IHA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2015 15:35
ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KÜLTÜR DAİRESİ ŞUBE MÜDÜRÜ YUSUF DELİKOCA, TARİHİ ŞAKİRPAŞA KONAĞI’NDA ÇOK SAYIDA SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜNÜN KATILDIĞI TOPLANTIDA TARİH ARAŞTIRMACISI VE ADMİ EFENDİ’NİN TORUNU MEHMET EKREM AKÇAL İLE BİRLİKTE ADMİ EFENDİ VE ESERLERİ HAKKINDA BİLGİ VERDİ.
Adana’da, Vali Mahmut Nedim Paşa döneminde 1873 tarihinde yayınlanan "Şükufename" adlı eserin sahibi Admi Efendi ve eserleri düzenlenecek sergiyle tanıtılacak.
Adana Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi Şube Müdürü Yusuf Delikoca, Şakirpaşa Konağı’nda çok sayıda sivil toplum örgütünün katıldığı toplantıda Tarih Araştırmacısı ve Admi Efendi’nin torunu Mehmet Ekrem Akçal ile birlikte yaptığı açıklamada, Admi Efendi’nin 1873 tarihinde Adana Vilayet Matbaası’nda ve 1875 tarihinde ise İstanbul’da yayınlanan ve Osmanlı dönemi çiçek üzerine yazılmış en önemli ilk on eserden biri olan Şükufename’nin Porf. Dr. Nazım Hikmet Polat tarafından yayına hazır hale getirildiği bildirdi.
Adana’nın ilk ve yerel gazetesi olan “Seyhan” gazetesinin yazarlığını ve yazı işleri müdürlüğünü de yapan Admi Efendi’nin eserinin orijinal baskısının İstanbul Millet Kütüphanesi’nde olduğunu belirten Delikoca, “Bu eser Adanamız için hem tarih anlamında hem de Osmanlı dönemi eserleri arasında içinde çiçek üzerine yazılmış şiirlerin ve manzumelerin bulunduğu ender eserlerdendir. Aynı zamanda da Türkiye’nin ilk çiçek bulmacasının da içinde olduğu büyük bir eserdir. Muhakkak tanıtılmalı ve gelecek nesillere aktarılmalıdır” ifade etti.
1900 yılında vefat eden Admi Efendi’nin torunu Mehmet Ekrem Akçal ise, Admi Efendi’nin asıl adının Mehmet ya da Muhammet olduğunu, divan şairi olduğu için Udmi yani yok, hiç anlamında mahlasını kullandığını Osmanlı belgelerinde daha çok Admi ya da Ademi şeklinde yer aldığını anlattı.
Admi Efendi’nin edebiyatla ilişkisinin 1840 yıllarda başladığını ve eseri Şükufename’ye ilk şeklini verdiğini daha sonra divan edebiyatında eşi görülmemiş bulmacalar ekleyerek daha da geliştirmeye karar verdiğini anlatan Akçal, "Adana Valiliği’nde 1873 yılında Tahrirat Müdürlüğü’ne devam ettiği sırada Adana Valisi Mahmut Nedim Paşa’ya daha geliştirdiği eserini sunmuş, takdir görmüş ve 29 sayfalık şiir kitabının ilk basımı Adana’da yapılmıştır. Şükufename isimli bu eser sanat tarihçisi Ordunaryus Prof. Dr. A. Süheyl Ünver tarafından Osmanlı döneminde çiçekçilik üzerine yazılan 11 kıymetli el yazması eserden biri olarak sayılmıştır" dedi.
Adana Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi’ne bu konuya duyarsız kalmadıkları için teşekkür eden Mehmet Ekrem Akçal, Admi Efendi ve çalışması Şükufename için 8 Mayıs 2015 günü Altınoran Kültür Merkezi’nde ilk sergiyi açacaklarını söyledi. Akçal, Adanalıları sergiye davet ederek, bu sergi içinde desteklerini esirgemeyen Hattat ve Tezhip Hocası Mesut Dikel’e teşekkür etti.