Paylaş
Hangi ciddi ülkede koalisyon ortağı başbakana mektup gönderip ekonomi yönetiminden şikayet eder? Kendi uzmanlarına rapor hazırlatıp ne yapılması gerektiğini öğütler?
Mektubu gönderen Hüsamettin Cindoruk.
Mektubu alan Başbakan Mesut Yılmaz. Şikayet edilenler ekonominin başındaki bakanlar. Purolu, purosuz...Sağa sola ders veren, IMF'ye posta atan zevat.
Cindoruk, Başbakan'la görüşemiyor olmalı ki Yılmaz'a mektup gönderiyor. Cindoruk, siyasi yaşamını potansiyel bir muhalif olarak sürdürse de bugünkü ekonomi yönetimiyle ilgili söylediklerinde hiç de haksız değil.
DTP'nin lideri ‘ekonomi kötü yönetiliyor’ diyor.
Ekonomideki düşük büyümeden şikayetçi oluyor. Artan işsizlik konusunda uyarıyor. Yüksek enflasyonun tehlike çanlarını çalıyor.
Bu arada Cumhurbaşkanı, bir soysal patlamadan söz edebiliyor.
ANAP'lı Kaya Erdem'den de önceki gün bir uyarı geliyor.
Yetmişlerin tecrübeli bürokratı, seksenlerde Özal'ın sağ kolu olan Erdem, ekonominin kayaya çarpacağını söylüyor. Kaya Erdem'in gazetelerin manşetine çıkmak için konuşmadığı herkes tarafından bilindiğine göre, bugünkü durumun ciddiyetinin farkında olmamak için epey kötü niyet gerekiyor.
Kısaca yukarıda sıralananların her biri son derece ciddi ve gerçekçi uyarılar.
Normal bir ülkede böyle bir tablo, ‘Durum sandığımızdan da daha kötüymüş’ diye algılanır. Asgari dürüstlük, ‘purolu, purosuz bu ekonomi yönetiminin beceriksizliğini geç de olsa teşhir etmektir.
Ekonomiyi yakından izleyenler, bu uyarıları birkaç aydan beri tekarlamaktaydılar...Ama o günlerde, bizim ehven-i şercilerin kutsal ittifakı, hükümete ve özellikle de ekonomi yönetimine toz kondurmuyorlardı. Yapılan her hataya bir kulp takılıyordu.
ANAP’ın, yıllardır bütün iddiası ekonomiyi yönetmektir.
Bu koalisyonun kurulduğu günleri ve de o sırada açılan kampanyayı anımsayın.
Hergün, ekonomi yönetiminin ve de ekonomi bürokrasisinin gelmiş geçmişlerin en iyisi olduğu pompalanıyordu. Daha sefere çıkmadan zaferi kazanmış ordu gibi sunuluyordu bugünkü ekonomi yönetimi. Cömertçe methiyeler yazılıyordu.
Ne oldu?
Bu ucuz kahramanlar daha savaşa başlamadan bozguna uğradılar.
Bozgunun bugünkü boyutları Körfez Savaşı'yla falan kapatılacak gibi değil artık.
Doğru soruyu Kaya Erdem'e soralım...Türkiye, bu bunalımdan kayaya çarpmadan nasıl çıkacak? Partisi ne düşünüyor?
Hükümetin bittiğini biz çok daha önce söylemiştik. Şimdi hükümetin ortakları ve de ANAP'ın en tecrübeli siyasetçileri bizleri doğruluyor.
Paylaş