Yeni kitap heyecanı

Aylarca yaptığım titiz çalışmanın ürünü olan "Sevgilim Akşama Ne Pişirdin?" geçtiğimiz haftalarda yayınlandı. Üçüncü kitabım bu benim.

Ve içinde yaklaşık 350 adet tarif var. Biz Türkler, yemek kültürü bakımından çok zengin bir milletiz. Nacizane bir yemekçi olarak benim bile bir çırpıda sayabileceğim 2000 yemek vardır. Bilmediğim, henüz tanımadığım bir sürü yemek olduğunu düşünürsek, gönül rahatlığıyla "bizim mutfağımız dünyanın en zengin mutfaklarından biri" diyebiliriz. Bu yemekleri yüzyıllardır yapıyoruz. Yüzyıllar boyunca bu yemekler pek çok değişime uğramış ve zamanın akışına ayak uydurarak yeni damak tadına uyum sağlamıştır. Küreselleşmenin ve ülkemizde açılan yabancı restoranların etkisiyle, Çin, İtalyan, Amerikan mutfakları yeni neslin damağında yer buluyor yavaş yavaş. İşte bu yüzden bu son kitabımda gelenekselden moderne mutfakların harmanlanmasına özen gösterdim. Yani bu yeni kitapta hem güllacı bulabileceksiniz, hem müsli karışımlı kup anglezi.

Peynirli puf böreği

6 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

Yarım su bardağı ılık su

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1 çay kaşığı kuru kekik, nane

2 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)

1 paket kabartma tozu

3-4 su bardağı un

İç harcı için;

1 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir

1 demet dereotu

Kızartmak için;

1 çay bardağı sıvıyağ

YAPILIŞI

Hamuru hazırlamak için; ılık suyun içine tuz, karabiber, kuru nane ve kekiği ekleyip iyice karıştırın. Bu karışımı derin bir kaba aktarın. Üzerine yumurtaları kırıp kabartma tozunu ekleyerek karıştırın. Unu da yavaş yavaş ilave edip yoğurmaya başlayın. Kulak memesi yumuşaklığında, ele yapışmayan bir hamur hazırlayıp oda sıcaklığında 20-30 dakika dinlendirin. İnce kıyılmış dereotu ve rendelenmiş peyniri bir kaseye koyup çatalla ezdikten sonra bir kenarda bekletin. Dinlenen hamuru iki eşit parçaya bölün. Parçaları hafif unlanmış tezgahın üzerinde yarım santim kalınlığında açın. Yufkalardan birinin üzerine peynirli karışımı serpiştirip üzerine diğer yufkayı kapattıktan sonra hafifçe bastırın. İki katlı böreği rulo hamur keseceği yardımıyla ya da bıçakla baklava dilimi veya D şeklinde parçalara ayırın. Sıvıyağı orta boy bir tavaya aktarıp orta ısılı ateşte kızdırın. Puf böreklerini kızgın yağda önlü arkalı kızartın. Sıcak ya da ılık olarak servise sunun.

Kanape tartoletler

10 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

Tatlı tartolet hamuru için;

125 gram yumuşak bitkisel margarin

125 gram pudra şekeri

1 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)

250 gram un

Tuzlu tartolet hamuru için;

150 gram yumuşak bitkisel margarin

1 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)

2 çay kaşığı tuz

250 gram un

YAPILIŞI

Bitkisel margarini ve pudra şekerini derin bir kaba koyup yoğurarak malzemeleri birbirine yedirin. Üzerine yumurtayı ve unu ekleyin. Dinlenen hamurdan kabuksuz ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp merdaneyle kalıp büyüklüğünde açın. Tartoletleri 200 dereceye ayarladığınız fırında 12 dakika, hafifçe pembeleşinceye kadar pişirip hemen çıkarın. Soğuyan tartoletleri kalıplardan çıkarıp içlerine pişirdiğiniz hazır pudingi koyduktan sonra mevsim meyveleriyle süsleyin. Tuzlu tartoletleri yapmak için; yumuşak margarini derin bir kaba koyun. Üzerine, oda sıcaklığında bekleyen yumurtayı ve tuzu katıp malzemeleri una yedire yedire yoğurun. Küçük tartolet kalıplarını ucunu sıvıyağa batırdığınız kağıt peçeteyle yağlayın. Hamur parçalarını kalıbın içine bastırarak yerleştirin Tartoletleri 5 dakika önceden 200 dereceye ayarladığınız fırında 12 dakika kadar pişirip çıkarın. İç harcını hazırlamak için; (1) krem peynirle hardalı karıştırın, (2) haşlanmış yumurta sarısıyla mayonez ve ketçabı karıştırın, (3) zeytin ezmesi sürüp, konserve baby mısırlarla süsleyin, (4) köz patlıcanı rende kaşarla karıştırıp, kapari ve biberiye ile süsleyin.
Yazarın Tüm Yazıları