekili Zihni Aldırmaz ve yönetiminin, imar yolsuzluğu ve plan sahteciliği yaparak Gülen Cemaati'ne yakınlığı ile bilinen Kanuni Üniversitesi'ne ait arazinin meclis kararı olmamasına rağmen konut alanına çevrilerek, cemaate 150 milyon liraya ulaşacak miktarda rant kazandırdığı iddia edildi.
İhbar üzerine başlatılan soruşturma sonucu 13 Ocak'ta 16 kişi gözaltına alındı. Nöbetçi mahkemeye sevk edilen şüphelilerden Zihni Aldırmaz, Ferat Yüksel, Mustafa Vural, Hasan Uzun ve Adana Ticaret Borsası eski Başkanı Muammer Çalışkan tutuklandı. Olayla ilgili hazırlanan 106 sayfalık iddianamede Mustafa Tuncel ile iş adamı Mahmut Tuncel müşteki olarak yer alırken, uzun yıllar Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Aytaç Durak'ın da ifadelerine yer verildi. Davada 5'i tutuklu 17 sanık hakkında 5-35 yıl arasında değişen hapis cezaları istemiyle 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne dava açıldı.
SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİLER
Davanın ilk duruşmasında tüm sanıklar dosyada somut delil olmadığını öne sürerek suçlamaları kabul etmedi. Mahkeme rapor aldırılması için dosyayı bilirkişiye gönderdi. Gelen bilirkişi raporunda, söz konusu arazi için yapılan imar değişikliğinin yasaya uygun ve belediye meclisi kararı olduğu belirtilirken imar değişikliği sonucu arazinin değerinde bir artış yaşanmadığı bildirildi. Bu gelişme üzerine Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanı Hasan Uzun, diğer celselerde ise Zihni Aldırmaz, Ferat Yüksel, Mustafa Vural ve Muammer Çalışkan tahliye edildi. Ancak Muammer Çalışkan ve Mustafa Vural hakkında, FETÖ'nün darbe girişimi sonrası yapılan soruşturmalar kapsamında yeni delilere ulaşıldığı gerekçesiyle yeniden tutuklanmalarına karar verildi.
'BENİMLE UĞRAŞAN HERKES CEZAEVİNDE'
Duruşmanın bugün görülen celsesinde Aytaç Durak tanık olarak ifade verdi. Durak, ifadesinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'yla (FETÖ/PDY) ilgili, Ankara 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen 'Çatı İddianamesi'nde, kendisinin görevden alınması ile ilgili gizli tanık 'bulut'un ifadelerine atıfta bulundu. Cemaatle 1999 yılında yapılan yerel seçimlerinde tanıştığını belirten Durak, şunları söyledi:
"1999 Yerel Seçimleri öncesi Zaman Gazetesi, karşımdaki aday için manşetten 'Adana Alevi’ye oy vermez' başlığıyla bir haber yaptı. Görünürde bu haber benim lehimeydi. Başkan seçildikten sonra çeşitli taleplerle gelmeye başladılar. Kendilerinden bir kişinin belediyede danışman olmasını istediler. Burç Okulları'nın güneyindeki arazinin tahsisinin kendilerine yapılmasını talep ettiler. Ben bunları kabul etmedim. 2001 yılında inceleme yapan bir müfettiş hakkımda ağır ithamlarda bulundu. Hakkımda açılan 84 soruşturmadan beraat ettim. Aynı müfettiş, Zihni Aldırmaz hakkında açılan soruşturmada bariz suç unsurları olmasına rağmen takipsizlik verdi. Yine Zaman Gazetesi, 2009 yılında anket yasağı olmasına rağmen, benim oy oranlarımı üçüncü sırada göstererek bana oy kaybettirmeye çalıştı.
Kanuni Üniversitesi arazisi ile ilgili o dönem şahıslarla görüştüm. Şahıslara ait tapulu arazi o dönem belediye meclis kararıyla üniversite arazisi olarak imar düzenlemesi yapıldı. İSOT arazisi ile ilgili o dönem arazi sahibi kamulaştırma için 2 milyon lira istedi. Ben 1.5 milyondan fazla vermeyeceğimi söyledim.
Zihni Aldırmaz döneminde bu arazi yaklaşık 5.5 milyon liraya kamulaştırıldı. Aradaki fark nereye aktarıldı bilmiyorum. Benimle uğraşan görevden alınmama neden olan gerek müfettiş, gerek polis müdürleri, gerek hakim ve savcılar, şu an FETÖ soruşturmaları kapsamında tutuklanarak cezaevine gönderildi. Zihni Aldırmaz döneminde Mehmet Nuri Sabuncu Camii'nin etrafında bulunan arazilere yüksek yoğunluk getirilerek rant sağlanmıştır. Dönemimde Kimse Yok mu Derneği ile ilgili talepler oldu. Ancak ben hiçbir şey vermedim."
Mahkeme heyeti, sanıklar ile ilgili yapılan incelemelerde sadece firari sanık olan Ömer Ekinci'nin örgüt içi haberleşmede kullanılan 'Bylock' programı kullandığının tespit edildiğini kaydetti. Muammer Çalışkan ile Mustafa Vural'ın tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.
FOTOĞRAFLI