Paylaş
SERMAYE ve para piyasalarında görülen dalgalı seyre rağmen iyimserlik korunuyor. Ancak gündemin zorlaşmaya başlaması olumlu havanın devamı konusunda bazı sorgulamaları da beraberinde getiriyor. Bu gelişmede dış kaynaklı gündemin daha ağır bastığı söylenebilir. Dax (Almanya) ve Dow Jones (ABD) endeksleri başta olmak üzere dış borsalarında kâr satışlarının sıklaşması yanında ABD ve Avrupa kaynaklı gelişmeleri de saymak gerekecek. ABD’de başkan Trump’a azalan kamuoyu desteğiyle siyasi gücünün azalması doların da zayıflamasına neden olan bir gelişme. Bu durum, Trump’ın Kasım’da seçimi kazanmasıyla piyasaların fiyatladığı genişlemeci ekonomi politikalarının daha da zayıflaması demek.
KABİNE SÜRPRİZİ
Diğer yandan faiz oranlarının sabit tutan Avrupa Merkez Bankası toplantısı sonrası yapılan açıklamalarda, şimdilik parasal genişlemeye devam söyleminin ardından başkan Draghi, sonbaharda mevcut para politikasının tartışılıp gözden geçirileceğini ima etti. Bu söylem faiz artışını sürdüren ve sonbaharda bilanço küçültmeye hazırlanan ABD Merkez Bankası’nı (FED) takip edebileceklerinin sinyali olarak alındı. Bu açıklama sonrası Euro değer kazanmaya, dolar ise değer kaybına devam etti. Doların değer kaybı ise bir süredir düşüşte olan altın fiyatlarına yükseliş olarak yansıdı haliyle. Altındaki yükselişler bu aşamada daha çok tepki boyutunda. Piyasaları destekleyen risk iştahı devam etmekle birlikte parasal sıkılaştırma beklentileri güç kazanırsa bu durum borsalar üzerinde baskı yapabilecek bir gelişme olacaktır. Geçen haftanın sürpriz gelişmesi kabine değişikliği oldu. Sürprizi şurada geçtiğimiz aylarda çok konuşulan kabine değişikliğini piyasalar unutmuştu neredeyse. Yeni kabinenin ekonomi yönetiminde Mehmet Şimşek’in ağırlığının daha da artması olumlu algılandı. Türkiye’nin en önemli ticari ortaklarından biri olan Almanya ile yaşanan gerilime piyasalar doğal olarak temkinli bakıyor. Ortadoğu kaynaklı gelişmeler, ABD doları ve bazı gelişen ülke para birimlerinin seyri, yılın ilk yarısına ait bilançolar, artış eğilimine giren cari denge ve bütçe verileri başta olmak üzere makro ekonomik veriler, borsada şirket sahiplerinin hisse satışları, Çin ekonomisine ilişkin risklerin yeniden dillendirilmeye başlaması gündemin diğer önemli satır başlıkları. Fitch, Türkiye’nin kredi notunu ve görünümünü korudu. Bu gelişmenin piyasalar etkisi sınırlı kalabilir.
14 Temmuz haftasında yabancı yatırımcı işlemlerine baktığımızda ise hisse senetlerinde 155, tahvil bono tarafında ise 345 milyon dolarlık alımlar var. Borsadaki yabancı takas saklama oranları da yüzde 65’in üzerinde seyrediyor. Bu durum yabancıların Türkiye’ye ilgisinin devam ettiğini gösteriyor. Ağırlıklı olarak küresel ekonomide devam eden parasal genişlemeden güç alan iyimserlik sürüyor. Olumlu gelişmelerin önemli ölçüde fiyatlanması yanında zorlaşan gündeme bağlı olarak daha temkinli bir görünüm öne çıkabilir.
DOLAR/TL KURU TEKRAR DESTEK SEVİYELERİNDE
Dolar/TL kurunda yatay bantta dalgalı seyir devam ediyor. Çıkış denemeleri satışla karşılaştı ve destek seviyelerine geri çekilme yaşandı. İlk destekler kısa dönem güç kazanan 3.52-3.50 seviyelerinde. Sonraki destek 3.45 seviyesinde görülüyor. Dirençler ise 3.55 ve 3.60-3.65 seviyelerinde. 3.60-3.65 daha önemli. Çıkışın devamı için 3.65 seviyesinin geçilmesi gerekecek. Destek seviyelerine geri çekilmelerde tepki alımları görülebilir.
BORSA ÖNEMLİ DİRENÇ SEVİYELERİNE YAKLAŞIYOR
Borsada çıkış trendi devam ediyor. Dirençler 108.000 ve 110.000 seviyelerinde görülürken 110.000 trend direnci olması açısından daha önemli. Bu seviyelerde kâr satışları görülebilir. Sonraki dirençler 112.000-113.000. Geri çekilmelerde 104.000-103.000 destek noktaları. 103.000 seviyesinin üzerinde çıkış hareketi gücünü koruyacak. Orta dönem çıkış trend direnç seviyelerine yaklaşan endekste yükseliş denemeleri satışla karşılaşabilir.
Paylaş