IHA
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2015 15:12
ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI VE ÇEVKO VAKFI İLE BİRLİKTE DÜZENLENEN AMBALAJ ATIKLARI İLE İLGİLİ TOPLANTIYA EV SAHİPLİĞİ YAPTI.
Adana Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Çevko Vakfı ile birlikte düzenlenen ambalaj atıkları ile ilgili toplantıya ev sahipliği yaptı.
Ambalajın tarihinden, ambalaj kirliliğinin çevreye verdiği zararın boyutlarına kadar geniş bir yelpazede konuşmaların yapıldığı toplantıda, ambalaj atıklarının etkin bir şekilde toplanması ve geri dönüştürülmesine ilişkin karşılıklı bilgi alış verişinde de bulunuldu.
Adana Büyükşehir Belediyesi, çevrenin korunması ve çevre bilinci oluşturulması kapsamındaki çalışmalarına devam ediyor. Adana Büyükşehir Belediyesi, Adana ili sınırları içinde ambalaj atıklarının daha etkin toplanması,taraflarla bilgi alışverişinin sağlanması ve devam eden kaynakta ayrı toplama uygulamalarının etkinliğinin artırılması amacıyla düzenlenen koordinasyon, değerlendirme ve bilgilendirme toplantısına ev sahipliği yaptı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Adana Büyükşehir Belediyesi ve Çevko Vakfı (Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı) tarafından, Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda düzenlenen toplantıya, Adana Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Mehmet Çelebi Akkuş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ambalaj Atıkları Şube Müdürü Aylin Çiçek,Çevko Vakfı Genel Müdürü Yaşar Nadir Atilla’nın yanı sıra Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği öğrencileri,ambalaj atıkları konusunda çalışma yapan firmalar ve vatandaşlar katıldı.
“HASSASİYETİMİZ ÇOK YÜKSEK”
Çevre sorunları ve çözümlerinin, şehrin ekonomik kalkınmasında belirleyici bir etkiye sahip olduğunu belirten Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Mehmet Çelebi Akkuş, "Geri dönüşümde en büyük amaç, lüzumsuz kaynak kullanımını engellemek. Atıkların geri dönüşüm yoluyla kazanılması doğal kaynakların korunmasına yol açacaktır. Adana Büyükşehir Belediyesi olarak çevre sorunları konusunda fevkalade hassasiyet göstermekteyiz. Ambalaj atıklarını kaynağında ayrıştırma sürecinin iyi yönetilmemesinin hem ekonomiye hem de çevreye etkilerini de önemsemekteyiz. Amacımız, atıkları kaynağında ayrıştırarak, ambalaj atıklarını şehrimizden bertaraf ederek, çöp yığınlarından kurtulmak. Hem elektronik atıklar, hem de ömrünü tamamlamış plastikler ile ilgili ciddi bir çalışmamız var. Ayrıca, ambalaj atıkları konusunda vatandaşlarımızı eğitim ve bilinçlendirme noktasında daha ileri bir noktaya taşımayı amaçlıyoruz" dedi.
“VAKIF OLARAK ÖNCÜLÜK EDİYORUZ”
Ambalajı ürünlerini 25 yıldır geri kazanmaya ve dönüştürmeye yönelik öncülük ederek çalıştıklarını ifade eden Çevko Vakfı Genel Müdürü Yaşar Nadir Atilla, konuşmasında ambalajın tarihine değindi. Atilla, "Sanayi devriminin ardından oluşan köyden kente göç olgusu, ambalaj tarihinde bir dönüm noktası olmuştur. Ülkemizde de 1950 ve 1980 dönemlerinde köyden kente göç yaşandı. Özellikle 80’lerden sonra kente göç edenler, ambalajlı ürünler kullanmaya başladılar. Bu tüketimin sonucunda da bir çok çeşitte ambalaj, çevrede görsel kirliliğe neden oldu” şeklinde konuştu
Toplantıda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ambalaj Atıkları Şube Müdürü Aylin Çiçek, Çevko Vakfı Eğitim Şefi Murat Anaç, Endüstri İlişkileri ve İş Geliştirme Şefi Hande Sifoğlu Ünver, Atık Yönetim Şefi Senem
Yay, Kurumsal İletişim Müdürü Dilek Özcanlı Uslu ve Bilgi İşlem Müdürü Kaan Akyolcular sunumlar yaptı.
İlköğretim öğrencilerinin ’Her atık, çöp değildir’ temalı resim sergisinin de yer aldığı organizasyonda, Feke’de bir köy okulu öğrencilerine yardım amacıyla atık maddelerden yapılan el ürünleri kermesi de vatandaşların ilgisine sunuldu.