Adana Ekonomi Zirvesi

Güncelleme Tarihi:

Adana Ekonomi Zirvesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2014 17:58

- Ekonomi Bakan Yardımcısı Yıldırım: "Türkiye, yabancı sermaye bakımından cazibesini devam ettirebiliyor" - Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Parlak: "Farklı bölgelerde yaptığımız uygulamalar sonucunda KOBİ'lerimiz artık Boeing, Airbus gibi firmalara parça üretip onların standardında mal, ürün satabilir noktaya gelmiştir"

Haberin Devamı

ADANA (AA) - Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Türkiye'nin, yabancı sermaye bakımından cazibesini devam ettirebildiğini söyledi.

Yıldırım, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin de katıldığı Adana Ekonomi Zirvesinde, 2023'teki iddialı hedeflere ulaşma yolunda katma değeri yüksek ürünlere, bunun için de AR-GE ve inovasyona önem verilmesi gerektiğini kaydetti.

Adana'nın ekonomisi hakkında bilgi veren Yıldırım, verimli toprakları, ulaşımı, konumu itibariyle stratejik ve lojistik önem taşıdığını vurguladı.

Adana'da uluslararası sermayeli 309 şirket bulunduğunu aktaran Yıldırım, şöyle devam etti:

"Türkiye'ye 2003'ten 2013 sonuna kadar 146 milyar dolar yabancı sermaye girdi. 2014'te de yabancı sermaye girişi yüzde 5 artış gösterdi. Türkiye, yabancı sermaye bakımından cazibesini devam ettirebiliyor. Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) tarafından 24 Haziran'da açıklanan 2014 Dünya Yatırım Raporunda da 2013 yılında en fazla uluslararası doğrudan yatırım çeken ülkeler arasında 22'inci, gelişmekte olan ülkeler içinde de 11. sırada."

Haberin Devamı

Bakanlığın teşvik rejiminin iyi anlaşılmasını isteyen Yıldırım, "Teşvik rejimi sadece bölgesel teşvik sisteminden ibaret değildir. Bu sistem, içinde beş programdan sadece bir tanesidir. O da belirli üretim alanlarında. Bunun dışında öncelikli yatırımlar, stratejik yatırımlar ve büyük yatırımlar gibi diğer teşvikler de var. Bunlar bu kent için çok anlamlı" diye konuştu.

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Veysel Parlak da bakanlık tarafından uygulanan yatırım ve ihracat teşvikleri hakkında bilgi verdi.

Yıllık büyüme ve istihdam için ihracat odaklı gelişmenin benimsenmesi gerektiğine işaret eden Parlak, bakanlığın, ihracatın gelişmesi için hazırlık, pazarlama ve markalaşma desteği verdiğini belirtti.

Hazırlık aşamasında, Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Programının (URGE) öne çıktığını ifade eden Parlak, şunları söyledi:

"Bu destek, Türkiye'de gerçekten başarıyla yürüttüğümüz, her bölgeden ciddi talepler aldığımız bir destektir. URGE'de yaptığımız değişiklikle işbirliği kuruluşlarının sayısını artırdık. Önceden odalar ve ihracatçı birlikleri başvurabiliyordu. İlçeler, ticaret borsalarının da başvurması için mekanizmasını genişlettik, geliştirdik. İnanılmaz başarı hikayelerimiz var URGE desteğiyle ilgili. Farklı bölgelerde yaptığımız uygulamalar sonucunda KOBİ'lerimiz Boeing, Airbus gibi firmalara parça üretip, onların standardında mal, ürün satabilir noktaya gelmiştir. Sayıyı artırmak için Adana'da da biz işbirliğine hazırız."

Haberin Devamı

Parlak, markalaşma programında ürünlerin tasarım ve marka oluşturma sürecinde de destek verdiklerini kaydetti.

Program kapsamında 2013'te 940 milyon lira ödeme gerçekleştirdiklerini anlatan Parlak, şöyle devam etti:

"Tasarım, ihracatımızın yapısını değiştirme açısından çok önem arz ediyor. Her bir ihracatçımıza artı bir tasarım departmanı kurmalarının önünü açtık. Marka ve endüstriyel tasarım noktasında ihracatçılarımız bu desteğimiz sayesinde kendi tasarım departmanlarını kuracak. En kaliteli tasarımcı, mühendis, istihdam edecekler. Biz de bunu ciddi şekilde destekleyeceğiz. Bu yılın sonuna geldiğimiz dönemde destek sistemimizde değiştirdiğimiz en önemli desteklemelerden biridir."

- Türkiye Ticaret Merkezleri

Haberin Devamı

Parlak, uzun süredir üzerinde çalıştıkları Türkiye Ticaret Merkezlerinin kurulmasıyla ihracatçılara hedef pazarlarda lojistik, tanıtım ve danışma konularından kolaylıklar sağlamayı öngördüklerini söyledi.

Çalışmalarını tamamlayıp mevzuatını yayınladıkları bu mekanizmayla yurtdışında tek başına birim açma imkanı olmayan firmaların pazara daha kolay gireceğine dikkati çeken Parlak, şu bilgileri verdi:

"Bu merkezlerin öncelikle kültür coğrafyamızda yer alan İran, Irak, Türk Cumhuriyetleri ve Balkan ülkeleri ile potansiyeli yüksek pazarlara açılabilmek için Moskova, Tokyo, Şangay gibi merkezlerde ve daha bir çok ülkede açılmasını öngörmekteyiz. Türkiye Ticaret Merkezleri destek mekanizması çok önemli. Üzerinde çok uzun süreden beri çalışılıyordu. Olması arzu ediliyordu. 2015 ve 2016 yılının Türkiye Ticaret Merkezleri yılı olacağına biz canı gönülden inanıyoruz."

- Serbest Bölgeler

Haberin Devamı

Türkiye'de 19 serbest bölgede 2013 sonu itibariyle 548'i yabancı 2 bin 292 firmanın faaliyet gösterdiğini, 57 bin kişinin istihdam edildiğini aktaran Parlak, "3 milyar doları Türkiye'den serbest bölgelere, 5 milyar doları serbest bölgelerden Türkiye'ye, 7,5 milyar doları yurtdışından serbest bölgelere, 8 milyar doları serbest bölgelerden yurtdışına olmak üzere 19 serbest bölgede 2013 yılı itibariyle yıllık 23 milyar dolarlık ticaret hacmine erişilmiştir" dedi.

Parlak, Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesinin, potansiyeli yüksek, stratejik öneme haiz yatırım yeri olduğunu, bölgenin kalkınmasına katkı sunacağını kaydetti.

Vali Mustafa Büyük de Adana'da ekonominin gelişmesi için tüm kesimlerin işbirliği içerisinde verilen hedefleri en iyi şekilde gerçekleştirme noktasında gayretleri olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Adana'nın iç göç hareketliliğinde tercih edildiğine dikkati çeken Büyük, "Net göç veren illerden birisiyiz. Geçen yıl 62 bin göç vermiş, 50 bin göç almış. Göç aldığımız iller genellikle doğudan, göç verdiğimiz batı, özellikle İstanbul. İdeal olanı, bu göç hareketinin eşit olması. Gelenden fazlasını veriliyorsa bu olumsuz bir göstergedir. Ekonomiyi kalkındırma adına sunulacak katkı, göç verme yerine burada gelişmeyi sağlayan bir yapı ortaya çıkarır" diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü de Adana ve Türkiye ekonomisi için Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesinin önem taşıdığını belirtti.

Ceyhan'da üç dönem belediye başkanlığı yaptığını, Bakü Tiflis Ceyhan Petrol Boru Hattı'nın 13 Haziran 2006'da açılışına şahit olduğunu ifade eden Sözlü, "13 Haziran 2006 tarihinden bu zamana kadar bölgeyle ilgili söylemler ne yazık ki hayata geçirilememiştir" dedi.

Zirveye, Adana Sanayi Odası (ASO) ile Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ATHİB) Başkanı Adnan Kıvanç, Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Atila Menevşe, Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan, Adana Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Bekir Sütçü, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Ürünler İhracatçıları Birliği Başkanı Alican Yamanyılmaz ile işadamları ve davetliler katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!