Güncelleme Tarihi:
Salih ÜÇTEPE/ADANA, (DHA)- ADANA'da Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında açılan davada, aralarında eski Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz'ın da bulunduğu 4 sanığın tahliye edilmesine soruşturma savcısı itiraz etti.
Adana Emniyet Müdürlüğü'ne 15 Mayıs 2015'te yapılan bir ihbarla, 2012'de Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ve yönetiminin imar yolsuzluğu ve plan sahteciliği yaparak Gülen cemaatine yakınlığı ile bilinen Kanuni Üniversitesi'ne ait arazinin meclis kararı olmamasına rağmen konut alanına çevrilerek, cemaate 150 milyon liraya ulaşacak miktarda rant kazandırdığı iddia edildi.
106 SAYFA İDDİANAME HAZIRLANDI
İhbar üzerine başlatılan soruşturma sonucu 13 Ocak'ta 16 kişi gözaltına alındı. Nöbetçi mahkemeye sevk edilen şüphelilerden Zihni Aldırmaz, Ferat Yüksel, Mustafa Vural, Hasan Uzun ve Adana Ticaret Borsası eski Başkanı Muammer Çalışkan tutuklandı. Olayla ilgili hazırlanan 106 sayfalık iddianamede Mustafa Tuncel ile iş adamı Mahmut Tuncel müşteki olarak yer alırken, uzun yıllar Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Aytaç Durak'ın da ifadelerine yer verildi. Fethullah Gülen ve eski Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili Zihni Aldırmaz'ın da aralarında bulunduğu 5'i tutuklu 17 sanık hakkında 5-35 yıl arasında değişen hapis cezaları istemiyle 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne dava açıldı. Mahkeme heyeti ilk duruşmada rapor aldırılması için dosyayı bilirkişiye gönderdi. Gelen bilirkişi raporunda, söz konusu arazi için yapılan imar değişikliğinin yasaya uygun ve belediye meclisi kararı olduğu belirtilirken imar değişikliği sonucu arazinin değerinde bir artış yaşanmadığı bildirildi. Bu gelişme üzerine tutuklu olarak yargılanan dönemin Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanı Hasan Uzun tahliye edildi.
TAHLİYE EDİLDİLER
15 Temmuz'da gerçekleştirilen davanın 3'üncü celsesinde tutuklu sanıkların avukatları müvekkilleri hakkındaki iddiaların gelen raporlarla çürüdüğünü öne sürerek tahliyelerini istedi. Mahkeme heyeti, Zihni Aldırmaz, Ferat Yüksel, Mustafa Vural ve Muammer Çalışkan'ı suç vasfının değişme ihtimali, delillerin toplanmış olması ve tutuklulukta geçirdikleri süreyi göz önünde bulundurarak yurt dışı yasağı ve her hafta en yakın polis merkezine imza atmak koşuluyla tahliye etti. Ferat Yüksel başka suçtan tutuklu olduğu cezaevinden salıverilmedi.
İDDİANAMEYİ HAZIRLAYAN SAVCI İTİRAZ ETTİ
Tutuklu sanıklar tahliye kararının ardından cezaevinden çıkarken iddianameyi hazırlayan Cumhuriyet Savcısı, 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne tahliye kararına itiraz ederek sanıkların tekrar tutuklanmasını talep etti. Tahliye kararında direnen 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi dosyanı bir üst mahkeme olan 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.
FOTOĞRAFLI