Güncelleme Tarihi:
ADANA (AA) - ABDULGAFUR KILIÇ - Kafkas Dernekleri Federasyonu'na (KAFFED) bağlı Adana Çerkez Kültür Derneği'nin kurduğu Kafkas Anaokulu'nda Çerkez kültür ve gelenekleri öğretiliyor.
3-5 yaş arası çocukların okul öncesi eğitimlerini, kendi dil ve kültürlerini öğrenebilmeleri amacıyla 2012 yılında Adana'da Merkez Çukurova ilçesi Güzelyalı Mahallesi'nde Kafkas Anaokulu açıldı.
Adana Çerkez Kültür Derneği'nin yoğun çalışmaları sonucunda açılan sınıfların eğitim anlamındaki tüm giderlerini Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) karşıladı.
Kafkas Anaokulu İdari Sorumlusu Setenay Diler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dil ve kültürünün geleceğe taşınması konusundaki bu örnek çalışma sayesinde çocukların Çerkez kültürüyle büyümelerini amaçladıklarını söyledi.
Çocukların kültürlerini unutmamaları için okulda genellikle Çerkez yemekleri yapıp yedirdiklerini aktaran Diler, şunları söyledi:
''Ana okulumuz Türkiye'de bir ilk olarak açıldı. Okulun açılma aşamasında, UNICEF, Milli Eğitim Müdürlüğü, Adana Büyükşehir Belediyesi ve Adana Çerkez Kültür Derneği'nin çok büyük katkıları oldu. Okulumuzda Çerkez müzikleri, hikayeleri, oyunları ve dansları öğretiliyor. Şu anda 14 öğrencimiz bulunuyor. Gelecek yıllarda bu talebin artarak devam etmesini bekliyoruz. Kültürün devam etmesi için farklı şehirlerde de ana okulları, ilkokul, ortaokul, lise ve dengi okulların açılması bizim ve çocuklarımız için çok iyi olacak.''
Okulun resim öğretmeni Yonca Doğbay Dinç de geçen yıldan bu yana faaliyet gösteren ana okulunun öğleye kadar Ayşe Atıl İlkokulu'na bağlı olarak eğitime devam ettiğini, öğleden sonra da gönüllü öğretmen ve velilerin resim, müzik, satranç, dans öğrettikleri bir sistemle sürdürüldüğünü ifade etti.
Ana okulunda daha çok gönüllü öğretmenlerin kültürel faaliyetlerde görev aldığını anlatan Dinç, ''Setenay öğretmenin Çerkezcesi iyi olduğu için dili o öğretiyor. Ana okulu öğrencilerimize hem Çerkez kültürünü hem dilini vermeye çalışıyoruz.''