Ayça Katlav: “Rekabet İçin Bilgi Üretilmeli”

Güncelleme Tarihi:

Ayça Katlav: “Rekabet İçin Bilgi Üretilmeli”
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2016 09:46

AGRİ - VIP 2.CUKUROVA TARIM VE HAYVANCILIK FUARI KAPSAMINDA DÜZENLENEN "TARIMDA KADIN, İNOVASYON VE BİLİŞİM" PANELİ GERÇEKLEŞTİ.

Uluslararası İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Federasyonu Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Kulübü Başkanı Mimar Ayça Katlav, "Küresel piyasalarda rekabet edebilmek için bilgi üretilmeli, Ar-Ge yatırımları yapılmalı, sektörde çalışacak elemanlar yetiştirilmeli ve piyasalara yeni ürünler sürülmeli" dedi.
AGRİ - VIP 2.Cukurova Tarım ve Hayvancılık Fuarı kapsamında düzenlenen "Tarımda Kadın, İnovasyon ve Bilişim" panelinin açılış konuşmasını yapan Katlav, “Tarım ve gıda sektörünü gelecekte birçok problemler bekliyor. Bunların başında küresel ısınma, tarım topraklarının yok olması, tarım da inavasyonu zorunlu kılıyor. Küresel piyasalarda rekabet edebilmek için piyasalara yeni ürünler sürmek lazım. Bunun içinde bilgi üretmek AR-GE yatırımları yapmak, patent almak ve sektörde çalışacak elemanlar yetiştirmek şart. Bundan dolayı kadınların önündeki engelleri kaldırarak inovasyon kültürüne sahip olan kadınların bilgi ekonomisi içinde yer alması ve ekonomik ve toplumsal faydaya dönüşecek, daha güçlü bir Türkiye ekonomisi olacaktır. Yine ülkemizde kadınların internet ve bilgisayar konusunda erkeklerin çok gerisinde olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye’nin bilgi ekonomisini yakalaması için bir taraftan sanayileşmesini tamamlanaması diğer yandan da teknolojik yapısını değiştirerek, emek yoğun teknolojiyi bırakıp, hızla ileri teknolojiye geçmesi gerekir. Türkiye’nin bunu başarabilmesi için AR-GE’ye milli gelirden enaz yüzde 3 oranında pay ayırması, eğitimini bilgi ekonomisine göre düzenlemesi, inovatif ürünlerin piyasaya girebilmesi için sürekli eğitim sayesinde özellikle nüfusun yarısını oluşturan biz kadınların istihdam edilmesi sağlanmalıdır” diye konuştu.
“TARIMDA YENİLİKÇİ BAKIŞ HAYATA ZOR GEÇİYOR”
BPW Türkiye Başkanı İpek İşbitiren ise toplumsal cinsiyet eşitliği, kadının karar mekanizmalarında ve iş hayatında nitelik ve nicelik olarak arttırılmasını hedefleyen bir grup olduklarını ifade ederek, “Kadının değerinin arttırılması ve sürdürülebilir kalkınma için her sektörde kadın ve erkek birlikte hareket etmelidir. Ataerkil ortamlarda görülüyor ki tarım da bunlardan biri, yenilikçi bakış açısını hayata gecirmekte zorluk yaşanıyor. Bunun aşılması için aynı ABD’de, Hollanda’da ve Almanya’da olduğu gibi kadın tarımda sadece işçi olarak değil, yönetici olarak da kullanılacak ki fark yaratılsın” dedi.
“KADINLAR DAHA FAZLA SÖZ SAHİBİ OLMALIDIR”
Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ramazan Akyürek de, kadınların hayatın her alanında var olduğunu vurgulayarak, “Kadın ev’de, işyerinde, tarla’da var. Kadınların sesi evde, eylemde çok çıkıyor ama iş yaşamındaki kadınların sesi ne yazık ki yüksek çıkmıyor. Kadınlar daha fazla söz sahibi olmalıdır. Bu tür organizasyonlarla bu iş aşılır. Bir işe başlarken akademik bir altyapı olmazsa, bilgi olmazsa başarının da mümkün olabileceğini sanmıyorum. İcaraatin, faaliyetin temelinde bilgi gelmektedir” diye konuştu.
“KADINLARIMIZ EKONOMİDE ZAYIF NOKTADA”
Adana Vali Yardımcısı Azmi Yeşil ise konuşmasında Türkiye’de toplam kadın çalışan sayısının iş gücü olarak 7 milyon 922 bin olduğunu söyledi.
Bu sayının 2 milyon 630 bininin tarım sektöründe çalıştığını kaydeden Yeşil, "İş gücüne katkısı yüzde 35. Yani tarım sektöründe çalışan kadınlar Türkiye’deki iş gücünün 33.2’sini temsil etmektedir. Tarım sektöründe çalışan kadınların 50.5’i lise ve lise altı mezunları olup, eğitim yönünden yetersizdir. Bunların yüzde 51’ini boşanmış kadınlar temsil ediyor. OECD ülkeleri açısından baktığınız zaman gelişmiş ülkeler açısından Avrupa nüfusunda kadınların iş gücüne katkısı yüzde 62’dir. Maalesef bizim ülkemizde bunun yarısıdır. Kadınlarımızın ekonomide ne kadar zayıf noktada olduğunu gösteriyor.” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Çukurova Üniversitesi İİBS İktisat Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Erhan İşcan, Maden Mühendisi-İş adamı Cihan Aydın ve İş Kadını-Üretici-Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Muhlise Tülin Erdemışık’ın konuşmacı olarak katıldığı panele geçildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!