Yepyeni bir Bayraklı’ya doğru

Haberin Devamı

İzmir, kentsel yenileme projelerinin farklı boyutlarda uygulandığı bir şehir olmak üzere kolları sıvadı. Kadifekale’de yapılan çalışmaların ardından; İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bayraklı Belediyesi’nin ortaklaşa hazırladıkları ‘Bayraklı Kentsel Yenilem Projesi’ geçtiğimiz hafta içinde tanıtıldı... Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karadağ’ın yaptığı sunumlarla tanıtılan dev proje dört mahalleyi kapsarken, yaklaşık 60 hektarlık alanda yerinde dönüşüm yapılacak. Değişimin en önemli özelliği, yaşanacak bir kent görüntüsü içinde yenileme çalışmalarının yapılması. Geniş yeşil kuşaklardan oluşan mahallelerde, çağdaş yaşam standartlarının gerektirdiği tüm birimlerin bulunacağı bir yapılaşma ortaya çıkacak. Tepelerdeki konutlar, yeşil kuşaklar sayesinde deniz kenarına bağlanacak... Yoğunluğun azaltıldığı ve yeşil alanların dört misli artırıldığı bu proje; artan konut alanı kullanımına rağmen bölgeye çok daha ferah bir görüntü kazandıracak nitelikte. Özellikle yeşilin öne
çıkması son dönemlerde şehirlerimizde artan betonlaşmaya karşı önemli bir değişimin de habercisi.

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediyesi eski başkanlarımızdan Burhan Özfatura’nın başlattığı “Mavi Körfez, Yeşil İzmir” sloganının adeta bir tamamlayıcısı.

Bu değişimde en önemli kriter hakkaniyet çerçevesi içerisinde hareket ediliyor olabilmesi. Çünkü zamanında, bir göz oda konsepti ile gecekondulaşma sonucunda ortaya çıkan çarpık kentleşme; yerini çağdaş yaşam ünitelerine bırakacak.

Fakat bu değişim sonucunda, burada yaşayan vatandaşlar edinilmiş haklarını da kaybetmek istemiyor. Kaldı ki bu proje İzmir’de yapılacak olan ilk ‘yerinde dönüşüm’ uygulamalarından biri olması sebebiyle; diğer projelere örnek olma bakımından da büyük önem taşıyor. Burada yapılacak hatalar veya doğru uygulamalar daha sonra ortaya konulacak projelerin başarısını veya başarısızlığını da getirecektir.

Güven unsurunun en önemli konu olarak ortaya çıktığı bu proje, yepyeni ve çağdaş İzmir’in de temelini atarken; kentin etrafında oluşan biçimsiz görüntünün de ortadan kalkmasını sağlayacaktır.

Haberin Devamı

Bayraklı-Bornova arasındaki ‘Yeni Şehir Merkezi’nde inşaa edilmekte olan yüksek yapılar ile bütünleşmesi halinde; bu proje kente değer katacak ve cazibesini kat ve kat artıracak bir girişim olacaktır...

Yazarın Tüm Yazıları