Güncelleme Tarihi:
ADANA, (DHA) - ADANA'da Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Türkoloji Araştırmaları Merkezi Kültür Evi’nde her hafta, konusunda uzman isimler etimolojiden edebiyata, sanattan tarihe kadar çeşitli konularda takipçileriyle buluşmaya devam ediyor.
Geleneksel hale gelen Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırma Merkezi’nin bu haftaki konuğu ÇÜTF Çocuk Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Gonca Gül Çelik oldu. Doç. Dr. Çelik, 'Çocuk ve Ergenlerde İhmal ve İstismar' başlıklı sunumunu ÇÜTAM katılımcılarıyla paylaştı. Konferansta İstismar nedir? Toplumsal, ailesel, bireysek risk etkenleri nelerdir? İstismarın fiziksel ve bilişsel etkileri nelerdir? İstismarla çalışmanın güçlükleri nelerdir? sorularının cevaplarını veren Doç. Dr. Çelik, istismarı 'çocuğun sağlığını, fiziksel ve psikososyal gelişimini olumsuz etkileyen her türlü davranış' olarak tanımlandı.
RİSK ALTINDAKİ ÇOCUKLAR KİMLER
İstismar konusunda risk altında olanları bakıma muhtaç, özel ihtiyacı olan çocuklar, kronik sağlık sorunu olan çocuklar, prematüre bebekler, yıkıcı davranım sorunu olanlar, mülteci-göçmen-azınlıklar ve tüm çocuklar olarak sıralayan Doç. Dr. Çelik, "Buna bağlı olarak, çocukları istismardan koruma görevi ailelere ve topluma düşmektedir. Ayrıca eğitim politikalarıyla da aynı göreve hizmet edilmesi gerekmektedir" dedi. Konferansta istismar sıklıkları üzerinde de bilgiler veren Gonca Gül Çelik, Dünya Sağlık Örgütü’nün 2014 araştırmasına göre tüm dünyada kadınların yüzde 20’sinin, erkeklerin ise yüzde 5-10’unun cinsel istismara, tüm çocukların ise yüzde 25-50’sinin fiziksel istismara maruz kaldıklarını söyledi. Yine bilimsel araştırmalara göre, istismarcıların yüzde 96’sının erkekler olduğunu açıklayan Doç. Dr. Gül, toplantı sonunda katılımcıların sorularını yanıtladı.
FOTOĞRAFLI