Adana'da 'Kimya Vadisi' kuruluyor

Güncelleme Tarihi:

Adanada Kimya Vadisi kuruluyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2017 12:50

Adana'da 'Kimya Vadisi' kuruluyor

Haberin Devamı

ADANA, (DHA) - ÇUKUROVA Üniversitesi'nin önermesi ile geçen yıl hazırlıklarına başlanan ve kısa adı 'Kimya Vadisi' olan 'Kimyasal Madde Üretim Teknolojileri Merkezi' kuruluş hazırlıkları  Kalkınma Bakanlığı ve TOBB'a bağlı  kuruluşlarca 2'nci aşamaya geldi. Önümüzdeki yıl merkezin tamamlanması ile Türkiye'de üretilmeyen kimyasal maddeler üretilerek bu alandaki ithalat rakamlarında önemli bir azalma sağlanmasına çalışılacak.
2 milyon lirası merkezin inşaatı olmak üzere 5 milyon liralık bir bütçe öngörülen merkez ile ilgili çalışmalar Çukurova Kalkınma Ajansı'nın 'Güdümlü Projeler' listesine alınarak finansmanı buradan destek projeleri kapsamında sağlanacak. Çukurova Kalkınma Ajansı'nın raporuna göre, Türk kimya endüstrisi, ağırlıklı olarak petrokimya, sabun, deterjan, gübre, ilaç, boya-vernik, sentetik elyaf, soda gibi çeşitli kimyasal hammadde ve tüketim ürünlerinin üretiminin gerçekleştirildiği tesislerden oluşuyor. Sektörde faaliyet gösteren firmaların önemli bir kısmı küçük ve orta ölçekli işletmelerden oluşmakla birlikte, büyük ölçekli firmalar ile çok uluslu şirketler de faaliyet gösteriyor. Kullanılan hammaddenin yüzde 70'i ithal ediliyor.  Plastik üretimin ana girdisi yüzde 90 oranında petrokimya sektöründen sağlanıyor.  Plastik ve kauçuk sektörü de yüzde 90'ın üzerinde ithalata bağımlı. Kimya sektöründe 300 bin kişi istihdam ediliyor.
Kimya sektöründe yaklaşık 2 bin 600 kimyasal madde ve müstahzarları üretiliyor.
Türkiye'deki en büyük petrokimya şirketi eskiden bir kamu kuruluşu olan ve 2007 yılında özelleştirilen Petkim'di. Yüzde 51'i 2.04 milyar ABD doları bedelle Socar-Turcas tarafından satın alınanan Petkim'in İzmir'deki Aliağa petrokimya tesisinin yıllık kapasitesi 3.2 milyon ton. Petkim, birçok sektöre hammadde olarak ürettiği ürünleri için ana girdi olarak kullandığı naftayı, yurt içindeki tek üretici olan Tüpraş'tan ve ithalat yoluyla yurt dışından sağlıyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!