Güncelleme Tarihi:
ADANA (AA) - Adana Cumhuriyet Başsavcı Vekili Cumali Tülü, "Çocuk ceza hukukunda uygulanan yaptırımın amacı bastırma, korkutma, ödetme veya toplumu bu failden korumak değil, sadece eğitim ve topluma yeniden kazandırma olmalıdır" dedi.
Tülü, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Mağdur Hakları Daire Başkanlığı ve UNICEF Türkiye'nin desteğiyle Uluslararası Çocuk Merkezi (UÇM) tarafından düzenlenen "Türkiye'de Cinsel İstismar ve Sömürü Mağduru Çocuklar İçin Çocuk Dostu Adalet Gözlemevi Projesi" toplantısına katıldı.
Burada konuşan Tülü, çocuk ceza hukukunda çocuğun işlediği fiilin aksine çocuğun kişilik yapısının irdelenmesi gerektiğini ifade etti.
Çocuk ceza hukukunun erişmek istediği nihai amacın, çocuk failin toplumsal davranış kurallarına uygun bir davranış biçimi içine girmesini sağlamak olduğunu anlatan Tülü, şunları kaydetti:
"Çocuk ceza hukukunda uygulanan yaptırımın amacı bastırma, korkutma, ödetme veya toplumu bu failden korumak değil, sadece eğitim ve topluma yeniden kazandırma olmalıdır. Bir suç mağduru çocuğun en önemli beklentisi, ceza adalet sistemindeki görevliler tarafından dinlenilmek ve işitilmektir. Ayrıca saygı gösterilmesini ve adalet sistemindeki aşamalarda her türlü fiziksel ve sözlü saldırıdan korunmak ister. Bu itibarla, çocuklarla ilgili adli ve idari işlemlerin gizlilik içerisinde yürütülmesi, çocuğun damgalanmaması çok önemlidir. Mağdur, bir çocuk olduğunda, onun beklentilerinin ve ihtiyaçlarının dikkate alınması daha da önem kazanır. Unutulmamalıdır ki adalet sisteminin var oluş nedeni mağduriyettir. Bu gerçeği hiç bir zaman gözden uzak tutmamak gerekir."