Mükemmeli ve barışı arayanlara: AI-KI-DO

AI- Harmoni (uyumlu hareket etme)
KI- Ruh, akıl, evrensel enerji
DO- Yol.

Yarış, kavga ve müsabaka olmayan aikidonun ne anlama geldiğini, faydalarını, nasıl doğru hoca seçeceğimizi Mustafa Nemli ile konuştuk.

Geçen hafta, Erenköy’deki Ninpo Dojo’da ninjutsu’yu öğrendik. Bu hafta yine Ninpo Dojo’dayım. Bu kez sıra, aikidoda...

Aikidoyu öğreten isimlerden ben Mustafa Nemli hocayı seçtim. Çünkü:

1. Eurasia Aikido Organization Türkiye Genel Koordinatörü

2. Genç, tecrübeli, çok olumlu ve aikido onun hayatı (anlatırken gözleri parlıyor)

3. Onu sevdim

Mustafa Nemli, 10 yıldır aikido yapıyor. Daha önce tekvando yapmış, ama karakterine uygun bulmadığı için aikidoda karar kılmış. Fransa Aikido Federasyonu’nun yüksek teknik sorumlusu Nebi Vural hocayla tanıştıktan sonra hayatı değişmiş. Avrupa’da eğitim alma imkanı bulmuş. Nebi Vural’ın kurduğu, 14 ülke üyeli Euroasia Aikido Organization’ın Türkiye Genel Koordinatörü olmuş. (www.aikidoavrasya.org ve www.aikidoeuroasia.org)

- Aikido ne anlama geliyor?

Ruhun bedenle birleştiği yol demek. Mantıklı düşünerek yaptığınız, uyumlu bir şekilde ortaya çıkan teknik demek. Doğu felsefesindeki birçok sanatın sonunda olan bir takıdır ‘do’ ve yol anlamına gelir. Akıl ve bedenle beraber yürünen yol. Saldırganın hızını ve tekniğini kullanarak onu etkisiz hale getirmek, dengesini bozmak ve kilitleme teknikleri üzerine kurulmuş. Aikido durağan değil, akıcıdır, hareketleri daireseldir, göze de o yüzden hoş görünür; aynı bir ressamın elini kaldırmadan tabloyu yapması gibi bir sanattır. Büyük ustaları izlediğimiz zaman hangi hareketi nasıl yaptığını anlamayız bile!

- Aikidonun doğuşu çok eski değil aslında. O Sensei Morihei Ueshiba tarafından geliştirilmiş. ‘Hareket ettiğim an, aikidodur’ diyor Sensei. Nasıl bulunmuş?

1883’te doğan O Sensei (büyük hoca demek) 1969’da ölmüş. Hayatı, savaşla geçmiş. Mançurya’da tutuklanıyor; idam edilecekken araya Japon hükümeti girip kurtarıyor. Döndüğünde bildiği bütün budo tekniklerini harmanlayıp yeni bir teknik geliştiriyor ve adına aikido diyor. Ölünceye kadar da Japonya’da ve dünyada aikidoyu yayıyor.

JAPONYA’DA İŞE ALINMA SEBEBİ

- Bu kadar yayılmasının sebebi ne?

Çok akıllı bir politika izlenmiş. O Sensei, yetiştirdiği öğrencilerini Avrupa ve Amerika’ya göndermiş. Bu da yayılmasını kolaylaştırmış.

- Aikidonun faydaları neler?

Aikido, eklemlerle ilgili bir sanat. Güç mücadelesi yok. 8 yaşındaki bir çocukla 40 yaşındaki bir adam idman yapabilir. Vücuttaki hayati noktaları bilmek gerek. Kireçlenme olmaz. Kan dolaşımını hızlandırır. Bel ağrılarını giderir.

- Hangi karaktere sahip insanlar aikido yapar?

Fazlasıyla teknik bir sanat, basit değil. Aikidoda, gerçek başarı, kişinin kendisine üstünlük sağlaması olarak kabul ediliyor. Bu nedenle müsabakası yok. Tembel insan aikido yapamaz, hareketli olmak lazım. Bir tek kişiyle değil, pek çok kişiyle çalışıldığı için de insanları tanıyorsunuz. Nerede, nasıl davranmanız gerektiğini, karşınızdakinin hareketlerinden anlıyorsunuz. Bu da sizi iyi bir yönetici yapıyor. Japonya’da, yaptığınız sanatlar, (özellikle kendo, aikido) işe alınırken sizi tercih sebebi yapar.

- Doğru aikido hocası nasıl seçilir?

Hocanın eğitiminin de hayat boyu sürdüğünü unutmamak lazım. Doğru hocayı bulmak için dojoya (Uzakdoğu sporlarının yapıldığı alan) gidilip hoca izlenir. Karakterinize yakın hocayı seçin. Kıyafetine bakın, temiz ve özenli olmalı. Hakama denen Samuraylar’ın da giydiği bir pantolon-etek giyeriz; hakamanın püsküllerinin sarkmaması derli toplu olması gerekir.

- Euroasia Aikido Organizaton’ın (EAO) Türkiye genel koordinatörüsünüz. Neler yapar, kaç kişiye hitap eder EAO?

Seminerler düzenler, staj imkanı sağlar. Euroasia Türkiye’ye kayıtlı 2000 kişi var. Bunlar içinde emniyet kuvvetleri de var.

- Çocuklar kaç yaşından itibaren aikido yapabilir?

8-9 yaşından sonra başlatmak doğru. Öncelikle dengeyi öğreniyorlar, çünkü yürümeyi bile bilmiyor insanlar! Topuklara değil, parmak uçlarına basarak yürümek gerek.

Aikido adresleri

Ninpo Dojo: 0 216- 368 03 35Zendokan: 0 216- 363 64 78 İstanbul- 0 312- 491 74 97 Ankara- 0 262- 331 68 62 Kocaeli-Ali San Spor Kulübü: 0 212- 543 36 45Alsancak Sports Club: 0 232- 483 52 72 Erzurum Aikido Dojosu: 0 536 595 96 31

Konya Aikido Dojosu: 0 535 606 03 53

Isparta Aikido Dojosu: 0 246- 218 33 08
Yazarın Tüm Yazıları