Zeynep Atikkan: Rusya'da bataklık kurur mu?

Zeynep ATİKKAN
Haberin Devamı

Putin'in ilk turda başkan seçildi.

Herhalde biz çoktan bu sonucu tahmin ediyorduk ki Rusya'daki seçimlerle pek ilgilenmedik. Yani genelde Amerika'daki başkanlık seçimlerine gösterilen medya ilgisi nedense Rusya seçimlerinden esirgendi.

Bu, yeni bir tutum değil. 50'lerden kalma reflekslerin 21. yüzyıla ayarlanmış biçimi. Yani Amerikan seçimlerini izleyip, belli aralıklarla bir Amerikan ‘fikir geliştirme kulübüne’ gidip ahkám kesince kimilerinin içini Amerika'ya ve Batı'ya ait olma duygusunun kaplaması gibi birşey.

Bu psişik durumla burnumuzun ucundaki bir seçim, Rusya'da Putin dönemi ‘Batı basınından’ seçmelerle ‘Bölge Gücü’ vatanımın halkına aktarılacak. İlginç bir rastlantı da şu; bizim iş dünyası bugünlerde Amerika'da lobicilik yapıyor. IMF, Kongre üyeleriyle görüşmelerde bulunuyor. Onlar da Rusya'daki seçimlerin sonuç ve etkilerini Amerika'da büyük bir ilgiyle izleyip bilgilenecekler. Sonra gelip Türkye'de anlatacaklar.

Oysa bırakın işin siyasi boyutunu Türkiye-Rusya ilşikileri sadece ekonomik boyutuyla bile son derece önemli. Hayati.

Demek istediğim ciddi bir ülkenin entellektüel, ekonomik, siyasi alandaki yaratıcılığından büyük çapta pay kapması gereken bir alan! Ama bilindiği gibi Rusya birkaç müteahhidin kapsama alanı olarak algılanır! Ve yıllardır durum böyledir. Bu Müthiş bir yeterlilik duygusudur!

* * *

Putin'nin Kremlin'e yerleşmesi yeni bir süreç başlatıyor.

İlk bakışta seçim sonuçlarını ‘Rus derin devletinin’ iktidara gelmesi diye yorumlamak pek de yanlış olmamalı. KGB'nin eski Başkanı Putin, eski KGB'lileri devletin kilit noktalarına taşıyor. Yılbaşından beri yaptığı bütün atamalar bu yönde.

Bu ekip ‘Bırakınız talan etsinler’ zihniyetindekilerin alkışları arasında çöken bir devlet yapısını ve ekonomisini adam edecek. Bu amaçla seçildiler.

Ve de bunu KGB yöntemleriyle gerçekleştirecekler.

Putin'in yıllarını verdiği KGB gibi bir kurumun klasik çalışma yötemlerini kolay kolay terk etmeceği çok açık.

Nedir bunun anlamı? Şeffaflığın gündemden düşmesi. Bulanıklığın meşruiyet kazanması.

Şeffaflık hiçbir zaman Rus siyasi sisteminin bir ekseni olmadı. Rus halkının bu yönde bir hassasiyet gösterdiği de söylenemez.

Zaten Sovyet İmparatorluğu'nun çöküşünden sonra ortaya çıkan talan ve vurgun düzeni bütün gücünü, Ruslar'ın bu bulanıklık'ı sorgulamamasından kaynaklandı.

Buna ister siyasi kültür deyin ister acemilik vs.

Siyasette ve devlet yapısındaki bulanıklık Çarlar'dan komünist rejime ve Gorbacev sonrası döneme kadar uzanan köklü ve derin bir geleneğe sahip.

Şimdi bu yapının, sistemin en kapalı örgütünden gelen bir eski komünist tarafından temizlenmesi bekleniyor.

Bunun anlamı pisliğe batmamak demek!

Temizliğin ön koşulu da şeffaflık değil mi?

Oysa daha şimdiden Putin'in karısının Paris'in pahalı butiklerinden giyindiği ve çocuklarının Almanya'da okudukları söyleniyor!

Rusya'daki gelişmeler çok ama çok önemli!

Yazarın Tüm Yazıları