Güncelleme Tarihi:
ADANA, (DHA) - ADANA Valisi Mahmut Demirtaş, 15 Temmuz gecesi darbecilerin Sıkıyönetim Komutanı olarak 10'uncu Tanker Üs Komutanı Tuğgeneral Bekir Ercan Van'ı atadığını öğrenince polise İncirlik Üssü'nün çevresini kuşatmalarını hiç kimsenin giriş ve çıkışına müsade etmeyip, ateş açılması halinde karşılık verilmesi talimatını ilettiğini söyledi.
Darbe girişimi sırasında konutunda olduğunu belirten Vali Mahmut Demirtaş, Adana'da o gece karanlık kalan bazı noktalara ışık tuttu. Televizyon izlerken köprüdeki askerleri görünce bir darbe girişimi olduğunu fark ettiğini, ilk olarak 6'ıncı Mekanize Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Osman Erbaş'ı telefonla aradığını belirten Vali Demirtaş, "O sıra Hatay'da olan komutanın gelişmelerden haberi yokmuş. Bu işin içinde olmadığını anladım. Sonra Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek'i arayıp, gerekli önlemleri alması talimatı verdim" dedi. Ardından da makamına geçtiğin, İl Jandarma Komutanı Albay Fatih Yılmaz'ın yanına gelip, "Sizin ve devletimizin emrindeyim" dediğini hatırlatan Demirtaş, yapılan değerlendirme sırasında darbecilerin girişimlerinin başarılı olması halinde Adana'ya sıkıyönetim komutanı olarak 10'uncu Tanker Üs Komutanı Tuğgeneral Bekir Ercan Van'ı atadığını öğrendiklerini belirtti. Vali Demirtaş, şunları sövyledi:
"Hemen İncirlik Üssü'nün etrafının çevrilmesi emrini verdik. Yabancı ve Türk vatandaşlarının giriş çıkışlarına kesinlikle izin verilmemesini söyledim. Ateş açılması halinde karşılık verilmesi talimatı verdim. Üssün elektriklerini kestik. Komutan Bekir Ercan Van, Alay Komutanlığı'ndaki alt kademe subaylarla son dönemle çok sık görüşmüş. Bunları da saptayıp, gereğini yaptık."
GÜVENMEDİĞİ GENERAL FETÖ'CÜ ÇIKTI
İncirlik Üssü'nden 3 F-16 istendiğini, ancak güvenmedikleri için uçakların kalkmasına müsaade etmediklerini de anlatan Valı Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Eskişehir'den bir tuğgeneral telefonla aradı. 'Sayın Valim Başbakanı korumak için 3 adet F-16'ya ihtiyacımız var. Müsaade ederseniz İncirlik'ten kaldırmayı düşünüyoruz' dedi. Ben de kendisine 'Kardeşim bundan sonra sizin de FETÖ'ye üye olup olmadığınızı nasıl bileceğim. Siz ne taraftasınız? Kusura bakmayın müsaade edemeyiz' dedik. Araştırdık sonradan General FETÖ'cüymüş. Tutuklu şu anda. Eğer o uçakları biz kaldırmış olsaydık bu uçaklar vatandaşlarımızı veya kamu kurumlarını bombalayacaklardı, Allah korusun. 'Kardeşim size uçak vermiyoruz biz araştırmamızı yapana kadar' dedik. Hatta 'Sayın Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın sesini duymadan buradan uçak kaldırmayacağız' dedik."
BAŞSAVCININ TELSİZ ANONSU KIRILMA YARATTI
O gece sokağa çıkma yasağının olmadığını açıkladığını, ardından da Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan'ın polis telsizinden yaptığı anonsun kırılma noktası olduğunu kaydeden Demirtaş, yaşadıklarını şöyle anlattı:
"Başsavcımız sağ olsun, telsizden, bunun anayasal bir suç olduğunu, Türk Ceza Kanunu'nda ağır cezası olduğunu hatırlattı. Çok önemli bir kırılma noktası oldu. Adana'da hem emniyetimize cesaret verdi, hem de karşı tarafta, ortada olanlarda da 'Kardeşim bu suç, yanlış yapmayalım' duygusu geliştirdi. Ayrıca Adanalılara çok teşekkür ediyorum. O gece sokağa çıkıp darbeye karşı olduklarını gösterdiler. Adanalıları o gece arkamızda hissettik. Adanalılara minnettarım."
Vali Demirtaş, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında Adana'da 1250 kamu personelinin açığa alındığını, 120 şüphelinin tutuklandığını, gözaltı süresinin 30 güne kadar olmasına karşın Emniyet'te yığılma olmaması için 3-4 günde adliyeye sevk işlemini yaptıklarını söyledi.
FOTOĞRAFLI