ÖZAL’ın falcısı diye de bilinen ‘Megatrends 2000’ kitabının yazarı fütürist John Naisbitt’in İstanbul Konferansı’nı dinlerken ‘sosyal sorumluluk’ hakkında söyledikleri dikkatimi çekti.
Eski kafalı işadamlarının sosyal sorumluluk olgusuna iaşe dağıtmak gibi baktıklarını anlattı Naisbitt. Bu yaklaşımı bize uygularsak, sosyal sorumluluktan hálá çuvalla erzak dağıtmayı anlayanlar yok mu?
Naisbitt’e göre, kafası az daha ileri iş dünyası bile sosyal sorumluluk projelerini yeni bir ‘masraf kapısı’ olarak görüp bu gibi projeleri hazırlayan yaratıcı beyinlere de dilenci muamelesi yapmaya devam ediyor.
Neyse ki vizyon sahibi yeni tür işadamı ve modern şirketlerin, sosyal sorumluluk projelerine bakışı değişti. Bu projeler artık şirketler için ‘katma değer’ oluşturmakta. Naisbitt’in dediği gibi, şirketin topluma katkısı ona mutlaka bir şekilde katma değer olarak geri dönüyor.
* * *
Naisbitt’i izledikten bir gün sonra Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin muhteşem rıhtımında Rektör İsmet Vildan Alptekin’le sohbet ettik. Burası daha önce annemle babamın mezun oldukları Edebiyat Fakültesi, en eskisinde ise ilk Meclis-i Mebusan binası. Rıhtımın en sonunda heykel bölümü öğrencileri açık havada taş yontuyorlardı. Dünyanın başka hiçbir yerinde bu kadar etkileyici bir heykel bölümü olamaz.
Mimar Sinan Üniversitesi’ne bağlı kurum ve kuruluşlar arasında İstanbul Resim ve Heykel Müzesi de var. Dünya kenti sıfatını yakıştırdığımız İstanbul’un binlerce değerli eseri barındıran bu müze binası geçen yıl bakımsızlıktan kapatıldı. Çünkü binanın onarımı için gereken para bulunamıyordu. Ayrıca Rektör Alptekin’den aldığım bilgiye göre, müzedeki eserlerin envanteri yoktu. Yani içeride ne var belli değildi.
* * *
Resim ve Heykel Müzesi’nin İstanbul’a yakışır bir mekán haline getirilmesi için gereken para 20 trilyon lira. Bu miktarda bir bütçe oluşturmak için öncelikle vizyon sahibi birilerinin bir araya gelip birlikte çok yönlü bir proje oluşturmaları gerekir. Bu proje ancak üç ayak üzerinde sağlam durabilir: Devlet, üniversite ve özel sektör... Devleti belediye ve ilgili bakanlık temsil eder, üniversite de zaten işbirliğine açık, geriye kalıyor özel sektör.
Akıllı bir proje sunulduğu takdirde özel sektör de Resim ve Heykel Müzesi için elini taşın altına sokar. Ama bu güveni uyandıracak sponsor dosyasını hangi girişimci ruh hazırlayacak? Bütün mesele bu. Yoksa Rektör Alptekin’in gönül rahatlığıyla belirttiği gibi, 20 trilyon toplanabilirse müzede yatan 500 trilyonluk değer dönüşüme girecek ve belki de yatırılan parayı bir yılda geri kazandıracak...