Güncelleme Tarihi:
ADANA'da seradan sonra, açık alanda ekimi yapılan karpuzun da hasadına başlandı.
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Türkiye'nin yıllık 4 milyon ton olan karpuz üretiminin yüzde 20'sini Adana'nın karşıladığını söyledi.
Hasadın yoğunlaşmasıyla birlikte fiyatının da her bütçedeki vatandaşın alabileceği seviyede olduğunu belirten Dogan "Karpuz şu anda kilosu 40-50 kuruştan satılıyor. Hem uygun fiyatlı hem sağlıklı" dedi. Toplam 120 bin dekar alanda karpuz ekimi yapılan Adana'da, yılda yaklaşık 800 bin ton rekolte sağlandığını anlatan Başkan Doğan "Serada yetiştirilen erkenci karpuzun hasadı tamamlandı. Bu haftadan itibaren markette, manavda, pazarda satılan sera karpuzunun yerini, açıkta yetiştirilmiş karpuz alacak. Açıkta karpuz hasadı da temmuz ayı ortalarına kadar sürecek" diye konuştu.
MARKA OLACAK
Oda Başkanı Doğan, kokusu, aroması, lezzeti ve rengiyle ünlü Adana karpuzuna 'coğrafi tescil' almak için Türk Patent ve Marka Kurumu Coğrafi İşaretler Daire Başkanlığı'na başvurduklarını, amaçlarının, Adana karpuzunu Türkiye'de ve dünyada daha tanınan bir marka haline getirmek olduğunu kaydetti.
GÜÇLÜ ANTİOKSİDAN
Vitamin ve mineral kaynağı karpuzun sağlık için mutlaka tüketilmesi gerektiğinin altını çizen Doğan, Karpuz, şöyle devam etti:
"Karpuz, doğanın en güçlü antioksidanlarından. Yüksek oranda A ve C vitamini ile kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, bakır ve manganez mineralleri içeren, son derece besleyici bir meyve. Ayrıca, sindirime iyi gelen besin lifi bakımından da oldukça zengin. Serinletici özelliğiyle karpuz sıcak yaz günlerinde sofralardan eksik olmamalı, bolca tüketilmeli.".
ADANA,(DHA)
FOTOĞRAFLI