Yenimahalle’de güç savaşları

BAŞKENT Fısıltıları’nda CHP’de Kurultay öncesi yaşanan delege seçimlerindeki tartışmaları uzun uzadıya işlemiştim.

Özellikle Yenimahalle’de belediye yönetimi ve bazı parti üst düzey yöneticileri arasında yaşanan gerilime dikkat çekmiştik.
Şimdilik taraflar sessizliğe bürünmüş olsa da 3 Mart’ta yapılacak İlçe Kongresi sonrası ortaya nasıl bir tablo çıkar, orası tam bir muamma.
CHP’deki “Yenimahalle” huzursuzluğu AK Parti’ye de sirayet etmiş olacak ki geçtiğimiz hafta yaşanan AK Parti İlçe Başkanlığı seçiminde çok ilginç bir tablo ortaya çıktı.
BİRKAÇ OY BELİRLEDİ
Mevcut Ak Parti Yenimahalle İlçe Başkanı Hamdi Balaban üç dönem ilçe başkanlığı yaptığı için yeniden aday olamadı.
Ramazan Can ve Metin Gürbüz’ün ilçe başkanlığı için yarıştığı seçimler büyük bir çekişmeye sahne oldu ve seçimin sonucunu yalnızca birkaç oy belirledi.
Yapılan itirazlar fayda etmeyince Can’ın ilçe başkanlığı ilan edildi. Seçimlerin öncesi “Genel Merkezin adayı” kimliğiyle öne çıkan Gürbüz’ün seçimi kaybetmesi ise tartışmalı bir tablo oluşmasına neden oldu.
ÖNEMLİ HEDEF
Yenimahalle’deki AK Partili bazı belediye meclis üyelerinin yanı sıra il yönetiminde de hatta genel merkez üst yönetiminde de Can’ın kazanmasına karşı çıkan isimler olmuş. Buna rağmen ilçe başkanlığı konusunda Can’a yönelik şimdilik bir tasarruf söz konusu değil.
Diğer taraftan her ne kadar bu tablo bazı kesimlerce, “Genel merkezin adayına rağmen kazanıldı” yorumuna sebep olsa da, Can’ı desteklediğini açıkça belli etmeyen güçlü isimler olmadan bu sonucun çıktığını söylemek de hayalcilikten öteye gitmez.
AK Parti için Yenimahalle önemli bir hedef. 2009 seçimlerinde ilçenin kaybedilmesi bu hedefi daha da önemli hale getiriyor.
ADAY ENFLASYONU
Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar “başarılı bir belediye başkanı” algısını kamuoyunda ve ilçe genelinde oturttu. Bunun yanında partisiyle yaşadığı problemler, Yenimahalle’yi yeniden kazanma konusunda AK Partililerin iştahını kabartıyor.
Bu hedef ve değişkenlerin şimdilik AK Parti’nin lehine işlemesi Yenimahalle Belediye Başkan adaylığı için yarışacakların sayısını da artırıyor.
İlçe kongresinde yaşanan çekişmenin en büyük nedeni de bu. Bu çekişmenin “ayrıştırıcı” sonuçları mı olacak yoksa rekabet kaliteyi mi getirecek, onu zaman gösterecek.
 Ancak şu bir gerçek hem CHP’de hem de AK Parti’de Yenimahalle için bir güç savaşı yaşanıyor. Parti içi çekişmeden en az yara alan taraf da 2014’teki seçimlere bir adım önde girecek gibi.
Yazarın Tüm Yazıları