Güncelleme Tarihi:
Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, (DHA) - JEOFİZİK Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şube Başkanı Melih Baki, Türkiye'de depremlerin yüzde 98'inin önceden tespit edilmiş diri faylarda değil, saptanmamış örtülü faylarda oluştuğunu söyledi.
Ege Denizi'nde meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremle ilgili bir değerlendirme yapan JMO Adana Şube Başkanı Melih Baki, bölgedeki deprem hareketliliğini incelediklerini anlattı. Türkiye'de depremlerin yüzde 98'den fazlasının daha önce bilinmeyen ve 'örtülü fay' olarak nitelenen faylarda ortaya çıktığını aktaran Baki, şunları kaydetti:
"Türkiye'de diri fay haritaları çıkarılırken örtülü faylar gösterilmiyor. Örtülü fayların ortaya çıkarılması için çalışma yok. Son 30- 40 yıllık deprem arşivine bakınca, depremlerin gösterilen fayların üzerinde olmadığı görülür. Bu depremler, örtülü faylarda oluyor. Depremlerin yoğun olduğu bölgede deprem üreten örtülü ve diri tüm fayların ortaya çıkarılması gerek. Depreme karşı doğru veriler üretilirse toplum da aydınlanır. İkinci aşamada nüfus yoğunluğunun bulunduğu kentlerin altındaki faylar incelenmeli. Depremde en büyük yıkım bina yoğunluğunun olduğu yerde, en çok can kaybı da nüfus yoğunluğunun bulunduğu yerlerde olur. Depremlere karşı herkese büyük görev düşüyor."
FOTOĞRAFLI