Eski Hint dilinde ‘çark, daire, hareket’ anlamına gelen ‘çakra’lar, bir çok şifa yönteminde kilit nokta.
Çünkü çakralarımız dengede olmadığında sağlığımız bozuluyor. Oysa ‘çakra’lar son günlerde bambaşka bir şekilde, bir albüm adı ve imaj kampanyasıyla karşımızda! Serdar Ortaç’a, son albümüne neden ‘Çakra’ adını verdiğini sordum. İşte çakralar hakkında her şey....
Neden ‘Çakra’ adında bir albüm yaptınız?
Çakrayı, enerjinin vücudumuza girdiği noktalar olarak değil, mecazi anlamda kullandım. Kalbim kendi aleminde anlamında kullandım. Daha sonra isim ilginç geldi. İnsanlar çakrayı sorsunlar, öğrensinler istedim.
Siz, ne kadar ilgilisiniz Doğu felsefesiyle?
Hiç ilgili değilim. Reiki yapmam. Okuyorum sadece. Ama çakranın reikiyle ilgili prensipleri hoşuma gidiyor. Kendi vücudumda değil, ama yaşantımda uygulayınca çok işe yarıyor. Bugün endişelenme; bugün öfkelenme; varolan tüm canlılara iyi davran... gibi. Bunları düşündükçe hak veriyorum reikiye. Kendi yaşantımda çakralarımı açtırmak ya da kendimi daha pozitif hissetmek için reiki yapmadım, yapmayacağım da.
Kapak resminizde de çakra sembolleri ve Budist rahiplerin taktığı tespih bilezikler dikkat çekiyor. Siz, Doğu felsefesini albümünüz için bir konsept olarak mı kullandınız?
Evet, kapak tasarımı bunun üzerine kuruldu. Kapağın sağ tarafında kök çakradan taç çakraya kadar 7 çakramızın sembolleri, ortada çakranın master logosu kullanıldı. Reikinin savunduğu şey mutluluk, pozitif olabilmek. Ama albümün içine baktığınız zaman acı şarkılar var. Türk müziğinin içeriğinin ne reikiye ne herhangi bir Budizm’e uyması mümkün değil. Bizim amacımız, müziğimizle mutluluk verip çakraları açmak gibi saçmasapan bir şey değil. Tarkan’ın Karma’sına karşılık sizin de Çakra’nız mı var?
Aslında birbirine çok yakın. Ama sanırım Tarkan bu konularla ilgili, ben hiç ilgilenmiyorum.
Yani siz, bir kelimeyi sevdiniz ve onu kullanmak istediniz...
Şarkının içinde ‘çakra’yı geçirdikten sonra her şey çorap söküğü gibi geldi. Yani dediğiniz çok doğru. Ama bu vesileyle öğrendim çakranın detaylarını. Ben Tarkan gibi karmayı bilip albümün ismini koyayım, insanlara pozitif enerji vereyim, demedim. Şarkının içinde çakra sözünün geçmesi, bana albümün ‘çakra’ üzerine kurulması gerektiğini hatırlattı.
Aslında çakra nedir?
Çakra, gözle görülmeyen enerjidir, bedenimiz üzerinde çarka benzeyen delikler halinde bulunur. Geniş ağızları olan, bedene yaklaştıkça daralan, uzun ince hunilere benzerler. Yüksek katlardan gelen enerjileri bedenimize aktarma görevi yaparlar. Bunları, bedenimize gelen enerjilere açılan küçük birer kapı gibi düşünebiliriz. Her çakra farklı frekanstaki bir enerjinin giriş kapısı. Bu kapılardan birinde tıkanma oluşursa bedenin enerji alımı güçleşir. İşte problemler de böyle başlar. Çünkü bedeni besleyen enerji akımı kısıtlanmış olur. Vücudumuzdaki ana merkezleri kontrol eden çakraların yedi tanesi çok önemli. Bunlar, beden üzerinde, omurga boyunca yer alırlar. Çeşitli şekillerde, büyük salgı bezleri ve sinir ağı merkezleriyle kesişirler.
Her çakranın bir çalışma düzeni var. Çakranın genel karakterine göre, sağlıklı ve sağlıksız çalıştığında, insana bazı duygular yükler. Bu duygular da bizi, iyi veya kötü, bir takım hareketlere yönlendirir.
Çakralarınızın durumun öğrenmek için internette çakra testleri var. (İngilizce biliyorsanız önerim: www.eclecticenergies.com) Ya da kendinizi neden kötü hissettiğinizi bulup bunun hangi çakrayla ilgisi olduğunu öğrenebilirsiniz. Sorun olan çakranızı dengelemek içinse meditasyon yapabilirsiniz.
1- KÖK ÇAKRASI
Yeri: Omurganın sonu (kuyruk sokumu)
Rengi: Kırmızı
Elementi: Toprak
İşlevi: Yaşam gücüyle hayatta kalma, kendini koruma, içgüdüler.
İlgili organlar : Adrenalin, böbrekler, kuyruk sokumu, bacağın tepe kemikleri.
Taşlar/Mineraller: Yakut, lál taşı, kan taşı, siyah turmalin, kuartz.
Olumsuz nitelikler: Şiddet, güvensizlik, açgözlülük, öfke.
Uyarma ve dengeleme yolu : Her gün bir süre toprak üzerinde oturmak, dans etmek.
2- SAKRAL PLEKSUS
Yeri: Alt karın ile göbek arasında
Rengi: Turuncu
Elementi: Su
İşlevi: Üremek, yiyeceklerin sindirimi, fiziksel güç ve canlılık, cinsellik.