CHP'li Tümer: Güney Kuşak Bulvarı, tarımın kalbine hançer

Güncelleme Tarihi:

CHPli Tümer: Güney Kuşak Bulvarı, tarımın kalbine hançer
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2017 12:36

CHP'li Tümer: Güney Kuşak Bulvarı, tarımın kalbine hançer

Haberin Devamı

CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Adana'da birinci sınıf tarım arazilerinin yok edildiğini söyledi. Milletvekili Tümer, Adana'nın Seyhan ve Yüreğir ilçelerini kapsayan, 'Büyük Dikili Otoyol Kavşağı'ndan başlayıp doğuda D-400 İncirlik Kavşağı'na kadar olan bölgedeki 'Güney Kuşak Bulvarı'nın "Adana tarımının kalbine bıçak gibi saplanacağı" uyarısında bulundu.
815 dekarı bahçe olmak üzere toplam 22 bin 500 dekar tarım alanında bulvar nedeniyle yapılaşma baskısı oluşacağını belirten Tümer, çağdaş ve bilimsel kentleşmenin tarım alanlarının tahrip edilerek değil koruma kullanma dengesinin gözetilerek yapılabileceğini ifade etti. Tümer, bu ilkeler göz ardı edildiği takdirde Güney Kuşak Bulvarı'nın Adana tarımına büyük bir darbe vuracağını dile getirdi.
Çukurova'da bereketli birinci sınıf mutlak tarım topraklarının her geçen gün betonlaşmaya kurban edildiğini kaydeden Tümer, uzmanların alternatif güzergah belirlemelerine rağmen 2009 yılından bu yana gündemde olan Güney Kuşak Bulvarı'nın Büyükşehir Belediye Meclisi'nde onaylandıktan sonra Valilik İl Koordinasyon Kurulu'nda iki bilim insanı üyenin reddetmesine rağmen oy çokluğuyla geçmesinin yanlış olduğunu savundu.
Toplam 2 milyon metrekare alana karşılık gelen tarım toprağının yapılacak bulvarla ikiye bölüneceğini, ardından yapılaşma baskısıyla beton bloklara teslim edileceğini anlatan Tümer, Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin ekolojik ve ekonomik kayıplara meydan vermemek, gelecek nesillerin gıdaya erişimini sağlamak adına harita uygulamalarını gözden geçirmek zorunda olduğunu bildirdi. Bakanlar Kurulu'nca 'Büyük Ova Koruma Alanı' olarak ilan edilen alanda 8 bin 150 dönümü narenciye bahçesi olmak üzere toplam 22 bin 250 dönüm sulu mutlak tarım arazisinin bulvar uğruna yok edileceğini kaydeden Tümer, şöyle devam etti:
"Bu alan sadece buğday yetiştirilse dahi yılda 18 bin ton buğday üretimi yapılabilecek yerdir. Çukurova'da yılda en az iki ürün alınabilmektedir. Tarım ürünü ihraç eden ülke durumundan ithal eden ülke konumuna geldik, bu bile bu tarım arazilerinin kurtarılmasının önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Üniversitelerimizden bilim insanları Şakirpaşa Havalimanı'nın genişleme olasılığını da gözeterek sözkonusu alana fazla yaklaşmadan alternatif güzergahları ilgililere sunmuştur. Bu nedenle büyük yanlışlıktan bir an önce vazgeçilmelidir."
ÇUKUROVA HAVALİMANININ YERİ DE TARIM ARAZİSİ
Tümer, Mersin ili Tarsus ilçesi Kargılı, Karsavran, Çiçekli, Çağbaşı ve Ballıca köyleri arasında kalan ve 8 bin 700 dekar üzerinde temeli atılan Çukurova Bölgesel Havalimanı'nın da tarım arazisi üzerine yapıldığını söyledi. Tümer "Havalimanının yapılması planlanan araziler sulu tarım koşullarında yılda 2-3 defa ürün alınabilecek şekilde tarıma elverişlidir" diye konuştu.

ADANA,(DHA)

FOTOĞRAFLI

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!