Güncelleme Tarihi:
ÇUKUROVA Üniversitesi (ÇÜ) Eczacılık Fakültesi Farmasötik Botanik Anabilim Dalı bünyesinde 2015 yılında kurulan herbaryumda 2 bine yakın bitki örneği bulunuyor.
ÇÜ Eczacılık Fakültesi Farmasötik Botanik Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Serpil Demirci Kayıran, herbaryumu Çukurova Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi'nin alt yapı desteği ile kurduklarını söyledi. Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu Doğa Grubu ile ÇÜ'nün 2013 yılından beri ortaklaşa yürüttüğü 'Torosların Nadide Çiçekleri' projesi kapsamında bugüne kadar 2 bine yakın bitki örneği toplandığını belirten Demirci, bunların kurallara uygun bir şekilde kurutulup herbaryuma yerleştirildiğini anlattı.
Herbaryumdaki bitki örneklerinin belli bir sistematik düzenle yerleştirildiği ve içinde bu örneklerle bilimsel çalışmaların yapıldığı bir bitki müzesi olduğunu urgulayan Demirci, başta Eczacılık olmak üzere Biyoloji, Ziraat, Tıp ve diğer alanlarda çalışacak kişiler için önemli bir kaynak oluşturulduğunu kaydetti.
Yrd. Doç. Dr. Demirci şu bilgileri verdi: "Ornithogalum adanense (Adana Akyıldızı) ve Muscari mcbaethianum (Tufanbeyli sümbülü) ve birçok Adana’ya özgü (endemik) olan nadir bitki örnekleri herbaryumumuzda muhafaza edilmektedir. Bereketli topraklara sahip Çukurova bölgesi, bitki çeşitliliği açısından çok zengin popülasyonlara sahiptir. Adana’da da doğal olarak 2 bin 500 bitki türü yetişmektedir. Bunlardan bir çoğu tıbbi ve aromatik bitkiler dediğimiz, halk arasında tedavi amacıyla kullanılan veya ilaç olma potansiyeli taşıyan bitkilerdir."
ADANA,(DHA)
FOTOĞRAFLI