Güncelleme Tarihi:
ADANA (AA) - Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'nün, Ceyhan Belediye Başkanlığı görevi yaptığı dönemle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında, Sözlü ve 14 kişi hakkında "Edimin ifasına fesat karıştırma, rüşvet almak, vermek ve rüşvete aracılık yapmak" suçlarından Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.
Adana Emniyet Müdürlüğüne 24 Kasım 2014'te postayla gönderilen ihbar mektubu üzerine başlatılan soruşturmanın ardından Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Terör-Teknik ve Organize Suçlar Soruşturma Bürosunca hazırlanan ve Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, Sözlü ve ASKİ Genel Müdürü Rahmi Pekar ile Ertuğrul Kütük, Ragip Bekaroğlu, Burak İnceoğlu, Mehmet Boran, Haluk Boran, Mehmet Şahin, Hüseyin Güçüm, Ahmet Sevimli, Şaban Acar, Mustafa Kaan Aslan, Kutfedi Kılınç, Hikmet Erol Akça ve Ömer Aydın’ın, 7 yıldan 19 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları istedi.
İddianamede, Sözlü'nün, Ceyhan Belediye Başkanı olduğu dönemde rastlayan suç tarihlerinde yapılan 2012/181812 sayılı ihalede yüklenici firma sahibi Ertuğrul Kütük tarafından kilitli parke taşı döşeme işi tamamlanmadığı halde 5 milyon 909 bin 482 lira hak edişin tamamının ödenmesine onay verdiği, 4 milyon 42 bin 373 liralık işin bitirilmediği önü sürüldü. Bu durumun ortaya çıkmasından sonra Sözlü'nün, Adana Büyükşehir Belediyesinden, başka bir ihalede alınan ve kullanım yerleri belli olan taşlardan bir kısmını ASKİ kanalıyla Ceyhan'a göndererek eksik işlerin tamamlanması fiillerinde bulunduğu iddiasının yerinde tespitler, resimlemeler, bilirkişi raporları, idari soruşturmalar sonucu düzenlenen inceleme raporları, şüpheli ve tanık ifadeleriyle doğrulandığı, bu şekilde "Edimin ifasına fesat karıştırma suçunu işlediği iddia edildi.
Sözlü'nün ayrıca, ödenen hak ediş paralarından "rüşvet" aldığı da ileri sürülen iddianamede, şunlar kaydedildi:
"Şüpheli Hüseyin Sözlü'nün, yüklenici Ertuğrul Kütük'e haksız şekilde ödenen paranın kendisine dönüşünü sağlamak ve bu şekilde menfaat temin etmek üzere ihale sözleşmesinde taraf sıfatı olmayan, Ertuğrul Kütük ile aralarında herhangi bir alt yüklenici sözleşmesi bulunmayan şüpheli Ömer Aydın'a hak ediş ödemelerinin yapılmasını sağlaması, Ömer Aydın tarafından Hüseyin Sözlü'nün seçim kampanyası sırasında para verilmesi, yemekli toplantı için bin 500 lira göndermesi, Hüseyin Sözlü'nün seçim çalışmalarında bulunan Abdullah Beyceoğlu'na Ömer Aydın tarafından 25 bin lira para transferi yapılması, her iki şahsın birbirlerini tanımadıkları, paranın hangi sebeple gönderildiğini bilmedikleri yönündeki beyanları, Ertuğrul Kütük'ün, Kutfedi Kılınç'ın kendisinden Hüseyin Sözlü'ye verilmek üzere para istediğine dair beyanı, Ertuğrul Kütük ve Ömer Aydın'ın aldıkları hak ediş ödemelerine ilişkin vergi müfettişleri tarafından hazırlanan raporda, paraların akıbetinin tespit edilemediğine dair tespitleri ile diğer tüm deliller birlikte değerlendirildiğinde şüpheli Hüseyin Sözlü'nün, Ertuğrul Kütük ve Ömer Aydın'a ödenen hak ediş paralarından aldığı, bu şekilde rüşvet suçunu işlediği, evrak kapsamından anlaşılmakta."
- Hüseyin Sözlü'nün savunması
İddianamede, Sözlü'nün yaptığı savunması da şöyle aktarıldı:
"Bu iddiaların tamamı asılsızdır. Yetki, harcama ile yetkili olan kişilerdedir. İhaleye fesat karıştırmış değilim. Bilirkişi raporundaki tespitlere katılmıyorum. Bu rapor bende yoktur. Raporu inceleyip daha sonra beyanda bulunacağım. Türkiye'de en çok yol yaptıran kişi Ceyhan Belediye Başkanı döneminde bendim. Bu her türlü tespit edilebilir. Parası ödenmişse iş mutlaka yapılmıştır. Ben belediye başkanlığını devrettiğimde eksik bir iş yoktu. Büyükşehir Belediyesinin yetki alanı ilçeleri de kapsayacak şekilde düzenlenmiştir. Büyükşehir Belediye Başkanı olduktan sonra da Ceyhan'da bu kapsamda Büyükşehir Belediyesinin faaliyetleri olmuştur. Diğer ilçelerde de buna benzer faaliyetlerimiz olmuştur. Benim bu konuyla ilgili net bir bilgim yoktur. Vergi müfettişlerince hazırlanan raporun aleyhimde olan kısımlarını da kabul etmiyorum. Başkalarının para hareketleri beni ilgilendirmiyor. Benim seçim harcamalarında para kullandığım iddiası da doğru değildir. Bu iddialara cevap verme gereği bile duymuyorum. Ben seçim çalışmalarında sahadaydım. Harcamaların ne şekilde karşılandığını bilmiyorum."
Sanıkların yargılanmasına 31 Mayıs'ta başlanacak.
Adana Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği, soruşturma kapsamında Sözlü hakkında yurt dışına çıkış yasağı getirmişti.