Ceyhan Kırım Türkleri Bir Araya Geldi

Güncelleme Tarihi:

Ceyhan Kırım Türkleri Bir Araya Geldi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2015 14:36

ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE'SİNİN KATKILARIYLA, CEYHAN BALKAN TÜRKLERİ KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ TARAFINDAN DÜZENLENEN DAYANIŞMA GÜNÜNDE KIRIM TÜRKLERİ BİR ARAYA GELDİ.

Ceyhan Kırım Türkleri Derneği’nin, Adana Büyükşehir Belediyesi’nin de katkılarıyla düzenlediği Tebreç Etkinliği, Ceyhan’da yaşayan Kırım Türklerini bir araya getirdi.
Tebreç’in Kırım Türkleri’nin bir geleneği olduğunu ve bu geleneği yaşatmaya çalıştıklarını belirten Kırım Türkleri Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Taymaz, "Tebreç, canlanmak, hareketlenmek anlamına gelmektedir. Atalarımız Türk yurdu Kırım’da yaşarken Hıdrellez’i takip eden günlerde mahsullerinin bol ve bereketli olması için kırlara çıkıp, dualar ederler ve coşkuyla eğlenirlerdi. Biz de burada biraz önce dualarımız yaptık ve biraz sonra da eğleneceğiz" dedi.
Son zamanlarda Kırım’da yaşanan olaylara da değinen Taymaz, "Kırım’da yaşayan soydaşlarımız 93 Harbi’nden bu yana çile çekmekte ve zulümlere maruz kalmakta. Kırım,Türk Yurdu iken şimdi Rus işgali altında bulunmakta. Soydaşlarımız Rusya’nın işgali altında çok zor günler geçirmekte. Bu nedenle içimiz kan ağlıyor. Tebreç gibi diğer geleneklerimizi yaşatmaya çalışırken bile hüzünleniyoruz.Kırım bu yıl var olma mücadelesi veriyor. Kırım Türklüğü, yıllar boyu acımasız bir saldırının ve emperyalist bir vicdansızlığın hedefine koyuldu. ’Ukrayna ile ele geçiremedik en azından Kırım’ı elde edelim’ hedefi ile hareket eden Rusya’nın, Kırım’da yaşanan kargaşayı derin bir iç savaşa dönüştürme çabası devam etmekte. Bizler Kırım ve çevresinde yaşanan bu zorbalığa, zorlamaya ve ihlal edilen insan haklarına karşı bütün dünyaya duyarlı olmaya çağırıyoruz. Yüreğimiz ve gözümüz Kırım’da" şeklinde konuştu.
BAŞKAN SÖZLÜ’YE DESTEĞİ İÇİN TEŞEKKÜRLER
Kırım’ın atalarımızın yüzyıllardır üzerine ’Türk Mührü’ vurdukları bir yurt toprağı olduğunun altını çizen Taymaz sözlerine şöyle devam etti:
"Bu süreçte sessiz kalmayacağız. Bu konuda devletimizden de somut adımlar beklemekteyiz. Bilinmelidir ki, Kırım’daki Türk varlığına son vermeye yönelik herhangi bir tehdit ve hareket karşısında Türk Dünyası olarak yerel ve uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde en sert tepkiyi göstereceğiz. Tüm dünya kamuoyuna sesleniyoruz. Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve Kırım’daki barış ve huzur muhakkak korunmalı ve sorunlar uluslararası bir dayanışma ile çözülmeli. Kırım Türkleri’ nin hakları yok sayılmamalı, Rusya kirli ellerini ve emellerini Kırım üzerinden çekmeli. Tebreç’imize ve derneğimize kuruluşundan bu yana desteklerini esirgemeyen Adana Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Hüseyin Sözlü Bey’e destekleri ve katkılarından dolayı çok teşekkür ediyoruz."
CEYHAN’IN KURUCU UNSURU KIRIM TÜRKLERİ’DİR
Etkinliğe katılan topluluğu selamlayarak konuşmasına başlayan Adana Büyükşehir Belediye Başkan Sözlü, "Kırım Türkleri, Balkan Türkleri ve Kafkasya’dan gelen soydaşlarımızın hepsi muhacir.Muhacirler öz yurtlarından çıkarılan, öz yurtlarında eziyete uğrayan ve yeni yerlerde kendilerine bir hayat çizgisi çizmek zorunda olan insanlardır. Bizi hep böyle bu kardeşlerimiz ile toplantılarda görenler, aslında geçmişinde mazlumluğu yaşayıp da başka yerlerde hayatlarını sürdürmek zorunda olan kardeşlerimizle bir araya gelişimizin, dayanışmamızın özünü daha iyi kavrayabilirler. Bunun için Ceyhan’da Balkan Türkleri gibi Kırım Türkleri de hakikaten mazlumdur" dedi.
Kırım Türkleri’nin Ceyhan’ın kurucu ana unsuru olduğunu ifade eden Sözlü, 1944’de yaşanan ve 71’nci yıldönümü olan Kırım Sürgünü’ne değinerek şunları söyledi:
"Kırım 1944’de ikinci bir eziyeti yaşamıştır. Eğer Kırım o sürgünü yaşamasaydı Karadeniz’in hemen öbür yakasında belki de 25- 30 milyon nüfusuyla Özbekistan ve Azerbaycan’dan daha büyük bir Türk ülkesi ya da büyük bir Müslüman Türk Yurdu olacaktı. Oysa Türkiye’de gündemi başkalarının oluşturup bize dayattığı gibi, durmadan Sözde Ermeni Soykırımı Tasarı’na savunma üreterek ’olduydu, olmadıydı diyenler’, kendi insanlarımızın Kırımlıların, Balkanlıların ve Kafkaslıların yaşamış olduğu bu sıkıntıları ne hikmetse görmez. Türkiye mazlumlara, muhacirlere kucak açmış, mazlumların yurdu olmuş ve onların da varlığıyla zenginleşmiş,güçlenmiş bir huzur ve barış yurdudur. Karıştırmak isteyenler aslında Türkiye Cumhuriyeti’nin ve bu Müslüman yurdun, bu misyonuna da itiraz edenlerdir. Bunların farkında olmak lazım. Bugün Ceyhan diye şirin bir beldemiz büyüyüp geliştiyse, bu da Kırım’dan Anadolu’ya göç edip yerleşip, yurt tutan kardeşlerimiz sayesinde olmuştur."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!