Güncelleme Tarihi:
ADANA'da Çukurova Genç İşadamları Derneği (Çukurova GİAD), yıllardır ülke ekonomisinde rol oynayan ancak son yıllarda düşüş gösteren Adana sanayisini masaya yatırdı.
3 yıl önce, 'Adana ekonomisinin rekabetçiliğinin analizi, karar vericiler ve yatırımcılar için öneriler' konulu çalışmayı gerçekleştiren Çukurova GİAD'ın bu kez , 'İmalat Sanayinde Küresel Eğilimler ve Adana' konulu araştırma raporu hazırladı. İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Yülek liderliğinde hazırlanan rapora İstanbul Medipol Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölüm Başkanı Prof. Kerem Alkin, Bilge Turhan Tezcan, İsrafil Boyacı ve Aytaç Bildik katkı koydu. Raporun danışmanlığını ise Dr. Ertan Yülek yaptı. Adana ve Türkiye sanayisi için önemli bilgiler içeren 50 sayfalık rapor, Adana Sanayi Odası'nın (ADASO) ev sahipliğindeki toplantıyla açıklandı. Sanayicilerin ilgi gösterdiği toplantının açış konuşmasını yapan Çukurova GİAD Başkanı Ömer Faruk Sakarya, ülke sanayisinde söz sahibi olan, tarımsal sanayinin beşiği olan Adana'nın sanayi ve endüstride geçmiş günlerdeki parlak günlerini yaşayamadığını hatırlattı. Sakarya, Adana'nın bu durağanlıktan çıkması için emek harcayan sanayicilere destek vermek amacıyla bu raporu hazırladıklarını söyledi.
İMALAT SANAYİ ÖNEMLİ
2008 küresel krizinin hizmet sektörüne ağırlık veren ekonomilere imalat sanayinin ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini vurgulayan Sakarya,şöyle dedi:
"İmalat sanayisi güçlü ülkeler kendi sanayi evrimlerini devam ettirmedikçe global piyasalarda kaybolur. Sadece üretmekle de olmuyor. İhracattaki kilogram fiyatını tartışıyoruz. Yüksek katma değerli ürün üretmek, yüksek teknoloji ile üretmek ve inovasyon yapmak şart. Kaldı ki günümüz teknolojisi ve dijital dünya sayesinde Ar-Ge ve inovasyon ile sanayi bambaşka boyuta gelecektir. Katma değeri yüksek ürünler üretmeliyiz, Ar-Ge'ye daha fazla önem vermeliyiz, daha kaliteli, yüksek fiyatlı da olsa talep gören ürünler üretmeli, teknoloji ve dijital olanakları sonuna kadar kullanarak, maliyetleri minimize etmeli, böylece herkesin dilinde bir kavram olan kilogram yüksek ihracat rakamlarını yakalamalıyız. Tüm bunlar 2023 hedefleri açısından önemli. Hedefin ne kadar olduğu, ne zaman olduğu ve ulaşıp ulaşamayacağımız önemli değil. Önemli olan hedefe gidebilmek için yürüyeceğimiz yoldur. Bu yolda kat ettiğimiz mesafedir. Adana'nın tekrar sanayide ağırlık merkezi, daha güçlü bir ağırlık merkezi olabilmesi için rapordaki veriler ve öneriler çok önemlidir. Gelişmiş sanayi kültürü, alt yapısı ve ulaşım olanaklarıyla Adana son yıllarda ön plana çıkartılan, neredeyse bütün büyük bölgelerin hepsinden daha avantajlıdır. Çok daha fazla imkana sahiptir. Yeniden ülkenin ağırlık merkezi olabilmemiz için bunları ortaya koymalı, daha iyi anlatmalıyız."
ÜRETİMDE GERİ, HİZMETTE İLERİ
ADASO Başkanı Zeki Kıvanç da, Adana için önemli projeler hayata geçiren Çukurova GİAD'ın çalışmalarına destek verdiklerini bildirdi. 3'üncü nesil sanayici olduğunu kaydeden Kıvanç, "Üretimin olmadığı yerde mutluluk olmuyor, huzur da olmuyor, bereket de olmuyor. Önce üretmek lazım. Üretirseniz, ihracat da yapabiliyorsunuz, satabiliyorsunuz, para kazanabiliyorsunuz. İliniz, ilçeniz, köyünüz hepsi zengin oluyor, mutlu oluyor. Adana'da artık üretimden çok hizmet sektörü var. Ama üretim yok. Üretimde Adana geriye gidiyor, hizmette ileriye gidiyor. Çalışan sayımızla, gelişmiş düzeyimizle Adana sanayideki payını kaybediyor. Adana'da üretimin bir hamle ile bir yere gelmesi lazım. Biz bunun için mücadele veriyoruz. Hükümetlerin, devletlerin sanayiye destek vererek ilimizdeki yatırımları artırması gerekiyor. İhracatı artırmamız gerekiyor" diye konuştu.
Rapora katkı koyanlarında konuştuğu toplantı sonunda, ADASO Başkanı Zeki Kıvanç'a, Prof. Dr. Murat Yülek ve Prof. Dr. Kerem Alkin'e plaket verildi.
ADANA,(DHA)
FOTOĞRAFLI