IHA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2015 15:29
ADANA SANAYİ ODASI GENEL SEKRETERİ BORA KOCAMAN, TÜRK TEKSTİL VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2005 ERTESİNDE YAŞANAN SÜREÇTE ÖNEMLİ GELİŞMELER GÖSTERMESİNE KARŞIN, KLASİK ÜRETİM ANLAYIŞI İLE REKABETÇİ OLMAYI SÜRDÜREMEYECEĞİNİ BELİRTTİ.
Adana Sanayi Odası, Çukurova Kalkınma Ajansı, Çukurova Üniversitesi, Bursa Tekstil ve Konfeksiyon Ar-Ge Merkezi, Uludağ Tekstil İhracatçılar Birliği ve AITEX Araştırma ve Geliştirme Mükemmeliyet Merkezi işbirliğiyle düzenlenen “Tasarım ve Teknik Tekstil Seminerleri” etkinliği gerçekleştirildi.
ADASO Salonu’nda düzenlenen etkinlikte, Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Osman Babaarslan, günümüzde hiçbir sektörün pazar payı ve kar garantisi bulunmadığını belirterek, Ar-Ge yatırımlarının artırılması ve katma değeri yüksek ürünlere yönelinmesi gerektiğini söyledi.
Tüketici tercihlerine cevap verebilen şirketlerin ayakta, Ar-Ge’ye yatırım yapan firmaların rekabetçi kalabileceğini belirten Babaarslan, tekstil ve konfeksiyonda marka olabilen firmaların büyük avantaj sağlayacağını vurguladı. Babaarslan, “Eski iş yapış tarzlarımızı değiştirmemiz gerekiyor. Her kademede yenilikçi yaklaşımlar hedeflenmelidir” dedi.
Prof. Babaarslan, Türkiye’de GSMH’nin yüzde 10’unu tekstil ve konfeksiyon sektörünün oluşturduğunu, ancak Ar-Ge harcamalarından aldığı payın yüzde 1,5 olduğunu, bunun da çok yetersiz kaldığını kaydetti.
Adana Sanayi Odası Genel Sekreteri Bora Kocaman ise, Türk tekstil ve konfeksiyon sektörünün 2005 ertesinde yaşanan süreçte önemli gelişmeler göstermesine karşın, klasik üretim anlayışı ile rekabetçi olmayı sürdüremeyeceğini belirtti.
GSMH’nin yüzde 10’unu, 30 milyar dolarla toplam ihracatın yüzde 20’sini gerçekleştiren tekstil ve konfeksiyon sektörünün Türk ekonomisi için vazgeçilmez konumda bulunduğunu belirten Kocaman, “Tekstil önümüzdeki dönemlerde de Türkiye için önemini korumaya devam edecektir. Ancak sektör artan rekabet ortamında kendisini daha yüksek katma değerli ürün üretimine yönlendirmeli, bunun gerçekleşmesi için Ar-Ge faaliyetlerine daha fazla kaynak ayrılmalıdır” diye konuştu.
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Bursa Tekstil ve Konfeksiyon Ar-Ge Merkezi Müdürü Şengül Teke, 7.Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı’nın 27-29 Mayıs tarihlerinde Bursa’da düzenleneceğini belirterek, sektör temsilcilerini katılmaya davet etti.
AITEX Araştırma ve Geliştirme Mükemmeliyet Merkezi’nden Korina Molla, Jose Manuel Ramos ve Maria Blanes, Bursa Tekstil ve Konfeksiyon Merkezi’nden Atike Köken ve Polyteks’ten Seda Ünal’ın katıldığı seminerde, yenilikçi projeler ve başarı hikayeleri anlatıldı, ikili görüşmeler gerçekleştirildi.