Güncelleme Tarihi:
Yusuf BAŞTUĞ/ ADANA, (DHA)- ADANA İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali Tekin, anız yakılması nedeniyle toprağın yok olma aşamasına geldiğini belirterek, "Böyle giderse bir müddet sonra ektiğimiz ürünü tarlada yetiştiremeyeceğiz. Çiftçiler aslında geleceğini yakıyor " dedi.
Adana'da her yıl buğday ve mısır hasadının ardından anız yangınları tartışma konusu oluyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri, anız yakılmasının önüne geçmek için seferber olurken Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ekipleri de, denetimlerini sıklaştırıp anız yakan çiftçilere dekar başına 42 lira ceza kesiyor. Anız yakılması yerleşim bölgesi ve ormanlık alanlara yakın bölgelerde gerçekleştirilirse bu ceza 5 kat artıyor ancak bazı çiftçiler, tarladaki anızları yakıyor. Özellikle mısır hasadının ardından yoğunlaşan anız yangınları nedeniyle gökyüzünü siyah dumanlar kaplarken, insanlar nefes almakta bile güçlük çekiyor.
'YAKILMASIN DİYE ÇALIŞIYORUZ'
Buğday hasadıyla birlikte yeniden görülmeye başlanan anız yangınlarını değerlendiren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali Tekin, anız yangınlarının ciddi bir sorun olduğunu anlattı. Buğday hasadı sonrası anız yakılmasının azaldığını anlatan Tekin, "Teknoloji gelişti ve buğday anızı kolay ortadan kaldırılıyor. Bizim kontrolümüz de var. Ceza işlemleri de uygulanıyor ama mısır anızı sorunu var. Mısır sapı sert ve dayanıklı olduğu için tarlayı işlerken ekstra bir maliyet oluşturduğu için çiftçiler daha çok yakma yolunu tercih ediyor. Buna karşı bizim bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarımız var. Köyleri gezip imza karşılığı anız yakılmaması için bilgiler veriliyor. Anız yakılması hem toprağa hem çevreye verdiği zararları anlatıyoruz. Bu bir eğitim işi ve sorun zamanla çözülecek. Anız yakan çiftçilere dönümü 42 ile 250 lira arasında değişen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ceza kesiyor. Şu an çiftçilerin bu cezayı almaması ve anız yakmaması için çabamız sürüyor"diye konuştu.
'ENGELLEMELİYİZ'
Anız yangınını 'Kanayan yara' olarak niteleyen Muhammet Ali Tekin, şunları kaydetti:
"Anız yangınları bizim de kanayan yaramız. Çiftçiler aslında geleceğini yakıyor. Toprağı yakıyor, fırınlıyor, içindeki canlıları yok ediyoruz ve her yıl topraklarımız yok olma aşamasına geliyor. Böyle giderse artık bir müddet sonra ektiğimiz ürünü tarlada yetiştiremeyeceğiz. Bu duruma düşmemek, çocuklarımıza miras kalan bu toprağı geleceğe taşımak için anız yangınlarını engellemeliyiz. Biz kontrolümüzü yapıyoruz ama büyük sorumluluk çiftçilere düşüyor. Üreticilerimizin bilinçlenmesi gerek. Bu uzun vadeli bir iş. İnşallah başaracağız."
FOTOĞRAFLI