Adana'da mısır hasat şenliği

Güncelleme Tarihi:

Adanada mısır hasat şenliği
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2016 17:01

Adana'da mısır hasat şenliği

Haberin Devamı

ADANA'da çeşitli kurumların işbirliğiyle mısır hasat şenliği düzenlendi.
Adana Valisi Mahmut Demirtaş'ın da katılımıyla Çiftçiler Birliği, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), Hububat Tedarikçileri Derneği, Adana Tahıl Üreticileri Birliği, Nişasta ve Glikoz Üreticileri Birliği ve Adana Ticaret Borsası (ATB) işbirliği ile Karataş yolu üzeri Kayarlı Köyü kavşağı karşısında düzenlenen şenlikte kurum temsilcileri ile üreticiler bir araya geldi.
HASAT MUTSUZ BAŞLADI
Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, yaptığı konuşmada hasat gününün, emeğinin, alın terinin karşılığını alacağı zaman olması nedeniyle çiftçinin en mutlu günü olması gerektiğini ancak 'tam tersi' bir durum yaşandığını söyledi. Doğru "Üreticimiz bu yıl maalesef mısır hasadına mutsuz başlamıştır. Ürün verimi açısından bir sorunumuz yok. Çok şükür Yaradan yeterli verimi veriyor bize. Çiftçimiz de mısırına iyi baktığı için iyi sonuçlar alıyoruz. Ancak, mısır piyasalarında oluşan fiyatlardan dolayı üreticilerimiz mutsuz. Her geçen gün daha geriye giden fiyatlardan da umutsuz" dedi. .
825 TL'DEN 650 TL'YE DÜŞTÜ
Bir ay önce mısırın tonunu 800-825 TL'den alan sanayicinin, hasat başladıktan sonra fiyatları geriye çekerek bugün 650 liralara kadar getirdiğini vurgulayan Doğru "Türkiye'de 2002'li yılların başında 2 milyon ton mısır üretiyorduk, çok şükür bugün 6.4 milyon ton mısır üretiyoruz. Bununla da hepimiz övünüyoruz. Başta üretici olmak üzere; devletimiz, milletimiz, mısır tohumu üreten çiftçilerimiz, sanayicilerimiz hep beraber bununla övünüyoruz. 2 milyon tondan 6.4 milyon tona getirdik" diye konuştu.
TMO, PİYASAYA MÜDAHALE ETMELİ
Fiyat açıklanmadığı sürece piyasanın devamlı geri gideceğine işaret eden Doğru, şöyle devam etti: "Kaldırmaya da hiç kimsenin gücü yetmez. Bunun altında kimler kalır, onu da bilemiyorum. Onun için bir an önce Toprak Mahsulleri Ofisimizin fiyatı açıklayarak, piyasaya alım yönünde müdahale etmesini biz kendilerinden önemle rica ediyoruz."
ÇUKUROVA'NIN KIYMETİNİ BİLELİM
Şenlikte konuşan Adana Valisi Mahmut Demirtaş ise kendisinin de çiftçi bir aileye üye olduğunu belirterek "Çukurova'nın lütfen kıymetini bilelim. Ne ekeceğimizi ne biçeceğimizi çok iyi tahlil edelim. Devlet olarak tedbirlerimizi zamanında ve yerinde alacağımızdan hiçbir endişeniz olmasın. En az alanda, en az masrafla, en fazla ürün elde etmeyi çok iyi düşünür tahlil edersek, çok ciddi bir anlamda ürün elde edebiliriz" dedi.
ALIMDA SINIRLAMA OLMAYACAK
TMO Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Erdoğan da kurumun finansman ve depolama sorunu olmadığını belirterek, "Alımla ilgili hiçbir sınırlama yoktur, olmayacaktır. Biz alıma girdiğimiz her üründe az demeden çok demeden gerekirse üretilen ürünün tamamını alabilecek finansman gücüne, alım ve depolama alt yapısına sahibiz" ifadesini kullandı.
TARIMDA CARİ AÇIK ARTMAMALI
Şenlikte söz alan ATB Başkanı Şahin Bilgiç ülkede pamuk, soya gibi ürünlerde dışarıya önemli miktarda döviz ödendiğini anlatarak şunları kaydetti: "Yarın üretici bu ürünü de istediği ölçülerde satamadığı zaman belki başka arayışlara girecek. Şu andaki üretimimiz yetiyor ama ürün aşağıya indiği zaman mecburen dışarıdan getireceğiz. Bu da dışarıya döviz ödememiz demektir. Bizim tarım ürünlerindeki cari açığımızın artmaması lazım" d.
Şenliğe, Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ramazan Akyürek, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Bekir Sütcü ve mısır üreticileri ile çok sayıda davetli katıldı.

ADANA,(DHA)
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!