Yeni kramponların vizesi onlardan

Güncelleme Tarihi:

Yeni kramponların vizesi onlardan
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2004 21:16

İspanya Ligi beş sezondur Avrupa'nın en iyi ligi unvanı olarak diyelendiriliyor. Ronaldo, Figo, Zidane, Ronaldinho, Baraja gibi yıldızlar İspanya Ligi'nde top koşturuyorlar.

Üstelik şampiyonluk için her sezon kıyasıya bir çekişme yaşanıyor. Kadrosuna 500 milyon Euro değer biçilen Real Madrid bile açık ara şampiyonluğa gidemiyor. Bu çekişmeli ve bol gollü ligde başkent Madrid'in iki temsilcisi Real ve Atletico arasındaki rekabet de eksik olmaz. Bu iki takımın üç yıldızı Nike'ın yeni futbol ayakkabısı AirZoomTotal90III'ün tanıtımında bir araya geldiler. Real Madrid'in yıldızlar karmasının iki önemli ismi Luis Figo ve Roberto Carlos'a Atletico Madrid'in genç golcüsü Fernado Torres eşlik etti. Üç futbolcu yoğun antrenman ve maç programının arasında dört kıtadan 70 gazetecinin sorularına cevap vermekle kalmadı, bir de sahada becerilerini sergiledi.

Nike yeni futbol ayakkabısını üç yılda tasarladı

Nike firması yeni futbol ayakkabısı NikeAirZoomTotal90III'ü tasarlarken dünyanın ünlü futbolcularıyla işbirliği içinde çalıştı. Figo, Roberto Carlos, Nicky Butt gibi futbolcular ayakkabının ilk tasarım aşamalarına dönem dönem katkıda bulundular. ABD'nin Portland şehrindeki futbol birimi Avrupa'ya taşındılar.

Tasarımın bazı aşamalarında futbolcular ayakkabıyı maçlarda denedi. Maçtan sonra da futbolcular üzerinde ölçümler yapılarak ayakkabının o değerli futbolcu ayağı üzerindeki etkisi ölçüldü. Nike Futbol Tasarım Birimi'nin başında bulunan Peter Hudson NikeAirZoomTotal90II'ü tasarlarken sahanın her noktasına ayak basan komple oyuncuları düşündüklerini söyledi: ‘‘Figo ve Roberto Corlas gibi futbolcular maçlar ve antrenmanlar derken haftada 40 kilometre koşuyor. Bu yüzden giydikleri ayakkabının çok büyük önemi var. Bu önemdeki bir ayakkabının üç sırrı var: Hafiflik, rahatlık ve dayanıklılık. Yani ayakkabının hafifliğinin ve rahatlığının yanı sıra 90 dakikalık bir performansa da dayanması lazım. Eğer maç boyunca 12-13 kilometre koşuyorsanız ayakkabının rahatlığı büyük önem kazanıyor.’’

Hudson ayrıca ayakkabının şok emici özelliğinden de dem vuruyor. Buna göre koşu ayakkabılarından esinlenerek üretilen futbol ayakkabısı sakatlık riskini daha da azaltıyor.

Yenildiğimiz her maçtan sonra yeni bir ayakkabı giyiyorum

Korkutucu serbest vuruşlar kullanıyorsunuz. Hatta önlem olarak baraj kurulmamasını önerenler var. Sizce serbest vuruşlarda baraj kalkmalı mı?

- Doğrusu barajı seviyorum. Baraj kurulduğu zaman daha iyi konsantre oluyorum. Umarım tüm takımlar bana karşı baraj kurmaya devam eder.

UEFA ve FIFA daha çok forvet ya da orta saha oyuncularını yılın futbolcusu seçiyor oluyor. Bir savunma oyuncusu için yılın oyuncusu seçilmek daha mı zor?

- Maalesef hem FIFA hem UEFA hücum oyuncularını tercih ediyor. Elbette onlar biraz daha ön plandalar. Halbuki performanslarında devamlılık gösterenlere daha çok bakmalılar diye düşünüyorum. Örneğin hem Real Madrid hem Brezilya milli takımında aralıksız oynuyorum ama bu ödülü bir türlü kazanamadım. Benim durumumda birçok oyuncu daha var.

Brezilya Milli Takımı'yla yine Olimpiyatlarda mücadele etmek istiyor musunuz?

- Forma giyip giymeyeceğime elbette milli takım antrenörleri karar verecek ama çok isterim. Çünkü Brezilya futbolda Olimpiyat şampiyonluğunu bir türlü kazanamadı. Bu uğurda tekrar Olimpik takım formasını giymek isterim.

Brezilya'nın yeni kuşak futbolcuları için neler söyleyeceksiniz. 19 yaş Dünya Şampiyonası'ndan sonra bu sefer de 17 yaş kategorisinde şampiyonluğa ulaştılar.

- Brezilya'nın geleceği de parlak gözüküyor. Bizim ardımızdan yetenekli bir genç kuşak geliyor. Diego ve Rubinho gibi oyuncular göze hoş gelen bir futbol oynuyorlar.

Atletico Madrid'in stadyumunda bir tanıtıma katılmak sizi nasıl etkiliyor? Burada rakip sahadaymışsınız gibi hissediyor musunuz kendinizi?

- Bir kere iki takım arasındaki rekabet sahada kalır. Vicente Calderon Stadyumu'na maç dışında da geldim. Arabamla önünden sık sık geçiyorum. Bence hiçbir sorun yok.

Daha kaç yıl futbol oynamayı düşünüyorsunuz?

- Öyle 40 yaşına kadar oynamaya niyetim yok. Eğer oynayacaksam sahada hálá sağlam durmalıyım. Öyle sürünmek istemiyorum. Şimdiki düşüncem 5 yıl daha oynayıp, 35'imde bu işe bir nokta koymak. Ama zaman neler gösterir bilinmez.

Bir ayakkabıyı ne kadar süre giyiyorsunuz?

- Öyle her maç değiştirmek gibi bir adetim yok. Ama şöyle bir alışkanlık edindim: Takımımın yenildiği her maçtan sonra yeni bir ayakkabı giyiyorum. Bir tür uğur yani.

Luis Figo (31, Real Madrid)

Baraj kalksa daha iyi olur

Portekiz'de düzenlenecek 2004 Avrupa Şampiyonası'na az vakit kaldı. Ülkede ve milli takımda nasıl bir hava var?

- Tüm ülke çok heyecanlı. Herkes sabırsızlıkla bu şampiyonayı bekliyor. Brezilyalı teknik direktörümüz Felipe Scolari'yle de iyi anlaşıyoruz. Onun da ne bizle ne de medyayla bir sorunu yok. Ancak, kulüplerimizdeki maç programı nedeniyle şu anda çok sık çalışamıyoruz. Ayda 3-4 gün bile görüşemiyoruz.

Peki Avrupa Şampiyonası'nda ev sahibi olarak Portekiz'in nasıl bir hedefi var? Şampiyonluk veya final diye bir hedef belirlediniz mi?

- Güçlü rakiplerimiz var. Ama en azından finale çıkmak istiyoruz. Ama sadece finali değil aynı zamanda güzel futbol oynamayı da hedefliyoruz. Keşke Portekiz ve Hollanda gibi göze hoş gelen bir futbol oynayan takımlar finale çıksa!

Bir futbol ayakkabısında en çok neye önem veriyorsunuz?

- Sahada uzun süre kaldıktan sonra ayağa binen yük artıyor. Bu yüzden ayağa uyum ve rahatlık çok önemli.

Serbest vuruşlara önlem olarak baraj kurulmasın diyenler var. Bu konuda ne düşünüyosunuz?

- Barajın kaldırılmasını tercih ederim. Böylece daha etkili frikik atabilirim.

Fernando Torres (19 - Atletico Madrid)

Ayakkabının tasarımı önemli

Avrupa Şampiyonası'ndan İspanya nasıl bir sonuçla ayrılabilir?

- İspanya büyük şampiyonalarda hep iddialıydı ama başarılı olamadı. Bu sefer finale kadar gitmek istiyoruz. Ben de finallere gidecek takımda yer almayı umut ediyorum.

En son lig maçında Athletic Bilbao maçında iki gol attınız ve 3-0 galip geldiniz. Takımın gidişatından memnun musunuz?

- Atletico Madrid için işler yolunda gitti. Ligde iyi bir sezon geçiriyoruz. Şu anda dördüncüyüz ve bu yerimizi korursak şampiyonlar ligine katılabiliriz. Ama bunu hedefleyen başka takımlar da var. Bu iyi performansımızı sürekli hale getirmek gerekir. Ancak bu sayede daha büyük başarılara imza atabiliriz.

Futbol ayakkabısında en çok neye önem verirsiniz?

- Henüz bunu değerlendirebilecek kadar futbol oynamadım. Ama rahatlık çok önemli. Bunun yanında bence tasarım da önemli. Ayakkabı ayağınızda şık durmalı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!