Güncelleme Tarihi:
ADANA, (DHA) - CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, Adana Şehir Hastanesi'nde yaşanan sorunları Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.
Şehir Hastanesi'nde hemşire ve personel eksikliği başta olmak üzere hekimlere sekreterlik yaptırılmasından güvenlik sorununa ve çeşitli nedenlerle kapanan servislere kadar bir çok sorun bulunduğuna işaret eden Müzeyyen Şevkin, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlaması istemiyle meclise 13 maddelik soru önergesi sundu. Adana Şehir Hastanesi'nin açılışından bu yana geçen bir yıllık süre zarfında bir çok sorun beraberinde geldiğini, şehir merkezindeki diğer hastanelerin de bu sorunlardan nasibine düşeni aldığını ifade eden Şevkin, "Hazine arazisi üzerine yükselen Adana Şehir Hastanesi için 25 yıl boyunca kamunun milyarlarca dolarlık kira ödeme garantisi de vatandaşın üzerine yüklenen ağır bir yük olmuştur. Halkın hastane hizmetlerine kolay ulaşımı, hekimler, hemşireler, teknikerler ve diğer sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin yaşadığı sorunlar giderilmelidir" dedi.
Şevkin, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak yanıtlandırılması istemiyle şu soruları yöneltti:
"Türkiye'de kaç adet şehir hastanesi hizmet vermektedir? Yapımına başlanan/devam eden şehir hastanesi sayısı kaçtır? Türkiye'deki tüm Şehir Hastaneleri'nin yatırım tutarı ne kadardır? Şehir Hastaneleri'ndeki şirketlere olan ödemeler hangi para birimi (Dolar, Euro, Türk Lirası) üzerinden yapılmaktadır? Hekimler ve sağlık çalışanları Adana Şehir Hastanesi'ndeki karar alma süreçlerine neden dahil edilmemektedir? Adana Şehir Hastanesi genelinde sekreterler neden doktor odaları dışına alınmıştır? Bu durumun doktorun hasta ile ilgilenmek üzere geçireceği zamanı bilgisayarla ve veri girişleriyle harcamasına neden olacağı düşünülmemiş midir? Adana Şehir Hastanesi'nde çalışan doktorlara sekreterlik yaptırılması nedeniyle hastaya ayıracakları en az 15 dakikalık zamanın 5 dakikaya düştüğüne yönelik şikayetleri göz önüne alarak yeni bir düzenleme yapacak mısınız? Hekime yönelik şiddetin olabildiğince arttığı günümüzde Adana Şehir Hastanesi gibi diğer hastanelerde önlem alınmış mıdır? Alınmışsa ne tür önlemler hayata geçirilmiştir? Hasta ve yakınlarının yığıldığı poliklinik önlerinde tek muhatap olarak hekimi görmelerinin ve her olumsuzlukta hekimi sorumlu tutmalarının önüne geçilecek midir? Servis ve yoğun bakımlarda personel ve güvenlik personelinin yetersizliği giderilecek midir? Adana Şehir Hastanesi'nin yanı sıra diğer kamu hastanelerinin servis ve yoğun bakım ünitelerinde hemşire eksikliği sorununa çözüm bulacak mısınız? Adana Şehir Hastanesi açıldıktan sonra bazılarının isimleri değişen Meydan Çocuk Hastanesi, Marsa Doğum Hastanesi, Yüreğir Devlet Hastanesi, Dr. Aşkın Tüfekçi Devlet Hastanesi'nin yatak, hekim, hemşire ve sağlık çalışanı sayısında düşüş yaşanmış mıdır? Adana Askeri Hastane ile Yüreğir-Karşıyaka'daki Adana Devlet Hastanesi ve Adana Numune Hastanesi arazilerinin akıbeti ne olacaktır? Planlandığı belirtilen 150 yataklı Yeşiloba Devlet Hastanesi ve 100 yataklı Karşıyaka Devlet Hastanesi'nin yapımına ne zaman başlanacak ve ne zaman hizmet vermeye başlayacaktır? Adana Şehir Hastanesi'nde özellikle hemşire eksikliği ve güvenlik sorunu nedeniyle bazı servislerin kapandığı iddiaları doğru mudur? Dövizdeki kur artışı nedeniyle hastanelerde tıbbi malzeme ve ilaç alımının her geçen gün daha çok güçleşmesine karşı tedbir alacak mısınız?
FOTOĞRAFLI