Paylaş
KISA bir duraksamanın ardından borsada düşüş, döviz kurları ve faiz oranlarında yükseliş devam ediyor. 7 Haziran toplantısı beklenirken Merkez Bankası’ndan faizde sadeleştirme operasyonu geldi. Geçen hafta Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in Londra’da finans çevreleriyle yaptığı toplantılarda, pazartesi günü mayıs enflasyonu yüksek çıkarsa 7 Haziran toplantısında yeni bir faiz artırımından söz edildiği, dış ve iç basına sızan haberler arasında.
KISA DÖNEMLİ ÖNLEM
Mayıs enflasyonu için beklentiler ise aylıkta yüzde 1.6, yıllıkta 12’nin biraz üzerinde. Yine de sonuçları bir görmek gerekecek. Son faiz artırımlarıyla döviz kurlarındaki yükselişi dizginleyerek enflasyonu kontrol altına almak yoluna başvuruldu. Ancak faiz artırımı kısa dönemli bir önlem. Daha geniş ölçekte cari açık başta olmak üzere makro ekonomik verileri iyileştirecek önlemlerin alınması gerekecek. Sonucu değiştirmek için nedenleri değiştirmek lazım gelir.
Bir zamanların “cari açık finanse edildiği sürece sorun değildir” söylemini artık duymaz olduk. Çünkü finanse edildiği halde sorun olduğu görüldü. Bu çerçevede maliye bakanından önemli açıklamalar geldi. Maliye Bakanı Naci Ağbal, maliye politikalarında sıkılaştırmadan ve para politikasına güçlü destekten söz etti. Bu sayfalarda 26 Kasım tarihli yazımızda, Merkez Bankası’nın sıkı para politikasıyla hükümetin uyguladığı büyüme odaklı ekonomi politikasının uyumsuzluğundan ve bu durumun enflasyona olumsuz yansımalarından “Bir yandan ısıtılan bir yandan soğutulmaya çalışan bir yapı var” diye bahsetmiştik. Geç de olsa bu uyumsuzluğun giderilmesi olumlu bir gelişme. Ancak Ağbal’ın ifadesiyle maliye politikalarında sıkılaştırma aynı zamanda ekonomideki büyümeyi yavaşlatacak bir adım olacak. Bazı yabancı kurumlar Türkiye’nin 2018 büyüme beklentilerini düşürmeye başladılar. Ayrıca, imalat sanayi ve konut sektöründe yavaşlama ile ilgili sinyaller de geliyor. Seçim vaatleriyle daha da büyüyecek bütçe açığı kamu borçlanma gereğini artıracağı için faiz düşüşüne engel bir durum. Sıkı mali ye politikası bir açıdan zorunluluk sanki. Yüksek kur ve yüksek faiz ekonomide büyümeyi daraltıcı etkisi yanında maliyet enflasyonunu yukarı çekecek. 2017 yılındaki yüksek büyümeye doping etkisi yapan kredi garanti fonu (KGF) katkısı artık azaldı. Bu açıdan yüksek enflasyonlu daha durgun bir ekonomik görünümü olasılık olarak dikkate almak gerekecek. Buna bağlı olarak bir zaman sonra ekonomik literatürdeki stagflasyon tartışmalarını duymak şaşırtıcı olmayacak. Ancak seçim sonrası kur ve faiz düşer, makul bir ekonomik büyüme korunursa bu olasılık zayıflayacaktır. Piyasanın ileriye dönük projeksiyonlarda özellikle son dönemde Türkiye piyasalarında satışta olan yabancı yatırımcılar açısından 24 Haziran seçim sonuçları önemli. Cuma günü beklentilerin üzerinde gelen ABD tarım dışı istihdam verileri Fed faiz artırımı politikasını ve dolardaki değer kazanımını destekliyor. Diğer yandan Fitch’in bazı 25 Türk bankasını negatif izlemeye alması borsada son günlerde banka hisselerindeki satış baskısını izah eden bir durum. Ayrıca Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu olası bir indirim için izlemeye alması ‘perşembenin gelişi çarşambadan bellidir’ sözünü hatırlattı. Son günlerde sık sık uyarı niteliğinde açıklamalar geliyordu.
KÜRESEL ENDİŞE YARATTI
Diğer yandan, siyasi gelişmelerin piyasalar üzerindeki önemini geçen hafta İtalya örneğinde görmüştük. Borçlu ve sorunlu İtalya ekonomisi üzerine bir de siyasi belirsizlik eklenince sadece Avrupa’yı değil küresel ekonomiyi de endişelendirdi. Bir de küresel ekonominin ABD başkanı Trump gibi bir meselesi var. Her ay bir hamlesi oluyor. Çelikte gümrük vergisi konusunda Çin’den sonra şimdi de Avrupa Birliği, Kanada ve Meksika’ya sardı. Bu durum tekrar ticaret savaşları söylemini geri getirdi. Fakat Trump’ın çıkışlarını artık kanıksadığı için etkisi zayıf. Piyasalarda suların durulması ve denge için zamana ihtiyaç var, temkinli görünüm sürüyor.
BORSADA DESTEK ARAYIŞI SÜRÜYOR
BORSA kısa süreli tepki yükselişinin ardından tekrar düşüş trendini sürdürdü. 102.000 seviyesinin altında düşüş formasyonlarından “ters bayrak” işlerlik kazandı. 98.000 ilk destek olarak görülürken sonraki destekler 95.000-93.000 seviyelerinde. İlk direnç ise 102.500 seviyesinde. Olası tepki çıkışının güç kazanması için bu seviyenin geçilmesi gerekecek. Bu durumda sonraki dirençler 105.000-106.500 seviyelerinde. Destek seviyelerinde tepki alımları görülse de satış baskısı korunabilir.
DOLAR/TL’DE DÜZLETME TAMAMLANDI
KÂR satışları ve düzeltmenin tamamlanmasıyla tekrar tepki çıkışı görüldü. 4.57 ilk destek olarak görülürken sonraki ve daha önemli destekler 4.50-4.45 seviyelerinde. İlk direnç 4.65 seviyesinde. Bu seviyenin üzerinde sonraki dirençler 4.75-7.80 ve 4.92 seviyelerinde bulunuyor. Tepki alımları etkisini sürdürebilir.
Paylaş