"Cumhuriyetçi ve Demokrat Bir Portre: Prof. Dr. Erdal İnönü" paneli

Güncelleme Tarihi:

Cumhuriyetçi ve Demokrat Bir Portre: Prof. Dr. Erdal İnönü paneli
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2014 19:22

- CHP Genel Başkan Yardımcısı Şenatalar: "Gerçekten demokrat bir kişilikti" - "En kızdığı 2 olay vardı, bir tanesi babasıyla ilgili, diğeri ODTÜ Rektörlüğü dönemiyle ilgili yalan yanlış, ileri geri konuşulmasıydı"

Haberin Devamı

ADANA (AA) - CHP Çukurova İlçe Başkanlığı tarafından "Cumhuriyetçi ve Demokrat Bir Portre: Prof. Dr. Erdal İnönü" konulu panel düzenlendi.

Çukurova Belediyesi toplantı salonundaki panele, CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhan Şenatalar, Erdal İnönü'nün yeğeni Gülsün Bilgehan, Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Korel Göymen ve gazeteci yazar Saygı Öztürk katıldı.

Şenatalar, Erdal İnönü'nün eksikliğini yıllar geçtikçe daha fazla hissettiklerini belirterek, İnönü'yü "kamil bir insandı" diye tanımladı. İnönü'nün bilge ve zeki olduğunu vurgulayan Şenatalar, "Her zaman bir şey öğrenirim diye hep karşısındakini dinleyen, değerlendirmeye çalışan bir tarafı vardı" diye konuştu.

Şenatalar, İnönü'nün tevazu sahibi bir insan olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Gerçekten demokrat bir kişilikti. Demokratik toplum demek, insanları da demokrat olan bir toplum demek. Demokrasi sadece seçimden, katılım yapmaktan ibaret değil. Ötekileştirmeden, empati gösteren, dinlemeye hazır bir kişilik yapısı demek. Onda bunlar ciddi şekilde vardı. Klasik müziğe çok meraklıydı. Şunu da biliyoruz ki paşa da (İsmet İnönü) Türkiye Cumhuriyeti yöneticileri arasında viyolonsel çalan bir kişiydi. Viyolonsel çalan başka bir Başbakanımız, Cumhurbaşkanımız var mı? Her nahgi bir enstrüman çalan bir başbakanımız, bir cumhurbaşkanımız olduğunu dahi sanmıyorum."

Erdal İnönü'nün parti içerisinde ve ODTÜ'de rektörlük yaptığı dönemde çok demokrat davrandığını anlatan Şenatalar, şöyle devam etti.

"ODTÜ'de Rektörlük yaptı ve Türkiye'nin en kritik dönemlerinden biriydi. Çok tarafsız, kararlı ve basiretli bir yöneticilik yaptı. Öğrenciler arasında çağdaş bir üniversite için çaba gösterdi. Fikirlerin rahatlıkla söylenebilmesi isteniyorsa söylenebilir hale getirilebilmelidir. Bu ciddi bir demokrat tavır. En kızdığı 2 olay vardı, bir tanesi babasıyla ilgili, diğeri ODTÜ Rektörlüğü dönemiyle ilgili yalan yanlış, ileri geri konuşulmasıydı. Bunlara canının sıkıldığını biliyorum."

Erdal İnönü'nün yeğeni Bilgehan, Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Göymen ve gazeteci yazar Öztürk de Erdal İnönü ile ilgili anılarını dinleyicilerle paylaştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!