Alkol satışları düşerken

BABA memleketim Gaziantep için "Türkiye’nin en çok rakı tüketilen şehri" denir, meğerse bu doğru değilmiş.

Bazı şehir efsaneleri artık yaşamıyor. Bir zamanlar için gerçek olabilecek veriler Türk toplumunun dönüşümü ve göç alıp vermeye bağlı olarak tüm şehirlerimiz için artık geçerli olmayabiliyor. Gaziantep kadın garsonlarıyla da övünürdü, bu da en aşağı 50-60 yıl öncesinden kalan nostaljik bir veri. Ya da hatırlanması hoş bir anı...

Rakı, şarap gibi içki üreticilerinin elindeki 2007 yılı rakamları Türkiye’nin doğusunda, güneydoğusunda ve giderek iç Anadolu’yu da kapsayan biçimde alkol tüketiminin azaldığını gösteriyor. Giderek muhafazakárlaşan doğu ile nispeten liberal batının arasında bu açıdan belirgenleşen farkı Türkiye yorumcularının kuşkusuz iyi not etmeleri gerekir.

* * *

Türkiye İslami görünürlüğün hızla arttığı bir ülke. Çankaya’nın en tepesine kadar tırmanan bu sosyal gerçeği kısıtlama şansı var mı? Bana göre otoriter yöntemler kullanmanın dışında pek yok. Peki o zaman Türkiye nereye doğru gidiyor? İslam hukukuyla yönetilen bir ülke mi olacağız?

Birazdan yazacaklarımın yanlış anlaşılmasını istemem, onun için önce kendimle ilgili bir parantez. Okul yıllığımı buldum, orada arkadaşlar benim için "Sınıfımızın Batılılaşma öncüsü" diye yazmışlar. Bugün de değişen bir şey yok.

Bizde İslami hareketin yükselişini esasen Türkiye’nin Sünni toplumu taşıyor. Sünni İslam’ın ise İran’daki Şiilerde olduğu gibi devleti tehdit edebilecek hiyerarşik bir din adamları sınıfı çıkarma yeteneği yok. Alevi toplumu ise din ve devlet işinin ayrılmasını destekler. AKP’den Alevi aday çıkması bu gerçeğin bütününü değiştirmeye yetmez. Aleviler Sünni bir yönetimin sultasını her zaman için reddedeceklerdir.

Tarihi nedenlerle Türkiye’ye özgü bir İslam olduğunu biliyoruz. Türklerin İslam’ı kabulden önce şamanist olmasının etkisi var. Ayrıca Anadolu’nun etnik zenginliğinin ve yıllar boyunca değişmiş olan kimliklerin ister istemez yarattığı sonuçlar yadsınamaz.

Bu gerçekler bize şunu da söylüyor olabilir. Türkiye’nin taşıdığı İslami özellikler devlet yapısını yerle bir edecek girişimlerin oluşmasına izin vermeyecektir. Ayrıca nasıl bir Türk İslamı varsa, aynı şekilde bir de Türk siyasal sistemi var. Bu ikisi bir araya geldiği içindir ki Türkiye’de istikrarın bozulması kolay değil.

Bana göre şiddet Türk toplumunun çok uzağında. Bu memleket halifesini bile dünyada olabilecek en yumuşak şekilde iktidardan kan dökmeden uzaklaştırdı. Batı’da ise devlet ile kilise boğaz boğaza geldi. Savaşlar çıktı, oluk oluk kan döküldü.

Doğu’da içki tüketimi azalacak, Batı’da artacak ve biz sarsılsak bile sonunda bir şekilde dengeyi bulacağız.
Yazarın Tüm Yazıları