Doç. Dr. Eray: Gayta kaçırma şikayeti önemli bir sosyal hastalık

Güncelleme Tarihi:

Doç. Dr. Eray: Gayta kaçırma şikayeti önemli bir sosyal hastalık
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2022 12:44

Doç. Dr. Eray: Gayta kaçırma şikayeti önemli bir sosyal hastalık

Haberin Devamı

ADANA, (DHA)-ADANA'da Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nde  gayta kaçırma şikayetiyle tedaviye alınan K. A. (39) ile C. B. (48) kalıcı pil uygulaması ile sağlığına kavuştu. Doç. Dr. İsmail Cem Eray bu durumun önemli bir sosyal hastalık olduğunu belirterek, "Basit bir pazar alışverişi bile bu kişiler için çok ızdırap verici olabilir" dedi. 
Isparta'da yaşayan K. A. ile Mardin'de oturan C. B.,  bağırsak rahatsızlıklarına bağlı geçirdikleri operasyonlar sonrası gayta kaçırma şikayetiyle ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’ne müracaat etti. İki kadın hastaya Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Cem Eray ve ekibi tarafından Sakral nöromodülasyon (SNM) yani pil uygulaması gerçekleştirildi. Kısa sürede normal yaşamlarına dönen hastalar taburcu edildi. 
Isparta'da 2018 yılında rektum kanseri nedeniyle ameliyat olduğunu, ardından kemoterapi ve radyoterapi aldığını sonrasında ise sürekli olarak tuvalete gitme ihtiyacı hissetmeye başladığını belirten K. A. neredeyse günde 100 kez tuvalete çıktığını ve bu durumun yaşam konforunu bozduğunu ifade etti. K. A.,  kalıcı pil uygulamasıyla tuvalete çıkma sıklığının günde 2'ye düştüğünü dile getirdi. Operasyon için Mardin’den gelen C. B. de bağırsak operasyonu sonrası bu durumla karşılaştığını dile getirerek, kendisine şifa olan ekibe teşekkür etti.
YAŞAM KALİTESİNİ BOZUYOR
Doç. Dr. İsmail Cem Eray ise gaz veya gayta kaçırmanın insanların yaşam kalitesini bozan önemli bir sosyal hastalık olduğuna dikkati çekerek, “Basit bir pazar alışverişi bile bu kişiler için çok ızdırap verici olabilir. Bu nedenle bu hastalar çoğunlukla evlerinden dışarıya çıkmak istemeyerek sosyal çevrelerinden uzak kalmaya çalışırlar. Bazı hastalarda diyet ve tuvalet alışkanlığı düzenlenmesi ile bazı ilaçlar yararlı olurken, diğerlerinde daha karmaşık tedavi yöntemleri gerekebilmektedir” dedi.
Eray, Sakral nöromodülasyon (SNM) yönteminin tüm tedavi yöntemlerinin denendiği ancak başarılı olmadığı bazı hastalar için oldukça faydalı sonuçlar verdiğini kaydetti. (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!