Adana Valiliği: Anız yakmayın

Güncelleme Tarihi:

Adana Valiliği: Anız yakmayın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2018 15:24

Adana Valiliği: Anız yakmayın

Haberin Devamı

ADANA,(DHA)- ADANA Valiliği'den, çiftçilerin hasat sonrası anız yakmasının yasak olduğunu bildirilerek, bunun toprakta yaşayan mikroorganizmalara hem de diğer canlılara zarar verip insan sağlığını da önemli derecede etkilediğini açıkladı.
Valilikten yapılan açıklama şöyle:
"Adana, ülkemizin en önemli tahıl üretim merkezlerinden biridir. İlimizin 539.00 ha olan tarımsal üretim alanlarının yüzde 82'si olan 445 bin 180 hektarını tarla arazileri oluşturmaktadır. Verimli Çukurova topraklarında yılda en az iki ürün alındığı düşünüldüğünde birinci üretimin ardından toprak hazırlığının hemen gerçekleştirilip ikinci ürünün ekimine hazır hale getirilmesi gerekmektedir. Çiftçilerimiz bu dönemde bir an önce toprağın hazır hale gelmesi ve mazot tüketimini azaltmak adına bilinçsizce anızları yakma yoluna gitmektedir. Bu hem toprakta yaşayan mikroorganizmalara hem de diğer canlılara zarar verip insan sağlığını da önemli derecede etkileyen çevre kirliliğine neden olmaktadır. Tarım alanlarında hasattan sonra yaşanan yangınları önleme kapsamında Valiliğimiz koordinatörlüğünde Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü, polis ve jandarma teşkilatıyla ortak çalışmalar yapılmaktadır. Anız yangınlarının önüne geçilmesi ve sürdürülebilir tarımın sağlanması adına 2018 yılında yapılan çalışmalar kapsamında; anız yangınları ile ilgili olarak 16.04.2018 tarihli Valiliğimiz Genelgesi ile 15 İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine, İlgili 9 kamu kurumu ve kuruluşuna, sivil toplum örgütlerine, 828 mahalle muhtarı ve çiftçilerimize bilgilendirici mektuplar dağıtılmıştır.
9 BİN ÜRETİCİ İLE YÜZ YÜZE GÖRÜŞÜLDÜ
15 ilçede 15 araç ve 321 teknik personel kontrol ve eğitici olarak görevlendirilmiş olup 650 adet bilgilendirme toplantısı düzenlenerek yaklaşık 9 bin üretici ile yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Çiftçilerimize 4 bin 750 adet mektup gönderilmiş, anız yangınları ile ilgili 4 bin adet broşür dağıtılmıştır. İlimize bağlı bütün Mahalle Muhtarlarına İl Müdürlüğümüz mesaj sisteminden mesaj çekilerek anız yakmanın sakıncaları ve cezai müeyyideleri bildirilmiştir. İl Müftülüğü aracılığıyla camilerde Cuma hutbelerinde anız yakılmaması için vatandaşlarımıza bilgi verilmesi sağlanmıştır.
BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI YAPILDI
15 İlçede bulunan bazı İlk ve Ortaöğretim okullarında Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte, köy kahvelerinde, köy odasında ise İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeli ile anız yangınlarının zararları ve önlenmesi ile ilgili eğitim ve bilgilendirme toplantıları yapılmıştır. Yerel basın yayın organları aracılığıyla anız yangınları konusunda bilgilendirme yayınları gerçekleştirilmiştir.
İlimizde 2017 Yılında 2 bin 147 dekar alanda Anız Yangını meydana gelmiş ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 118 kişiye 273 bin 971 TL para cezası kesilmiştir. Yine 2017 yılında Adana Orman Bölge Müdürlüğü tarafından ormanlık alana yakın yerde tarladaki anızın yanması sonucu 10 adet orman yangını sonucu 162,9 dekarlık orman alanının zarar gördüğü bildirilmiştir.
2018 yılında ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından bu güne kadar 26 kişiye 80 bin 517 TL para cezası uygulanmıştır. İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeli tarafından İl genelinde yapılan kontrollerde 66 parsel de anız yangını tespit edilmiş ve 105 kişi hakkında gerekli işlem yapılması için Cumhuriyet Başsavcılığı'na bildirilmiştir.
ANIZ YAKIMI İLE MÜCADELE VE EĞİTİM ÇALIŞMALARIMIZ KARARLILIKLA SÜRDÜRÜLMEKTEDİR
2018 yılında anız yangınlarının önlenmesi için eğitim ve yayım çalışmalarımız yıl boyu sürmekte olup hâlihazırda hafta içi ve hafta sonu dâhil teknik personelimiz kontrol ve eğitim çalışmalarına devam etmektedir.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!