IHA
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2015 12:15
ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, ADANA KENT KONSEYİ ENGELLİ MECLİSİ VE ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ARASINDA İMZALANAN İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İLE GENİŞ KAPSAMLI ENGELLİ ARAŞTIRMASINA İMZA ATILDI.
Büyükşehir engelsiz Adana için Çukurova Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya destek verdi, Adana’nın cadde ve bulvarlarıyla ilgili engellilik raporu oluşturuldu.
Adana Büyükşehir Belediyesi, Adana Kent Konseyi Engelli Meclisi ve Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (ÇÜ İİBF) Maliye Bölümü arasında imzalanan işbirliği protokolü kapsamında, Türkiye’de en geniş kapsamlı engelli araştırmasına imza atıldı.
Çukurova Üniversitesi İİBF Dekan Yardımcısı Yr. Doç. Dr. İsmail Güneş Koordinatörlüğünde 42 öğrenci tarafından yapılan çalışma ile toplam 1513 iş yerinde engellilik durum analizi yapıldı.
YENİ İŞ YERİ RUHSATINA ENGELSİZLİK ŞARTI
Adana’nın Cadde ve Bulvarları Engellilik Durum Analizi Sonuç Toplantısı’na katılan Adana Büyükşehir Belediye Başkan Hüseyin Sözlü, “Bir yıl önce bu çalışma için Kent Konseyi ve Engelliler Meclisi ile bir araya geldiğimizde, Adana’yı ‘engelsiz’ bir şehir yapma noktasında belediye olarak her türlü desteği vereceğimizi ve bundan şeref duyacağımızı söyledik. Bu konuda siyasi bir beklentimiz, niyetimiz hiç olmadı. Şehrimizin medeniyet seviyesinin çıtasını yükseltmek, toplumsal farkındalık oluşturmak, başkalarının hakkını gözetmek medeni bir insan olarak görevimiz. Ancak toplumsal hassasiyeti bu konuda yüksek tutmak için sivil inisiyatifin, özel sektörün, esnafın da görev alması ve iş yerlerinin, ticarethanelerin de bu konuda uygun hale getirilmesi için buradan çağrı yapıyorum. Yeni iş yerleri, yeni ruhsat müracaatlarında engelsizlik şartı koyalım” diye konuştu.
YENİ ULAŞIM ARAÇLARI ENGELSİZ
Büyükşehir Belediyesi olarak son dönemde edinilen bütün toplu ulaşım araçlarının hepsinin‘engelsiz’ olduğunu da ifade eden Başkan Sözlü, “Adana’nın minibüslerinin hepsi otobüse dönüştürülecek ve onların da hepsi ‘engelsiz’ olacak. Ve yine özel halk otobüslerinin de tamamı yenilenecek ve bu standarda uygun hale getirilecek. İki engelli arkadaşın aynı otobüse binebilmesini temin etmek için bir düzen oluşturulacak. Bunları da çalışacağız. Bu çalışmalarla Adanamızın medeni, hassas ve hoşgörü çıtası yüksek bir şehir olmasına katkı koyacağız. Bu hassasiyetler bizim insan olma erdemimizi artıracak. Bu çalışmaya emek koyan herkese çok teşekkür ediyorum. İnşallah Adana daha insanca bir şehir olacak” dedi.
2017’DE AB ENGELSİZ ŞEHİRLER ÖDÜLÜNE TALİBİZ
Adana Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Durmuş Ökten ise Adana’yı hep birlikte ‘engelsiz’ hale getirmek için çalıştıklarını söyleyerek, şöyle konuştu: “Başkanımız Hüseyin Sözlü göreve geldiği tarihten itibaren ‘Engelsiz Adana’da engelsiz bir şehir istiyorum’ diyerek, ne gerekiyorsa yapmamız gerektiği talimatını verdi. O günden itibaren engelsiz Adana için çalışıyoruz. 2017 yılında Avrupa Birliği Engelsiz Şehirler Ödülü’ne talibiz. Adana’yı hep birlikte ‘engelsiz’ hale getireceğiz. İnşallah hep birlikte nasıl yaşanacağını göstereceğiz.”
ENGELLİLER İÇİN EN UYGUN BÖLGE TURGUT ÖZAL BULVARI
Turgut Özal Bulvarı, Baraj Yolu, Kenan Evren Caddesi, Gazipaşa Bulvarı, Ziyapaşa ve
Atatürk Caddesi’nde yapılan araştırma sonuçlarına göre engelli girişinin en uygun olduğu bölge yüzde 24 ile Turgut Özal Bulvarı olurken, en olumsuz koşullar Atatürk Caddesi ve Gazipaşa’da tespit edildi.
İş yeri türüne göre ise en iyi durumda olanlar süpermarket ve AVM’ler (yüzde 54) hastane ve medikal ürün satış yerleri (yüzde 50) olurken, emlakçı, gayrimenkul ofisleri, PVC, kapı pencere güneş enerjisi sitemi satıcıları, çiçekçi, hırdavat malzemesi, inşaat malzemesi, hırdavatçılar engelliler açısından en zor ulaşılabilecek yerler olarak göze çarptı.