Güncelleme Tarihi:
ADANA'da Çukurova Üniversitesi'nde (ÇÜ) gelneksel hasat bayramı düzenlendi.
Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği'ndeki etkinliğe ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Elekçioğlu, Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir ve akademik personel katıldı. Törende konuşan Rektör Kibar, hasat bayramlarının 'tarımsal üretimde yatırımın, emeğin ve alın terinin harmanlandığı yer' olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Çukurova Bölgesi verimli, topraklarıyla ülkemizin önde gelen tarımsal alanlarından biridir. Bölge değişik iklim özellikleriyle yılın 4 mevsimi değişik ürünlerin üretimine olanak sağlamaktadır. Kıraç bölgelerde buğday üretimi yapılmaktadır. Hasat deyince aklımıza temel besin kaynağımız olan buğday gelmektedir. İlimizde normal koşullarda dekara verim 600 kilogramın üzerine çıkmaktadır. Oysa, Türkiye ortalaması bilindiği gibi 200-250 kilogramdır."
DÜNYADAKİ EN BÜYÜK SORUN AÇLIK
ÇÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Elekçioğlu da dünyayı tehdit eden sorunların başında 'açlığın' geldiğini söyledi. Elekçioğlu şöyle konuştu: "Dünyamızı tehdit eden sorunların başında açlık ve yetersiz beslenme sorunu gelmektedir. Bu gerçek bilinmesine karşın ülkemizde tarım arazileri yeterince, korunamamakta, bir başka ifade ile amaç dışı kullanılmaktadır. Buna karşın son yıllarda iller bazında Toprak Koruma Kurulları'nın daha hassas davranmaları ve kitle iletişim araçlarında konuya daha fazla yer verilmesi ve kamuoyu oluşturulması, bize umut vermektedir. Artık her bölgeye uygun, kuraklığa, soğuğa, zararlı ve hastalıklara karşı dayanıklı çeşitler geliştirerek, ortaya çıkabilecek verim kayıplarını önlemek biz tarımcıların en önemli görevi olmalıdır."
Konuşmaların ardından protokol üyeleri ve akademik personelin katılımıyla buğday hasadı yapıldı.
Murat KİBRİTOĞLU/ADANA, (DHA)
(02.06.2016/FOTOĞRAF)