IHA
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2015 14:33
ADANA’DA YÜZLERCE GENCİ YETİŞTİRMİŞ, KORO YÖNETMENİ, VİRTİÖZ VE MÜZİK EĞİTMENLERİ UĞUR VE ZAMBAK TÜRE
Adana’da Altın Oran Düşünce ve Sanat Platformu’nun girişimiyle geçen yıl ilki gerçekleştirilen ’Adana’ya Güç Verenler’ projesinin ikincisi, Seyhan Rotary Kulübü, Karahan Yayınevi ve Onatça Şirketler Grubu’nun desteğiyle yaşama geçirildi. İkinci projede de, ilk çalışmada olduğu gibi kentin kültürel, sanatsal, akademik, ekonomik ve sosyal yaşamına katkıda bulunan 6 yeni kahramana yer verildi.
Koordinatörlüğünü Erhan Yelekçi’nin üstlendiği ve S.Haluk Uygur ile İsmail Ökke’nin de Sanat Danışmanı olarak yer aldığı proje kapsamında, Ali Haydar Bozkurt (Portakal Çiçeği Karnavalı’nın Fikir Babası), Bünyamin Satanoğlu (Tiyatrocu), Prof. Dr. Erman Artun (Akademisyen, Halk Kültürü Araştırmacısı, Adana ile ilgili 26 kitabın sahibi), Prof. Dr. Emre Toğrul (Ortopedia Hastanesi Kurucularından, Kalça ameliyatlarında bilim dünyasına kendi yöntemini kazandırmış ortopedist), Uğur ve Zambak Türe (Adana’da yüzlerce genci yetiştirmiş, koro yönetmeni, virtiöz ve müzik Eğitmenleri) ve Prof. Dr. İlter Uzel’in (Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Kurucusu, Adana’da Ebru Sanatını canlandıran, Hattat, Sanatçı) isimleri belirlendi.
KİTAP BASILDI, SERGİ AÇILACAK
Projede fotoğrafçı ve yazar olarak Beyhan Ulusoy, Süleyman Dilek, Nihan Büyüksural, Methiye Özen, Murat Yıldız, Zekeriya Ünal, Erhan Yelekçi, Dilek Coşanoğlu, Ali Fırat Şahin, Taner Kinar, S.Haluk Uygur, Selda Dölekoğlu, Nazan Gökkaya ve İsmail Ökke yer aldı. Proje kapsamında belirlenen kahramanların 1 yıl boyunca yoğun uğraşlarla çekilen fotoğrafları ile kahramanların öykülerini anlatan 250 sayfalık kitap hazırlandı. ’Adana’ya Güç Verenler 2’ projesi için çekilen fotoğraflardan oluşan sergi de, 17-26 Mart tarihleri arasında 75’inci Yıl Sanat Galerisi’nde açılacak. Etkinlikte, hazırlanan kitaplar için imza günü de düzenlenecek.
NASIL SEÇİLDİĞİNİ ANLATTI
Adana’ya Güç Verenler Projesi Koordinatörü Erhan Yelekçi, projeyle ilgili neyi amaçladıklarını anlattı. Yelekçi, geçen yıl proje için 25 kahramanın belirlendiğini anımsattı. Projede kendi mesleği ya da mesleği dışında kent değerlerini öne çıkartan işler gerçekleştiren insanların seçildiğine vurgu yapan Yelekçi, "Bu yıl ki ’Adana’ya Güç Veren’ başlığı altında yer alan kahramanlarımızı seçerken, internet ve gazete ortamında duyuru yapılarak kente sorulmuş ve geçen yıl seçilen güç verenlerin görüşleri alınmıştır. Alanında kente güçvermiş 6 kahraman böylece seçilerek hem biyografik hem de fotografik öyküleri yapılmıştır" dedi.
AMAÇLARINI PAYLAŞTI
Proje çerçevesinde Altın Oran Düşünce ve Sanat Platformu Tanıtım, Belgesel ve Fotoröportaj Atölyesi mensupları tarafından 1 yıl süren titiz bir çalışma yapıldığını aktaran Erhan Yelekçi, şunları kaydetti:
"Altın Oran Düşünce ve Sanat Platformu, 200 civarında sanat ilgilisini içinde barındıran, yeni sanatçıların çıkması için devamlı sanat, felsefe, tarih eğitimi veren, kentte sanat ve kültür mekanlarının çoğalması için lobi yapan, bugüne kadar çoğu Adana’yla ilgili olmak üzere 50 civarında kitap çıkarmış, Adana’daki 4 müzenin kuruluşunda ve bazı sanat mekanlarının oluşumunda fikirsel veya fiili olarak görev almış bir kuruluştur. Bu proje dışında, ’Adana’nın Gelinleri’ ve ’Toroslar’ın Nadide Çiçekleri’ gibi büyük projelere devam etmektedir.
Adana’ya Güç Verenler Projesi de çok önemli. Mesleğinin gerektirdiğinden daha fazlasını yapıp, Adana’yı gönüllü olarak daha yükseklere taşıyan o kadar çok Adanalı var ki. Hepsi farklı alanlardaki karanlıkları kendi ışıklarıyla aydınlatmışlar. Ve çoğu şuan bu yaptıklarının unutulmasına aldırmadan köşelerinde yaşamaya devam ediyorlar. Ama biz yapılanların en azından hatırlanması adına yola çıkıp, onlar hala yaşarken unutulmayacaklarının işaretini vermek istedik. İlki görkemli bir sergi ve kitaplarla gerçekleştirilen projenin ikincisini de gerçekleştirerek geçen yıl vermiş olduğumuz sözümüzü tutmuş olduk. Çalışma sırasında kahramanların bir yıl boyunca biyografik öyküleri hazırlandı ve bu öykülere uygun binlerce fotoğrafları çekildi. Ayıklanıp, işlenen fotoğraflar, kahramanlarımızın kişiliğini anlatan, stüdyo ve açık alan fotoğraflarıyla her bir kahramanımızın yaptığı işe özgü fotoğraflar olarak hazırlandı."