Adana Makine Sektörü Yeni Atılımlara Hazırlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Adana Makine Sektörü Yeni Atılımlara Hazırlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2015 12:18

ATO 11. GRUP MAKİNE SEKTÖRÜ MESLEK KOMİTESİ VE MECLİS ÜYESİ YUSUF ÇELİK.

İmalat sanayinin lokomotifi olarak değerlendirilen ve istihdama katkı sağlayan en önemli sektörler arasında yer alan makine sektörünün, hammadde konusundaki dışa bağımlılık, kalifiye eleman bulunamaması, enerji maliyetleri ve yüksek girdilerin yanı sıra, finansman sıkıntısı, firma sayısındaki artış ve haksız rekabet gibi olumsuzluklar nedeniyle sıkıntılar yaşadığı belirtildi.
Sorunlarına ilişkin açıklamalarda bulunan Adana Ticaret Odası (ATO) 11. Grup Makine Sektörü Meslek Komitesi ve Meclis Üyesi Yusuf Çelik, ülkelerin gelişme sürecinde makina imalat sanayinin payının giderek arttığını söyledi. Makina sektörünün dünya ticaretinden aldığı payın yüzde 11,9’a ulaştığını belirten Yusuf Çelik, dünya toplam makine ihracatında ilk sırayı ABD’nin aldığını, ardından Çin Halk Cumhuriyeti ve Almanya’nın geldiğini söyledi.
Türk makine sektörünün dünyada olduğu gibi ülkemizde de imalat sanayinin itici gücü konumunda olduğunu vurgulayan Yusuf Çelik, sektörün 1990’dan günümüze kadar yüzde 20 oranında büyüme gösterdiğini belirtti.
Adana makine sektörünün gıda, inşaat, otomotiv, demir-çelik, tarım, tekstil, plastik ve kauçuk gibi önemli sektörlerin tedarikçisi, bunun yanında ülkemizin en önemli sanayi kuruluşları arasında yer alan İSDEMİR’in de, makine sektörü açısından önemli bir pazar konumunda bulunduğunu kaydeden ATO Meclis Üyesi Yusuf Çelik, “İnşaat sektörü ve enerji yatırımlarından kaynaklı şantiye çalışmalarının sürekliliği, Ortadoğu pazarlarına yakın bir konumda bulunulması, Irak’ın yeniden yapılanması sonrası oluşan pazar, Suriye’deki karışıklık sonrası oluşacak fırsatlar, gıda sektörünün büyümesi, hammaddeye kolay ulaşım imkanı, bölgedeki işletmelerimizin yeni teknolojik makine teçhizata sahip olmaları ve kaliteli işçilikli kaliteli ürün taleplerine çok hızlı cevap verebilmeleri, esnek çalışabilme imkanları ve bol güneşli iklimi bölgemiz makine sektörünün avantajlarıdır. Makine sektöründeki firmaların önde gelen sorunlarını ise hammadde konusundaki dışa bağımlılık, kalifiye eleman bulunamaması, firma sayısındaki artış ve haksız rekabet, finansman sıkıntısı, Çin malları KDV ve Çek yasaları ile enerji maliyetleri ve yüksek girdiler, döviz kurlarının yüksek olması, sektöre yönelik fuarların yetersizliği ile seri imalat yapılamaması ile AR-GE olmayışı oluşturmaktadır. Bölgemizde özellikle ürün kalitesi, malzeme analizi en fazla ihtiyaç duyulan analizlerdir. KOSGEB hizmetlerinin bu konuda yetersiz olması nedeniyle sektörde faaliyet gösteren üyelerimiz ürün testi için Ankara’ya gitmek zorunda kalmaktadırlar. Bu nedenle Metal Sanayi Sitesi’nde bir laboratuvar kurulmasına ihtiyaç duyuyoruz” dedi.
ATO Meslek Komitesi olarak gerçekleştirdikleri çalışmalar konusunda da açıklamalarda bulunan ATO Meslek Komitesi ve Meclis Üyesi Yusuf Çelik, şunları söyledi:
“11. Grup Meslek Komitesi olarak yegane amacımız üyelerimizin yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda rekabet edebilmelerini sağlamaktır. Bu düşünceler doğrultusunda işletmelerimizin yurt içi ve yurt dışı fuar desteklerinden haberdar olması ve ihracatı artırmak amacı ile bilgilendirme toplantıları ve geziler düzenliyoruz.
Bu kapsamda geçtiğimiz aylarda 21 üyemizi temelini Atatürk’ün attığı Kardemir Karabük Demir Çelik Fabrikası’na götürdük ve yetkililerle görüşmelerini sağladık. Son derece verimli geçen bu ziyaretimizin ardından 21 üyemizin tamamı Kardemir Çelik Fabrikası ile çalışmaya başlamışlardır.
Öte yandan, Ekonomi Bakanlığı ve Adana Ticaret Odası ve katılımcı 13 firmanın desteği ile URGE Projesi’ni gerçekleştirdik. Bu kapsamda Polonya, Tanzanya ve Finlandiya’da düzenlenen fuarlara katılarak, üyelerimizin ihracatını artırarak ülkemize döviz kazandırabilmek için girişimlerde bulunduk.
Adana Ticaret Odamızın üyelerine tanıdığı yurt dışı fuar desteği ile üyelerimizin Etiyopya’ya gitmelerini sağladık. 2014 yılındaki bu fuar katılımı ile başarı sağlayınca 2016 yılında da Etiyopya’da düzenlenecek fuara katılım kararı aldık. Hedefimiz ihracat potansiyeli bulunan her üyemizin yurtdışındaki fuarlara katılımlarını sağlayarak ürünlerini sergileme imkanına kavuşturmaktır.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!