Paylaş
İYİMSERLİĞİN devam ettiği piyasalarda mevcut görünümün devamılılığı konusundaki tartışmalar artmaya başladı. Borsada 100 bin seviyesinin test edilmesinin yanı sıra bir süredir düşüşte olan döviz kurlarının önemli seviyelere geri çekilmesi mevcut görünümün sorgulamasını beraberinde getirdi. İç ve dış piyasalarda iyimserliği destekleyen likidite ortamı ve risk iştahının sürüyor olmasına karşılık yeni beklenti eksikliği dışında gündem biraz daha zorlaştı.
Türkiye Merkez Bankası ve ABD Merkez Bankası (FED) toplantıları, Ortadoğu kaynaklı gelişmeler, siyaset, ilk çeyrek ekonomideki büyüme verilerine ilişkin değerlendirmeler, dış borsalar, doların iç ve dış piyasalardaki seyri izlenen gündem konuları. Ortadoğu kaynaklı gelişmelerin bu aşamada piyasalar üzerindeki etkileri sınırlı.
ABD’nin Katar ile askeri ve ticari anlaşmalar yapması ortamı biraz yumuşattı. İç piyasalar için önemli referanslardan biri olan dış borsalardaki yükseliş hareketlerinde ivme kaybı ve patinaj görünümü var. Borsa İstanbul’daki çıkış hareketinin yanı sıra Dolar/TL kurunun uzun bir aradan sonra ilk defa 3.50 seviyesinin altına salınım göstermesi dikkat çekti. Ancak 3.50’nin altında kalıcı olmaması ve alımlarla karşılaşması kayda değer. FED son toplantısında beklendiği üzere faiz oranını artırdı. Diğer yandan toplantı sonrası bilanço küçültmeye gidileceğini tekrarlaması faiz kararından daha önemli görüldü. FED bilanço hareketleri ve faiz kararlarının, ABD dolarının iç ve dış piyasalardaki seyri üzerindeki etkisi malum. Bilanço genişleyip faiz düşerken dolar değer kaybetmiş, bilanço büyümesinin durması ve faiz artışıyla birlikte doların tekrar değer kazanmaya başladığı geçmiş fiyat hareketlerine bakıldığında görülecektir. Bu açıdan bu yıl içinde başlaması beklenilen bilanço küçültme operasyonunun dolara etkileri yakından takip edilecek. Ancak işin iyi tarafı küçültmenin yavaş ve tedrici olacağı beklentisi bu aşamada fazlaca bir rahatsızlık vermiyor. Ancak şu vurguyu yapmakta yarar var. Faiz düşüşü ve bol likidite hamlesi ilk FED ile başlamış, daha sonra başta Avrupa ve Japonya olmak üzere diğer merkez bankaları tarafından takip edilmişti. Avrupa ve Japonya merkez bankaları gevşek para politikalarına devam ediyor ve bunu bir süre daha sürdüreceklerini beyan ettiler. FED’in faiz artışı ve bilanço daraltma hamlesi, bu yıl değilse bile önümüzdeki yıllar için dünyadaki diğer öncü merkez bankaları için referans olabilir.
SÜRPRİZLER OLABİLİYOR
Geçen hafta açıklanan ve sürpriz yaparak beklentilerin oldukça üzerinde gelen ilk çeyrek büyüme verileri, yine yöntem ve devamlılığı konusunda tartışmalara neden oldu. Ödemeler dengesi tablosunda ise cari açıktaki artışla birlikte nereden geldiği belli olmayan para diye tabir edilen “Net hata noksan” kalemindeki çıkışın nisan ayında 3.8 milyar dolar, ocak-nisan döneminde ise 6.2 milyar dolara ulaşması önemli bir ayrıntı. Siyasi gelişmelerin hareketlilik kazanması dışında önümüzdeki hafta gündem olarak daha çok bu haftadan devreden bakiyeler izlenecek gibi. Gerçi sürpriz gündemler de çıkabiliyor. Her hafta izlediğimiz yabancı yatırımcı işlemlerine baktığımızda, hep girişlere alıştığımız son haftaların aksine 9 Haziran haftasında hisse senetlerinde 168, devlet tahvil bono tarafında ise 88 milyon dolarlık çıkış söz konusu. Ocak ayından bu yana devam eden girişleri dikkate aldığımızda çok ciddi bir rakam değil. Devamı gelip gelmeyeceği önemli. Yabancıların Türkiye pozisyonlarında pozitif görünüm sürüyor. Olumlu hava korunmakla birlikte daha zor bir piyasa görünümü öne çıkabilir.
DOLARDA AYI TUZAĞINA DİKKAT
DOLAR/TL kurunda, satış baskısı sürmekle birlikte bir süredir destek olarak işlev gören 3.50 seviyesinin altına geri çekilmelerde tepki alımları görüldü. Ancak tepki alımları henüz güç kazanmış değil. 3.50 seviyesinin altına kısa süreli salınım ve tepki alımları genelde dönüş hareketlerinde görülen ‘ayı tuzağı’ izlenimi verdi. 3.50-3.49 ve 3.47 ilk destek noktaları olarak kısa dönem için önemli. Bu seviyeye geri çekilmelerde tekrar tepki alımları görülebilir. Sonraki destekler 3.45 ve 3.40 seviyelerinde. Yukarı yönlü hareketlenmelerde ise 3.55-3.59 satışla karşılaşması muhtemel direnç noktaları. Tepki çıkışının devamı için 3.59 seviyesinin geçilmesi gerekecek. Aksi takdirde yükselişler tepki boyutunda kalacaktır. Geri çekilmeler tepki alımlarıyla karşılaşabilir.
AYI TUZAĞI NEDİR?
Desteğin aşağı yönlü kırılmasıyla yatırımcıları satışa yönlendirip, sonrasında ters bir hareketle fiyatın yukarı yükseltilmesidir.
BORSA KÂR SATIŞLARININ ETKİSİNDE
ÇIKIŞ trend desteği olan 98.500 seviyesinin altına salınım gösteren endekste kâr satışlarına bağlı düşüş görüldü. Sonraki tutunma noktaları 97.000 ve 95.000 seviyelerinde İlk dirençler ise 99.000 ve 100.000 seviyelerinde. 100.000 daha önemli. Bu seviyeye hareketlenmelerde tekrar satışlar görülebilir. Sonraki dirençler 101.000 ve 103.000 seviyelerinde bulunuyor. Endekste destek seviyelerinde tepki alımları görülse de kâr satışlarının etkisinde kalınabilir.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Paylaş